Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 18. 22:23, hétfő | Helyi
Forrás: Zöldbolt Magazin, Lugosi Bea

Tavaszváró tippek kertbarátoknak és balkonkertészeknek

Tavaszváró tippek kertbarátoknak és balkonkertészeknek

A hosszú téli hónapok után a szikrázó napsütés nemcsak az utcákra, terekre és a természetbe csalja ki az embereket, de a kertek is egyre inkább megelevenednek.

Bár március legelején még nem sok mindent lehet ültetni, mégis több olyan teendő akad, amit az igazi, madárfüttyös kikelet beköszönte előtt már elvégezhetünk.

Lássuk, mi az, amit az igazi tavaszra várva már most is megtehetünk! Az alábbi ötletek közt akad olyan is, amit nemcsak kiskerttulajdonosok, veteményest művelők, de balkokertészek is megvalósíhatnak!

1. Tervezés

Ha télen elmaradt volna, itt az idő, hogy megtervezzük a veteményest, vetésforgót, növénytársításokat és ültetési sorrendet. Utóbbi érvényes a balkonkertészekre is, hisz tavasszal és nyáron a teraszon is lehet egymás után többféle zöldséget, gyümölcsöt (pl. szamóca, paradicsom, paprika, fűszerpaprika, salátafélék, hagymafélék, cékla), gyógy- és fűszernövényt termeszteni. A balkonon jó megoldás lehet, ha a paradicsomot, paprikát fejjel lefelé, felfüggesztve ültetjük és neveljük; ez nemcsak helytakarékos, de kipróbált, bő termést hozó módszer. Ha nagy a balkon vagy a (tető)terasz, és van hozzá elegendő helyünk, akár magaságyásként működő, nagyobb faládát, dézsát is készíthetünk, beszerezhetünk.

Találjuk ki, hova és milyen virágokat szeretnénk ültetni; nemcsak szemet-lelket gyönyörködtetnek majd, de lepkék, méhek és más beporzók segítségére is lesznek! Ha balkonunk van, gondolkodhatunk apácarácsra kapaszkodó virágos növényekben is - mint a lila, rószaszín vagy kék árnyalataiban pompázó hajnalka, esetleg kerti iszalag, azaz Klemátisz - vagy kitalálhatjuk, hogyan használhatjuk teraszárnyékolásra a futó- és kúszónövényeket. Belvárosi gangon, körfolyosón is lehet szép, virágos sarkot kialakítani. Az egyre hamarabb megmutatkozó és egyre jobban elnyúló nyári kánikulák idején sokat segíthet a mikroklíma javításában és a hőség elviselésben egy-egy zölddel borított felület!

2. Komposzt-előkészületek

Ha szükséges, tegyük rendbe a fából készült komposztálókat és szórjuk ki, dolgozzuk a talajba az érett humuszt! Utóbbiból palántázáskor egyenesen az ültetőgödörbe is tehetünk. Az átrostáláshoz használhatunk piacokon, zöldségeseknél fellelhető műanyag rekeszeket is. Ha még nincs komposztkeretünk, barkácsoljunk vagy szerezzünk be egyet! Lehet fából és újrahasznosított műanyagból készült változatokat is kapni; a lombkomposztáláshoz pedig a hálóból készült megoldás az ideális. A kiskerti komposztálás révén nem csupán a lerakóra, égetőbe jutó hulladék mennyisége csökken, de így a szerves anyagok is visszakerülnek a természetes körforgásba, mi pedig ingyen juthatunk jó minőségű talajjavító anyaghoz. Ha még bizonytalan vagy, hogy belevágj-e a komposztálásba, ne habozz; nézd meg ezt a mókás kedvcsináló videót!

3. Palántanevelés

Februárban már hozzáfoghatunk a palántaneveléshez, ültethetjük a magocskákat! Üvegházban, melegágyban vagy az ablakpárkányon gondozhatjuk azokat a palántákat, amiket aztán április táján kiültetünk a kertbe vagy a balkonládákba. Ládába, cserépbe elvethetjük a hosszabb előnevelést igénylő nyári virágok magvait is, mint amilyen a tátika, a trombitanyelv, a sarkanytúka vagy a rézvirág; és előhajthatjuk a gumós begóniát is.

