Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Március 22. 06:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Trükkök a tavaszi nagytakarí​táshoz

Trükkök a tavaszi nagytakarí​táshoz

Bár a tavaszi nagytakarítás végeredménye jóleső érzéssel tölt majd el, ezért keményen meg kell dolgoznod. Hacsak nem tervezed meg, mit, mivel, hogyan!

Mint minden munkának, a nagytakarításnak is megvan a maga logisztikája, vagyis fontos, hogy a legjobb „eredmény” és a minél kisebb energiabefektetés érdekében előre tervezd meg az egymást követő munkafolyamatokat, de azt is, hogy milyen anyagokat használsz a munka során.

Előkészületi szakasz


Mielőtt nekikezdenél a nagytakarításnak, gondold végig, milyen tisztítószerekre van szükséged ahhoz, hogy ragyogóvá varázsold az otthonodat. Ennek feltérképezése után – akárcsak a hétvégi nagybevásárláskor – listával indulj a vásárlási körútra. Ma már a boltok polcai roskadoznak ugyan a különféle háztartási tisztítószerektől, ám ezek meglehetősen drágák, arról nem is beszélve, hogy némely termék az egészségre – főleg a légzőszervekre és a bőrre – káros vegyi anyagokat is tartalmaz (a veszélyre egyébként narancssárga mezőben fekete „x” figyelmeztet), amelyek allergiás tüneteket okozhatnak.

Nem véletlen, hogy egyre többen próbálkoznak meg nagyanyáink jól bevált „szelíd” házi szereivel: az ecettel, a szódabikarbónával, a mosószódával, vagy éppen a citromsavval, a reszelt mosószappannal. Ezek mindegyike megvásárolható, és olcsóbb is, mint a gyári készítmények.

Kintről be, fentről le

A nagytakarítást kezdd rendrakással. Tegyél minden olyan ruhát, tárgyat a helyére, ami útban van. Miután így elpakoltál, egy-egy helyiség takarításának megkezdése előtt minden kisebb bútort, berendezési tárgyat mozdíts el a helyéről, hogy az alattuk, mögöttük felgyülemlett port is el tudd távolítani.

A szekrények tetejét, a nyitott polcokat és a zárt szekrények belső részét is töröld át nedves ruhával, törlőkendővel.

Mindig föntről haladj lefelé. Akaszd le a függönyöket (tedd rögtön mosógépbe, amíg takarítasz, tisztára mossa a masina), majd következzen a könyvek portalanítása. Ha nagy a könyvtárad, az is megoldást jelenthet, ha a porszívófejet laposra cseréled, és a könyvek tetejét átporszívózod, majd két-három kötetet kiemelsz, és nedves ruhával kitörlöd a kötetek mögül a port.

Ezután jöhet a falak pókhálótlanítása, portalanítása (porszívóval, teleszkópos „tollseprűvel” vagy partvisfejre kötözött száraz, tiszta, puha ruhával), majd a képek, a bútorok, a szobanövények leveleinek megtisztítása (a kisebbeket a kádban le lehet zuhanyozni), a kárpitozott bútorok, szőnyegek porszívózása, végül pedig a padozat (parketta, padló) nedves ruhás feltörlése.

Ne csak ott, ahol a papok táncolnak

Az éléskamra és a konyha takarítását is a felesleges holmik (csorba csészék, poharak, lejárt szavatosságú élelmiszerek) eltávolításával kezdd. Ezután következhet az éléskamra polcainak és a konyhaszekrénynek a belső, majd külső megtisztítása, a csempe szennyeződéseinek eltüntetése, a háztartási gépek (mikro-, kenyérpirító, gáztűzhely, hűtőgép) külső és belső lecsutakolása.

A hűtő kitakarítását a benne tárolt élelmiszerek, gyógyszerek kipakolásával kezdd. Ne felejtkezz meg a rácsok, polcok átmosásáról sem (ezeket tedd bele a mosogatóba és meleg, mosogatószeres vízzel mosd át, majd folyóvízzel öblítsd le). Töröld szárazra a hűtő belsejét, és csak ezután pakold vissza a tartalmát.

A tűzhelyen és a sütőben lerakódott ételmaradványok eltüntetéséhez sokan előszeretettel használnak erős zsíroldó, maró hatású tisztítósprayket (ha te is ilyen mellett döntesz, gumikesztyűben dolgozz, mert kimarja a bőröd).

Környezet- és szervezetbarát, ugyanakkor legalább ilyen hatékony az ecetes, szódabikarbónás, sőt a sütőporos és mosogatószeres keverék is. A tűzhely felső részét tisztítószeres szivaccsal dörzsöld át. A következő teendő a munkapult megtisztítása. Anyagától függetlenül (farost, márvány) itt is a többszöri meleg vizes lemosással tudsz a lerakódott piszoktól megszabadulni. Végül jöhet a mosogató, a csaptelep, a csepegtető megtisztítása, illetve a járólapok felmosása.

Cseppmentes tisztaság

A vizes helyiségek (WC, fürdőszoba) kitakarítását ugyancsak felülről lefelé kezdd – vagyis a plafonnál, a felső sarkoknál s a felső csempeszélek, csempék portalanításával, majd lemosásával folytasd. A fürdőkád peremét, magát a kádat, a zuhanyozókabint, a mosdókagylót, majd a zuhanyrózsát, végül a csaptelepeket tisztítsd meg az általad kiválasztott vízkő-eltávolítóval és súrolószerrel, valamint fertőtlenítsd. A WC takarításakor fontos az ülőke alapos átmosása, a kagyló külső és belső áttisztítása, fertőtlenítése.

