Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Október 25. 07:27, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Több mint másfél millió dollárért kelt el Albert Einstein egy kézirata

Több mint másfél millió dollárért kelt el Albert Einstein egy kézirata

Albert Einstein a boldogság titkáról kézzel írt eszmefuttatása 1,56 millió dollárért kelt el kedden egy jeruzsálemi árverésen, a két rövid mondatból álló kézirat értékét 5 és 8 ezer dollár között becsülték

- jelentette be a jeruzsálemi Winner's aukciósház. A vásárlóról csupán annyit közöltek, hogy egy európai telefonos licitáló, aki meg kívánja őrizni névtelenségét.

A feljegyzést 95 éve, 1922-ben adta Albert Einstein egy küldöncnek borravaló helyett Tokióban, ahol előadó körúton járt. A boldogság titkáról szóló eszmefutatás röviddel az után készült, hogy Einsteint a Nobel-díj bizottság arról tájékoztatta, neki ítélték oda a fizikai Nobel-díjat, és a tudós népszerűsége már a tudományos körökön túl is egyre nőtt.

A küldönc a tokiói Imperial Hotelben lakó Einsteinnek egy üzenetet hozott. Azt nem tudni, hogy nem fogadott el borravalót, vagy Einsteinnek nem volt aprópénze, de a fizikus nem hagyta őt üres kézzel távozni, és két kis rövid üzenetet vetett németül papírra - mondta el korábban az eladó, a küldönc egy rokona.

Az egyik papíron az állt, hogy "a nyugodt, szerény élet több örömet hoz, mint az állandó izgalommal járó siker hajszolása". A másikon az olvasható: "ahol akarat van, ott út is van".

Einstein azzal adta át a papírcetliket a küldöncnek, hogy a kézirat "többet fog érni, mint egy normál borravaló" - közölte Gal Wiener az aukcióház elnök-vezérigazgatója.

Wiener elmondta, hogy a licit kétezer dollárról indult, és gyorsan szárnyalt, de így is 25 percig tartott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.