Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 30. 14:40, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Szabad fogas már Mosonmagyaróváron is

Szabad fogas  már Mosonmagyaróváron is

Saját használt ruha készletét ajánlotta fel egy bolt a Szabadfogas kezdeményezés elindításához Mosonmagyaróváron.

Pár héttel ezelőtt indult el - külföldi példára - az az országos program, amely meleg téli ruhák ingyenes kihelyezését szorgalmazza, hogy aztán azokat a rászorulók elvihessék és használhassák.


A mottó mindenhol ugyanaz:

Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!


Mosonmagyaróváron azonban egy kicsit egyedivé sikerült ez az akció. Egy német használtcikk és -bútor kereskedéssel foglalkozó üzlet ajánlotta fel meglévő ruha árukészletét, hogy segítsen a rászorulókon.

E mellé várják minden jó szándékú segítségét. Kabát, cipő, meleg nadrág, pulóver, de sapka vagy sál is gyarapíthatja a gyűjteményt.

Hol találjuk meg a városban a szabad fogasokat?

1. A Magyar utcán, egy pékség és egy vadászbolt között
2. Az Erzsébet-téren, a Tip-Top használt cikk üzlete mellett
3. És indult egy kezdeményezés a vasúti pályaudvarnál is

Ki vigyáz a kihelyezett ruhákra?

Jogos a kérdés, hiszen jöhet egy újabb havazás vagy eső és a kirakott ruháknak máris semmi értelme, hiszen eláznak és tönkre mennek. A jól kialakított szervezés azonban ezt sem engedi. - Ebből is látszik, hogy a jótékonykodás felelősségteljes munka. Nem lehet másképp csinálni, csak szívből. - Ha emiatt aggódna valaki, hát nem kell! A szervezők ugyanis pár percre vannak a kijelölt helyektől, így minden kabát, sapka és sál megússza az esetleges zivatart.

A tapasztalatok

Cikkünk a szervezők beszámolója alapján készült. Ők így meséltek a feltett kérdésre:
„Tapasztalataink szerint az első két napon nem is mertek hozzá nyúlni az emberek a ruhákhoz. Később láttuk már, hogy valaki nézegette. Amikor este beszedtük őket, akkor pedig hiányzott is belőle. A facebookon próbáltuk terjeszteni a hírét és biztatni az embereket, hogy egy-két darabbal járuljanak hozzá. Kis siker élmény ilyen szempontból is volt. Valaki sálakat rakott ki, cipőt hozott és pár kabáttal is gyarapították már a kis akciónkat.”

Ha valaki segíteni szeretne, a fenti helyszíneken napközben bármikor kihelyezheti az otthon már feleslegessé vált meleg ruhadarabjait!

Az internet és a „jól megmondom a véleményem” korát éljük. Így megelőzve a negatív kommenteket, pár szóban összefoglaljuk az egész kezdeményezést:

A helyszín és a környezet tulajdonképpen teljesen mindegy. Sok példát látni ezekből a közösségi oldalakon. Fogas vagy kerítés? Hajléktalan vagy rászoruló? Idős vagy fiatal viszi majd tovább? Kit érdekel? Ha adni akarsz, add jó szívvel és önzetlenül! Ha a kabátod nem is, a jó érzés veled marad, hogy segíteni tudtál! Aki elveszi és használja a már nem használt ruháidat, hidd el, szeretettel gondol majd Rád! Legyen ennyi elég! Csak tedd meg!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.