Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Április 14. 08:18, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Változó szabálysértési törvény: közérdekű munkával kiváltható lesz a pénzbírság

Változó szabálysértési törvény: közérdekű munkával kiváltható lesz a pénzbírság

Április 15-étől új szabálysértési törvény lép életbe hazánkban.

A változásokról érdemes tüzetesen tájékozódnia a Győr-Moson-Sopron megyei autósoknak is, hiszen mélyen a pénztárcába kell majd nyúlnia annak, aki nem tartja be az új szabályokat.

Alapjaiban változnak a szabálysértési szabályok április 15-étől. Amíg korábban az általános szabálysértési hatóság az önkormányzat jegyzője volt, addig a hónap közepétől a kormányhivatal lesz a szabálysértési hatóság. Mellette a rendőrség, a NAV illetve olyan szabálysértéseknél, ahol elzárással is büntethető a renitens, ott a bíróság.

A büntetések között új elemként jelenik meg a közérdekű munka. Egy szabálysértésért 6-180 óra munkát lehet kiszabni, amelyet az Állami Foglalkoztatási Szerv közvetít majd. Közérdekű munkával kiváltható lesz a pénzbírság is, de legkésőbb annak megfizetési határidejétől számított három napon belül jelentkezni kell a lakhely szerinti Állami Foglalkoztatási Szervnél. Közérdekű munkával a 16 év feletti szabálysértőket lehet büntetni. Ha valaki nem is fizet és le sem dolgozza a bírságot, akkor elzárásra ítélik. Elzárni egy renitenst legfeljebb 60 napra lehet, de ha valaki többször sérti meg a szabályokat, akkor akár 90 napra is rács mögé kerülhet.

A szabálysértési pénzbírság 5 000-150 000 forintig terjedhet, de ha úgynevezett halmazati szabálysértés történt, vagyis többször követtek el egy vagy több szabálysértést, akkor 225 000 forintig emelkedhet a bírság összege.

Szabálysértések, amelyeknél elzárás is lehet a büntetés:

- magánlaksértés

- önkényes beköltözés

- távoltartó határozat szabályainak megszegése

- rendzavarás

- garázdaság

- közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése

- tiltott kéjelgés

- veszélyes fenyegetés

- feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel

- valótlan bejelentés

- járművezetés az eltiltás tartama alatt

- tulajdon elleni szabálysértés (50 000 forint alatti összegnél)

- jogosulatlan vadászat

Közlekedési szabálysértésnél, szabályszegéseknél helyszín bírság, szabálysértési eljárás, közigazgatási bírság a kiszabható szankció 2012. április 15-től. Hogy ki mennyit fizet, illetve milyen eljárás alanya lesz, nem minden esetben a rendőrön múlik, ugyanis lesznek olyan szabálysértések, szabályszegések, melyek esetében nem lesz mérlegelési lehetősége a rendőrnek. Ezen szabálysértések esetén a bírság összegét pontosan meghatározták, legyen az a helyszínen kiszabott büntetés, illetve szabálysértési vagy közigazgatási eljárás során kirótt pénzbírság.

Szigorúbb lett a szabályozás a tekintetben, hogy ha valaki 6 hónapon belül három közlekedési szabálysértést követ el, akkor kötelezően, mérlegelés nélkül be kell vonni a jogosítványát 1-12 hónapra. Egyéb szabálysértéseknél, például a tűzgyújtási tilalom megsértésénél, ha féléven belül háromszor elkapják az embert, akkor elzárásra is ítélhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.