Vetőmagokat sokfelé beszerezhetünk, sőt, tavaszi magbörzéken is hozzájuthatunk. Érdemes kipróbálni a bio és a kifejezetten balkonkertészkedésre nemesített vetőmagokat is! A magocskákat nevelhetjük papírból készült palántázóedényekben, de – az újrahasználat jegyében – elültethetjük tejfölös és joghurtos pohárkákba is. Ha utóbbiból felesleges darabok maradnának, nézzünk körül a környékbeli termelői piacokon, hátha van olyan növényárus, aki szívesen fogadja palántaneveléshez!

4. Gallyak, ágak

A tavaszi metszések idején nagyobb mennyiségben keletkező gallyaktól sokan légszennyező égetéssel szabadulnak meg. Pedig az ágakat ledarálva, felaprítva értékes segédanyagokhoz juthatunk! Egyfelől az apríték hasznos talajtakaró anyag: mulcsozhatjuk vele a bokrok alját, fák földtányérját, virágoskerteket de akár az örökzöldekkel, cserjékkel, egynyári vagy évelő virágokkal beültetett balkonládák talaját is. A mulcs egyik nagyon fontos tulajdonsága, hogy segít a vizet a talajban tartani, így az nem szárad ki olyan hamar a nap és a szél hatására. Ágdarálókat lehet bérbe venni, ágapírtási szolgáltatást igényelni, de vannak olyan önkormányzatok is, melyek tavasszal és/vagy ősszel a helyi lakosok számára ingyenes ágdarálást biztosítanak.

A mulcsozáson túl, a felaprított gally a komposztáláshoz is jól jön. A komposztba kevert, széntartalmú fás anyag, ágdarálék egyfelől segít abban, hogy a komposzthalom ne legyen túl nedves, s így ne induljon rothadásnak; másrészt szellősebbé teszi, lazítja a komposztot, és hozzájárul a lebomláshoz szükséges oxigénellátás biztosításához. A tavaszi metszésekkor tehát tegyük félre a felaprított ágakat, a nyár folyamán pedig aprítsuk, keverjük a komposzthalomba.

A metszésből visszamaradt gallyak egy részét elhelyezhetjük a kert egyik eldugottabb sarkában is, ahol hasznos rovarok, gyíkok, sünök búvóhelye lehet. A tűző nyári napon kiszáradt vékonyabb ágak, gallyak télen gyújtósként is szolgálhatnak azokban a háztartásokban, ahol cserépkályhát, kemencét, kandallót használnak.

5. Madárbarát megoldások

Madárbarát kert kialakításával sokat tehetünk a tollas repülőművészekért, de akkor is segíthetjük a helyi madárvilágot, ha csak balkonunk van. A téli etetésen túl nyáron itató és fürdő kialakításával illetve fészkelőhely biztosításával gondoskodhatunk róluk. Gondoljuk át, hogy melyik sarokban, falfelületen férne el egy odú, egy fecskepelenkával ellátott műfecskefészek vagy hova helyezhetünk ki biztonságosan egy itatótálat.

6. Rovarszállók

A növények beporzásában is segédkező rovarok világszerte egyre fogyatkoznak. Ez nemcsak ökológiai probléma, de táplálkozásunkat is érinti, hiszen nemcsak a gyümölcsök, de élelmiszereink többsége is beporzók közreműködésével kerül az asztalra. Hogyan segíthetünk ezeknek a hasznos rovaroknak? Ültessünk minél több helyre - kertbe, balkonra, ablakpárkányra, körfolyosósra - színpompás, illatos virágokat, mint például a levendula, a mézóntófű vagy a méhbalzsam; de készíthetünk rovarhotelt vagy akár a balkonon is kifüggeszthető, ablakpárkányra állítható méhgarázst.

A tavasz már közeleg, készüljünk fel az új kerti szezonra!

©Zöldbolt.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.