Mindkét helyiségben megteszi a különféle vízkőoldók, csempetisztítók helyett a szaniterek ecetes áttörlése, illetve a fajansz, porcelán, zománcozott kád, mosdó- és WC-kagyló szódabikarbónás vizes lemosása. A megtisztított felületeket mindig töröld szárazra, fényesre tiszta, puha ronggyal vagy viledakendővel, esetleg papírtörlővel. A tavaszi nagytakarítás alkalmával érdemes a lefolyókat is áttisztítani, mégpedig nem maró hatású lefolyótisztítóval, hanem 20 százalékos ecet és szódabikarbóna keverékével (ezt az esti, utolsó mosakodás és WC-használat után kell a lefolyókba önteni, és reggelig bennük hagyni).

Az ablakok, ajtók lemosása, az ablaküvegek megtisztítása külön fejezet. Vannak, akik ezzel kezdik a nagytakarítást, ám sokan ezt hagyják utoljára. Ezek megtisztításához sem kellenek ilyen-olyan drága tisztítószerek. Ugyanazt az eredményt érheted el mosogatószeres vizes lemosással, majd ecetes-vizes áttörléssel, végül pedig a száraz, tiszta ronggyal, esetleg papír törlőkendős „fényesítéssel”.

Akik a szórófejes ablaktisztítókat is, a „hagyományos” ablaktisztítást is próbálták, azt állítják: a boltban kapható szórófejes „megoldás” rövidebb ideig tart, vagyis egy-két nap alatt újra homályossá, foltossá válik az üveg.

A nagytakarítás apró trükkjei

Ha nincs kedved vagy erőd súrolni a kádat, mosdókagylót, zuhanytálcát, dugaszold be őket, tegyél beléjük ecetes vagy citromos vizet, szórj rájuk szódabikarbónát, majd adj legalább fél órát az „öntisztulási folyamatnak”. Ekkor szivaccsal, bő folyóvízzel mosd át a kádat, kagylót, tálcát, és töröld szárazra.

Tűzhelytisztításra szódabikarbóna (vagy mosószóda) és víz keverékéből készíts pasztát, és ezt használd.

Mivel zsíroldó és tisztító hatású, jó le- és felmosószer az egy liter forró vízhez hozzáadott egy evőkanál mosószóda. (Nagyon erős szennyeződés esetén három evőkanálnyi mosószódát használj.)

A mosható ágytakarókat, pokrócokat, párnahuzatokat, terítőket, függönyöket alaposan rázd ki, majd összehajtogatva tedd mosógépbe (kímélő programmal és ún. finom gépi mosószerrel mosd ki őket, és csak színtartó darabokat moss együtt).

Amíg takarítasz, a gép dolgozhat, ám a program lejárta után rázd ki, teregesd ki a kimosott lakástextíliát, hogy ne gyűrődjön össze nagyon (könnyebb legyen kivasalni). A műszálas függönyöket ablakpucolás után rögtön csíptesd fel a karnisra, húzd szét, így vasalás nélkül sem lesznek gyűröttek.

Környezetbarát takarítási ötletek

Mire jó az ecet?

Kiváló vízkőoldó, használhatod vízforralók, kávéfőzők, mosógép vízkőmentesítésére.

A mosó-, mosogatógépbe félévente önts 2 liter 20 százalékos ecetet, és indíts el egy 60°C-os programot. Az első öblítés előtt állítsd le a gépet, és hagyd benne állni az ecetes vizet egy napig. Másnap hagyd végigfutni a programot.

Langyos vízbe tegyél egy kevés ecetet, és egy benedvesített ronggyal törölgesd át a különböző fürdőszobai eszközöket, csapokat, a mosogató szélét és az egyéb rozsdamentes darabokat.

Mire jó a szódabikarbóna?

Jól megtisztíthatod vele a műanyag felületeket (a hűtőszekrény és a fagyasztóláda belsejét, rácsait). Langyos vízzel átitatott szivacsra tegyél egy kevés szódabikarbónát, és törölgesd át vele a hűtő belsejét. Szagtalanító hatásának köszönhetően kiválóan alkalmas a hűtőben rekedt kellemetlen szagok eltüntetésére (tarts egy kinyitott szódabikarbónás tasakot a hűtőszekrényben).

A nedves szódabikarbónával szépen kitisztítható a sütő, de a csempéről is eltünteti a foltokat. A végén mindent öblíts le bő, tiszta vízzel. Ahol fontos a cseppmentesség (pl. tükör, ablak), ott ecetes vízzel töröld át a felületet.

Mire jó a sütőpor?

Az üvegpoharakat, kristályból készült dísztárgyakat, üvegvázákat, sőt a porcelántárgyakat is csillogóvá varázsolja a sütőporral kevert mosogatószer. Szórj egy kevés sütőport a mosogatószivacsra, majd cseppents rá mosogatószert és vizet. Ezzel a szivaccsal alaposan mosd át, aztán bő, meleg vízzel öblítsd át, és papírtörlővel töröld szárazra, csillogóra az említett tárgyakat.

Mire jó a szalmiákszesz?

A gyógyszertárakban, festékboltokban, a háztartási és vegyi árukat tartó drogériákban beszerezhető oldat nem más, mint az ammónia vizes oldata. Egy deciliter vízben feloldva kiváló folteltávolító, több vízben elkeverve pedig hatékony tisztítószert készíthetsz belőle az ablakok és csempék fényezéséhez.

Mire jó a bórax?

A hétköznapi nevén bóraxként emlegetett nátrium-tetraborát fehérje- és zsíroldó, továbbá vízlágyító és fertőtlenítő hatású só.

http://www.otvenentul.hu/egeszseg/60490

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.