Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 12. 02:00, csütörtök | Helyi
Forrás: GYMS Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Sikeres véradónap a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapján

Sikeres véradónap a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapján

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezve október 11-én közös országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

Az országos rendezvényhez csatlakozva a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság immár 17. alkalommal szervezte meg az önkéntes véradást, melyet - a korábbi évek hagyományait követve - a társ- és együttműködő szervek körében hirdettünk meg. A véradás lebonyolításában segítségünkre volt a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat, akik a győri tűzoltólaktanyába kitelepülve reggel nyolc órától délután tizennégy óráig folyamatosan dolgoztak, vették le és szállították el a vért.

A katasztrófák felszámolásához az együttműködő szervek összefogására van szükség. Ez az összefogás nyilvánult meg a mai rendezvényünkön is, de ma nem a katasztrófák elleni védekezés, hanem a másokon való önzetlen segítségnyújtás céljából. Köztudott, mennyire fontos a vérkészítmények pótlása az egészségügyi ellátás zavartalan működéséhez. A levett vérből vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumot, valamint plazmakészítményt állítanak elő, így egy egység teljes vér akár három beteg életén is segíthet.

Felhívásunkra most is nagy számmal jelentkeztek megyénkben, előzetesen közel háromszázan jelezték részvételüket közülük kettőszázhatvan fő jelent meg a mai véradáson. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a véradók közül kétszázötvenöten egészségesek, ma ők adhattak vért. Elmondhatjuk, hogy rendezvényünkkel több mint hétszáz ember gyógyulását segítettük elő.

Többek között a megyei és a városi rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, az adóhatóságtól, a polgármesteri hivataltól, a vízügyi igazgatóságtól, illetve a bíróságokról, ügyészségektől nyújtották kezüket önzetlenül, természetesen saját kollégáink mellett. Emlékül egy régi tűzoltó védőkabáton hagyták a véradók aláírásukat, amit az emlékszobánkban fogunk elhelyezni.

Rendezvényünk célja az összefogás mellett, hogy a véradás fontosságára felhívja a figyelmet, hiszen váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.