Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Február 17. 15:48, péntek | Helyi

Veszélybe kerülhet az orvosi ügyelet Jánossomorján

Veszélybe kerülhet az orvosi ügyelet Jánossomorján

Az internet szinte felrobbant a képviselői szóváltásoktól, illetve a helyi lakosok hozzászólásaitól.

Egy hete terjed a hír Jánossomorján, hogy megszűnhet az orvosi ügyelet.

Megkerestük az orvosi ügyelet vezetőjét, Dr. Mihályi Zsuzsannát, aki elmondta, mi igaz a szóbeszédből.

„Lőrincz György polgármester úr január 31-én, kedden hívott fel, hogy egy megbeszélést kezdeményezzen a helyi laboratórium és ügyelet miatt – emlékezett vissza a doktornő. - A megbeszélésre polgármester úr kérésére február 1-jén délután került sor a Polgármesteri Hivatalban, itt ketten voltunk jelen. Elmondta, hogy az ügyelet jól működik és szükséges, de drága, ezért keresi az alternatívákat a működtetésére olyan módon, hogy kevesebbe kerüljön a városnak.”

Kérdésünkre, hogy van-e erre alternatíva azon kívül, hogy a helyi ügyeletet a mosonmagyaróvárihoz csatolják, a doktornő egyértelmű választ adott: "Nincs!"

Elmondta, hogy tudomása szerint a polgármester úr előzetesen már tájékozódott arról, milyen feltételekkel vállalná az Oxytrans Egészségügyi Szolgáltató Kft. a helyi ügyelet átvételét, illetve hogy ez milyen anyagi vonzattal járna. Amennyiben ez megvalósul, Jánossomorja a kapacitásokat figyelembe véve nem a vidéki, hanem a városi ügyelethez tartozna, innen lépett ki ugyanis a közelmúltban Máriakálnok. Tehát lehetséges, hogy hamarosan Mosonmagyaróvárról jön ki az orvos, ha házhoz hívják, illetve oda kell bemenni, onnan lehet majd segítséget kérni ügyeleti időben.

Dr. Mihályi Zsuzsanna véleménye egyértelmű:
„A dolgot kétféleképpen kell nézni; pénzügyileg és orvos szakmailag. Nyilvánvaló, hogy ez pénzbe kerül, mint bármelyik másik szolgáltatás a világon. Orvos szakmailag pedig azt tudom mondani, hogy az ügyelet jól működik, helyben van, így mindenkinek rendelkezésére áll. És nem csak Jánossomorjáról beszélünk, az ellátási területünkhöz tartozik még Várbalog, Várbalog-Újtanya, illetve Albertkázmérpuszta is. Jánossomorjának 6500 deklarált lakosa van, valamint 500 nem állandó lakos és kb. 1000, a helyi vállalatoknál dolgozó ember. Bármilyen jó kollégák vannak is Mosonmagyaróváron, a legjobb szándék ellenére sem tudnák ellátni a települést, részben emiatt a nagy lakosságszám, részben a földrajzi távolság miatt.”

A doktornő elmondása szerint az ügyeletben ellátott (és ügyeleti naplóban rögzített) betegek száma kb. 500 fő havonta és heti 1-2 olyan sürgős eset, vészhelyzet van, amely azonnal ellátást kíván. Az Országos Mentőszolgálat ugyan az egész országra kiterjedően vállalta, hogy 15 perc alatt mindenhova odaér a mentő, de ez alól van két kivétel. Az egyik éppen Jánossomorja…

Jánossomorja ellátási területén a házhoz hívások és az ügyeletet felkeresők aránya nagyjából 80-20%, de – ahogy a doktornő mondja – településen belül nincsenek távolságok, így ez könnyen megoldható.

Az ügyelet fenntartása Dr. Mihályi Zsuzsanna számításai szerint kevesebbe kerül, mint a 2017-es évre erre előirányzott összeg. Hogy a polgármester urat mi motiválja a spórolásra, nem egyértelmű. Azt mindenesetre – egy azóta törölt Facebook posztban – egyértelművé tette, hogy az ügyelet nem szűnik meg. De sajnos világos, hogy a helyi ügyelet Mosonmagyaróvárra kerülése nagyjából egyenlő a megszűnéssel – az orvosoknak és a helyieknek legalábbis világos. Hogy a Városvezetés végül hogy dönt, az csak márciusban derül ki, akkor tárgyalják ugyanis testületi-ülés keretein belül az ügyelet és a laboratórium ügyét.

fotó: jtv.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.