Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Június 08. 15:10, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Mosonmagyaróvár Önkormányzat

Újabb nagy lépés a térség hulladékgazdálkodásában

Újabb nagy lépés a térség hulladékgazdálkodásában

Sikeresen lezajlott ma „A Mosonmagyaróvári Nagytérség települései hulladék közszolgáltatásának fejlesztése” (KEOP-1.1.1/C/13-2013-0022) című projekt ünnepélyes nyitórendezvénye városunkban.

A Széchenyi2020 Környezet és Energia Operatív Program keretében Európai Uniós és hazai költségvetési támogatást nyert a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. A támogatás keretében jelentősen korszerűsödik a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. eszközparkja, informatikai rendszere. A projekt teljes költsége 485 000 000 Ft, a támogatás mértéke 456 653 457 Ft (94,15%).



A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2014-ben befejezte a térség hulladékgazdálkodási fejlesztését, kialakította a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, hulladékgyűjtő szigeteket és udvarokat létesített és Jánossomorján új válogató és mechanikai feldolgozó állt üzembe. Az időközben a tulajdonába került közszolgáltató lakossági vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló járműparkkal nem rendelkezett, ezt a feladatot jelenleg is bérelt járművekkel végzi. Ezen a helyzeten segít ez az új projekt, melynek Támogatási Szerződését már aláírták, a beszerzések előkészítése és bonyolítása elindult. Mi valósul meg ebből a projektből?

Összesen 8 db új tömörítő lapos hulladékgyűjtő jármű érkezik, két kisebb (16 m3) és hat nagyobb (22 m3-es), melyből 2 db, nagy konténer ürítésére is alkalmas lesz. Üzembe állításra kerül egy utóaprító berendezés a jánossomorjai mechanikai feldolgozó sorhoz, mely kb. 30 mm nagyságraaprítja a lakossági vegyes hulladékból kinyert éghető hulladékfázist, így könnyítve meg annakértékesíthetőségét.
A Társulás tulajdonában levő és a szolgáltatónak üzemeltetésre átadott 24 db jármű mozgását, üzemanyag felhasználását és egyéb jellemzőit nyomon követő, regisztráló, tároló korszerű járműkövető rendszert is beüzemelnek, mely segíti a hatékonyabb és költségtakarékosabb szolgáltatást. Személyi számítógépet és nyomtatót telepítenek a Társulás által létesített 10 hulladékudvarba, mely korszerűsíti a nyilvántartási rendszert.
A csornai és a mosonmagyaróvári ügyfélszolgálati irodákba új informatikai rendszert helyeznek, mely az ügyfélszolgálati és irodai munka korszerűsítésén túl (nagy teljesítményű nyomtató, fax, szkenner) digitális fényképező géppel és helymeghatározó műszerrel segíti az illegális hulladéklerakások azonosítását, dokumentálását, remény szerint azok megszüntetését.
A jánossomorjai feldolgozó üzemben is korszerűsödik az adminisztráció, a termelés és üzemeltetés nyilvántartása, itt nagy teljesítményű nyomtató (plotter) segíti majd a járatszervezéseket.

A projekt a 2007-2013 közötti Európai Uniós támogatási rendszer része, ezért 2015 év végéig bekell fejezni, meg kell valósítani. A közbeszerzések folyamatban vannak, az eszközök és járművek várhatóan 2015 októberig megérkeznek.
A projekt megvalósulásának főbb állomásairól a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás folyamatosan tájékoztatja a sajtón keresztül a lakosságot.



"A korábbi nagy beruházás a szelektív hulladékgyűjtés eszközeinek beszerzéséről szólt, illetve egy komoly fejlesztésről a jánossomorjai hulladéklerakón. Ez a mostani projekt ennek a kiteljesedése. - mondta el Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár Város polgármestere. - A járművek várhatóan az ősz folyamán, de legkésőbb a jövő év elejétől állnak rendelkezésre. A rajtuk dolgozó személyzet egyelőre továbbra is bérletben marad, terveink szerint őket 2016 januárjától venné át a Társulás."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.