Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Május 05. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Turizmusfejlesztés, értékőrzés, SzigetKÖZ – Interjú dr. Pető Péterrel

Turizmusfejlesztés, értékőrzés, SzigetKÖZ – Interjú dr. Pető Péterrel

Nem vallja magát tipikus politikusnak, inkább közéleti, közösségi embernek. Bőven rendelkezik tisztségekkel, de nem erre büszke.

Gyakorolja a kereszténységet, de nem önmagában a vallásosságot, hanem a mindennapi létünket meghatározó, a tiszteletet és a családok támogatását előnyben részesítő kötelezettségvállalást.

Fontos számára – szakmai és magánéletében is meghatározó szerepet foglal el - a nemzeti értékőrzés és a környezetvédelem.


Már ebben a pár mondatban is számtalan dolgot gyűjtöttünk össze Pető Péter munkásságáról, ám a sor még korán sincs befejezve.


Ha csak a jelenleg betöltött pozícióit soroljuk fel, mely szerint:

  • a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke
  • a Fidesz-KDNP szövetség tagja
  • a Nemzeti Fórum Egyesület megyei és helyi elnöke
  • a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke
  • Szigetköz Turizmusáért Egyesület megszervezője, majd elnöke, jelenleg titkára
  • az Észak-dunántúli Vízgazdálkodási Tanács tagja
  • az ÉDUVIZIG Szigetközi Üzemelési Bizottság tagja

és két tisztsége:

  • a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke
  • a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségi tagja,


akkor is jogos a kérdés: Árulja el, mi a titok: Hogyan képes valaki ennyi szervezetben minőségi munkát végezni és megbízhatóan helyt állni? A visszajelzések alapján ugyanis a jelenleg praxisát szüneteltető ügyvéd szívvel-lélekkel végzi közösségi tevékenységeit.

A görögök politikának mondtak minden, közösség létében való aktív közreműködést. Ebben az értelemben természetesen politikusnak vallom magam. A munkám azonban a szenvedélyem is. Vannak olyan személyiségek, akik nagy hatással vannak rám. Ilyen például gróf Széchenyi István, aki azt mondta: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn”. A lehetőségeim adottak arra, hogy munkálkodjak, így én inkább csak elvégzem azokat a feladatokat, melyeket az Élet elém tett. Hálás vagyok, hogy ezt a gondolatot a Megyei Értéktár Bizottság munkájában is bőven kamatoztathatom. Így sikerült rövid időn belül országos elismerést szereznünk, mindazon értékeinket, melyek bennünket, győr-moson-sopron megyeieket meghatároz hazai és nemzetközi rendezvényeken, termékvédjegyeken keresztül is átmenteni a jövőbe.

De nemcsak a hagyományok jelentik az értékeinket. Látnunk kell a természeti környezetünkben végbe menő változásokat is. Ezekért is tenni kell! Ápolni, gondoskodni kell róla, nem tehetjük más kezébe térségünk féltett kincseit, kultúráját.

Turizmus bál 2018

Közel 15 éve foglalkozom turizmus fejlesztéssel. Először Mosonmagyaróvár kistérségben, majd 2009-től a megye első, Szigetközben létrejövő turisztikai desztinációs management szervezet, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület megszervezőjeként. Itt jelenleg titkári szerepet töltök be, de amint már jeleztem, számomra nem a tisztség a fő szempont. Közreműködni, részt venni és tevékenyen cselekedni mind a belföldi, mind a határon átnyúló turisztikai projektek végrehajtásában. Ez a célom, ez a hivatásom!

Mosonmagyaróvári születésűként már gyermekként belém ivódott Szigetköz szeretete. Bevallom, a táj szerelmese vagyok. Emellett elmondhatatlanul nagy megtiszteltetés a Szigetköz Natúrpark vezetőjeként hathatósan tenni is érte. Igazán felelősségteljes munkának tartom, mellyel akár a kisfiam felnövő generációjának is új utat mutathatunk. Megteremteni mindazt az összhangot, mely a természet, a táj, az abban élő és alkotó emberek harmóniájából tevődik össze. Ennek az elősegítését tűzte ki a Natúrpark céljául.

Több interjúban is felmerült a kérdés, hogy térségi, győri vagy helyi közéleti személynek tartod-e magad? A munkádból kifolyólag szinte csak a hajnali fényében látod Mosonmagyaróvárt, legtöbbször inkább sajtómegjelenéseidből, közösségi oldaladon megosztott tartalmakból értesülni, hogy épp a megye melyik részén dolgozol. Mit gondolsz erről?

Lokálpatriótának tartom magam. Számos területfejlesztési, turisztikai kérdésben egyeztetek a városvezetőkkel. Talán ez annyira nem látványos, ezért nem is kerülnek mindig publikálásra. Megyei feladatvállalásom miatt a városi politikai közéletben valóban kevésbé tűnhetek aktívnak, inkább a kulturális és egyéb közösségépítő programokban vállalok nagyobb szerepet.

S hogy mit gondolok a városról?

2006-tól 2014-ig voltam Mosonmagyaróvár város képviselőtestületének tagja, 2010-től a Gazdasági Bizottság elnöke és a város idegenforgalmi tanácsnoka. Ezekre az időkre visszagondolva és a jelenlegi lehetőségeket tekintve is azt gondolom, hogy nagyon nagy köszönet illeti dr. Nagy István akkori polgármestert, majd országgyűlési képviselőt, jelenleg agrárminisztert, aki mindig is eredményesen lobbizott a városért. A robbanásszerű gazdasági fejlődés hatékony működtetése pedig a jelenlegi városvezetés racionális döntésein alapszik. A Nemzeti Fórum megyei és helyi elnökeként büszke vagyok a létrejövő együttműködésekre. Tény, hogy szociológiai szempontból óriási kihívás előtt áll városunk,az identitásépítés és a fiatalok közösségi szerepvállalása azonban nagy mértékben segítheti az integrációt.

Alapelvem szerint - melyet Bethlen Gábor gondolata vezérel: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”.

A városért és a térségért dolgozom. Lokálpatrióta vagyok, itt születtem és éltem is szinte folyamatosan, és örülnék, ha a gyermekem is ezt választaná majd otthonának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.