Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Október 05. 15:34, hétfő | Helyi

Speciális terápia segíthet az agysorvadásban szenvedő lányon

Speciális terápia segíthet az agysorvadásban szenvedő lányon

Speciális terápia segíthet az agysorvadásban szenvedő 14 éves mosonmagyaróvári lányon. A Példa Egyesület gyűjtést szervezett a nehéz helyzetben lévő családnak, így a lány elkezdhetett egy intenzív terápiát.

Gyomorszondán keresztül, injekcióval tudja itatni és etetni lányát Molnár Erzsébet. A most 14 éves Rubina egészségesen született, 4 hónapos kora óta szenved agysorvadásban. Nem tud egyedül enni, inni, de mozogni és beszélni sem. Édesanyja van otthon vele, ő gondozza napközben, amíg az apa dolgozik.

Hét hónapos koráig tudott mozogni, 10 éves koráig pedig iskolába is járt, de több betegséget is elkapott, onnantól fokozatosan romlott az állapota. A család nehéz helyzetben van, albérletben élnek, az apa rakodóként dolgozik egy helyi cégnél, mellette pedig villanyszerelést is vállal szabadidejében és hétvégente, hogy el tudja tartani családját. Rubina otthoni ellátása és kezelése nagyon sokba kerül, 10 féle gyógyszert, vitamint szed és a légzéséhez szükséges oxigénpalackot is folyamatosan cserélniük kell. Az édesanya a közösségi oldalon látott meg egy speciális sprayt, amitől Rubina megmozdult, ez adott reményt nekik.

– Miután Rubina megmozdította a kezét megkerestem a háziorvost, hogy ajánljon nekünk gyógytornászt, de azt mondta a koronavírus járvány miatt nem jön ki senki– meséli csalódottan az édesanya.

Ezután ajánlotta egy ismerőse nekik, hogy keressék fel a Solymáron található Borsóház Intenzív Terápiás Központot. Az egy hetes kezelés azonban az útiköltséggel együtt 250 ezer forint. A család ezt nem tudta volna kifizetni, ezért a Példa Egyesület gyűjtésbe kezdett és néhány nap alatt 380 ezer forint gyűlt össze, így Rubina már túl is van az első egy hetes kezelésén.

– Nagy örömmel követte az egyesület és magam is, hogy egy hét alatt milyen fejlődéseket érnek el Rubina kezelése közben. Már az első napon például mosolygott, ilyenkor érezzük, hogy van értelme annak, amit csinálunk. A gyűjtéssel kapcsolatban pedig el kell mondanom, hogy jellemzően 500, 1000, 2000 forintokból adódott össze a 380 ezer forint – mesélte Mészely Réka, a Példa Egyesület A Szigetközi Gyermekekért titkára.

Bár a gyógytornász masszírozta a terápiás központban, egyedül emelte meg a térdét Rubina, amit korábban nem tudott megtenni. Édesanyja a néhány nap alatt óriási fejlődést lát rajta. Egyetlen kezelés persze nem elég, 1 évig kellene vinniük a lányt. A következő egyhetes periódus pedig már november 2-án kezdődik, de egyelőre még erre sincs meg a teljes összeg. A gyűjtést ezért nem hagyja abba a Példa Egyesület, hiszen minden kezelés 250 ezer forint a családnak. Az egyesület számlaszámára továbbra is várják az adományokat:58600252-11250591 Kérik feltüntetni közleményben, hogy "Rubina kezelésére"szánják a pénzt.

– Sosem egyszerű segítséget kérni, de anyaként meg kell tennem a gyermekemért és minden támogatásért, amit magánemberektől, cégektől, szervezetektől kapunk, nagyon hálás vagyok!– zárta a beszélgetést Molnár Erzsébet.

A Mosonmagyaróvári Városi Televízió összefoglalója:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.