Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Április 19. 15:23, szerda | Belföld
Forrás: mti

Többfelé hófúvásra is figyelmeztetnek

Többfelé hófúvásra is figyelmeztetnek

A sok csapadék és a viharos szél miatt több megyében hófúvásra is figyelmeztetnek szerdán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Több járásra a másodfokú riasztásokat is. Ahol ezek a riasztások vannak érvényben, ott akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések is lehetnek. További hét megyében szintén az erős szél miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

A sok eső miatt a fővárosban, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. Szintén a sok eső miatt tizenegy további megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Az országban többfelé 20-30 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani. Az Északi- és a Dunántúli-középhegység magasabb részein 50 millimétert meghaladó csapadék is eshet. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően tapadó hó lesz. Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméter hó megmaradhat. A Dunántúli-, és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméter, a legmagasabb csúcsokon akár ezt meghaladó hóréteg is kialakulhat.

Szintén szerdára a hófúvás miatt is figyelmeztetéseket adtak ki. Veszprém megyében ez másodfokú, Fejér, Vas és Zala megyében elsőfokú. A friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Azt írták: az északi, északnyugati szél szerdán elsősorban a Dunántúlon, holnap az északkeleti országrészben is viharossá fokozódik. Napközben a Dunántúl nyugati részén azonban 90-100 kilométer/óra közötti lökések is előfordulhatnak. A hegyekben a viharos szél hófúvást okozhat.

Csütörtök estétől mérséklődik a légmozgás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.