Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 19. 11:08, péntek | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Tudtad, hogy a szépségedért talán valaki az életével fizet?

Tudtad, hogy a szépségedért talán valaki az életével fizet?

A kihalás szélére került a tüskéscápa a kozmetikai ipar miatt.

A cápákra húsuk és uszonyuk miatt is régóta vadásznak, ám nemrégiben kiderült, hogy az emberiségnek már a szerencsétlen állatok májára is fáj a foga. Ráadásul ezt is épp ugyanolyan brutalitással - mondanánk, hogy állati brutalitással, de hát ilyet állat nem tesz, tehát ennek jelzője csakis az "emberi brutalitás" lehet, aminél szörnyűbbet elképzelni sem tudunk -, tehát olyan brutalitással, akár a cápauszony esetében. Kivágják az állat máját, majd úgy, ahogyan van, visszadobják a tengerbe.

S hogy mindezt miért?

Nos, a mélytengeri cápák mája termeli a legtöbbet abból a szkvalén nevű anyagból, amit egyes kozmetikai cégek előszeretettel kevernek egyes termékeikbe, mivel bőrregeneráló és hidratáló hatása állítólag minden másnál hatékonyabb.

Lily Cole, a híres modell és állatjogi aktivista már fel is emelte a hangját, hogy álljanak le a szkvalén nevű olaj alkalmazásával, melyet egy veszélyeztetett cápafaj májából nyernek ki. Cole-hoz csatlakozott még Alannah Weston, a Selfridges nevű áruházlánc kreatív igazgatója is, aki bejelentette, hamarosan leveteti a polcaikról a kegyetlen módszerrel kinyert anyagot tartalmazó készítményeket.

A neves cégek közül a L'Oreal, valamint a Dav reagált a leggyorsabban a hírekre, bejelentették, hogy bár régebben használták ezt az adalékanyagot, mára azonban mással helyettesítik.

Azonban a Sunday Times szerint sajnos létezik egy kiskapu a kereskedőknek, ugyanis az európai címkézési szabályok értelmében nem muszáj feltüntetni a készítményeken, hogy pontosan mi az eredete az adott adalékanyagoknak. Vagyis hogy ki mit mond, az ugye egy dolog, egy másik pedig az, hogy mi a valóság. Nyilván sokan ismerik a mondást, messziről jött ember azt mond, amit akar... A profit fejében pedig manapság sokan, sok mindenre képesek, kezdjük megérteni végre. Bár az aktivisták szerint elsősorban a távol-keleti cégekre kéne hatni, mivel a kereslet csaknem 40 százaléka Japánból származik, oda pedig elég nehezen ér el az állatvédők keze.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.