Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Október 21. 19:00, péntek | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

PoleArt bajnok Mosonmagyaróváron – Holoda Péterrel beszélgettünk

PoleArt bajnok Mosonmagyaróváron – Holoda Péterrel beszélgettünk

Rúdtánc, rúdfitness, világversenyek, folyamatos edzés és felkészülés. Egy fiatal sportág és magyar bajnokának bemutatkozása itt, Mosonmagyaróváron.

Holoda Péter – egy fiatal művész, egy nagy tehetség, akinek nevét érdemes mindenkinek megjegyeznie! Frenák Pál és Uhrik Dóra tanítványa - többek között, számtalan rangos díjjal és elismeréssel a háta mögött. 13 országban szerepelt már, a legnagyobb színpadokon táncolt. 2014-ben azonban azt mondta: „Ennél többre vágyom! Valami mást szeretnék!”

Majd jött egy Felix Cane videó az egyik online csatornáról, ami mindent megváltoztatott…


Milyen változást hozott ez a videó az életedben? Kérdeztem Pétert, aki nagyon nehezen mesél magáról. Büszke az elért sikereire, mégis szerény. Közvetlen, nyitott, de van benne valamiféle tartás, mely kifejezetten a művészekre jellemző.
Azt mondhatnám, hogy a videó a legmegfelelőbb időben talált meg. Válaszút előtt álltam, nagyon sok kérdőjellel. A produkció, amit láttam, az első pillanattól elbűvölt. A színház, a sport, a tánc különös egyvelege volt, tele mondanivalóval. Számomra ez fontos! 4 hónap felkészülés után indultam az országos Pole Dance Hungary versenyen, ahonnan az összpontszám alapján nekem ítélték az első díjat. Ezután pedig már nem volt megállás. A rúdfitness lett az új életem.

Rúdfitnesst mondtál. A köztudatban ezt rúdtáncnak nevezik vagy rosszul tudom? Van különbség?
Jó a kérdés! Az egyetlen dolog, ami közös a két mozgásformában, az a rúd. A köznyelvben használt rúdtánc az 1920-as években indult el, amikor kikerült a cirkuszi sátrak világából és megjelent a gentleman bárokban. A cirkuszi rúdtánc fő alkotóeleme a nyújtás volt, valamint a látványos mozgás és tánc koreográfiája. A bárokban megjelenő produkciók nem erről szóltak és nem is ezen volt a hangsúly.
A rúdfitness nehéz fizikai erőnlétet igénylő, kiváló edzésforma. Egy-egy elem megtanulása és kitartása kemény megterhelést jelent.

Nem engedhetem el a kérdést, hiszen adott a tény: Te ma Magyarországon az egyedüli férfi poleart bajnok és tréner vagy. Ezek szerint akkor ez nem csak női sport?
A pole egy teljes testet és mélyizmokat megmozgató edzésforma. 5 szintje van, amiből a 3-as szintig bárki el tudja sajátítani az elemeket, ha kellő akaratereje és kitartása van. Mivel egy vertikális helyzetről van szó, a marok és a tenyér is komoly edzésnek van kitéve. Ezek nem ugyanolyan erős mindenkinek, ezt is edzeni kell – ez vele jár. A 3. alkalom után azonban erre mindenki ráérez.

Mosonmagyaróváron nyitottál stúdiót Arabesque Pole Stúdió néven. Miért éppen itt, hiszen nincs is kötődésed a városhoz…

De van! 100-ból egy PoleArt Stúdiót megalapítani a fővárosban pedig nem láttam értelmét. Így adott volt a lehetőség, hogy itt nyissak termet és hirdessem ezt a mozgásformát az itt élők számára. Úgy gondolom, hogy a környéken élők elég nyitottak erre a lehetőségre, hiszen Mosonmagyaróváron nagy hangsúlyt fordítanak az emberek a tudatos és egészséges életmódra.

Mi a helyzet a versenyzéssel? Az most háttérbe szorul a Stúdió javára?
Egyáltalán nem. Már most készülök a februári versenyre. A produkció 4-5 perces lesz. Ezt összeállítani azonban több, mint fél év kemény munka. Talán ezért is szerettem bele ebbe a sportba. A balett, a tánc és a színházi múltam tapasztalatait ötvözve igyekszem olyan mondanivalót alkotni a színpadon, mellyel mások is felfigyelhetnek erre a sportra és választhatják ők is az önkifejezés egyik eszközévé. Talán…

Ki segít neked a felkészülésben?
Nagyon sok tapasztalatom van a színpadi munkában. Kapcsolatban vagyok egykori tanáraimmal és mentoraimmal is. A felkészülés azonban csak rajtam múlik, ahogy a koreográfia megalkotása is. A többi pedig csak gyakorlás kérdése…

Beszéljünk pár szót a stúdióról. Kiket vársz illetve kik járnak ide? Mit ad a hölgyeknek az Arabesque Pole Stúdió?
A mindennapokból való kikapcsolódáson túl elsősorban sikerélményt nyújt, hiszen ezt mindenki meg tudja csinálni! Testtudatot kapnak a lányok, hölgyek, ami azért is fontos, mert megváltozik a tartásuk, a kiállásuk is. Ebben a mozgásformában sokszor teljesen más feladatot végez a kéz és a láb. Mindez nemcsak fizikailag lehet megterhelő, a jobb és bal agyfélteke működését is nagyban befolyásolja és motiválja. Férfiként irányítani és dícsérni a hölgyeket pedig megint egy olyan plusz, amit jobban elfogadnak és értékelnek, mint egy női edzőtől. Ez az én tapasztalatom. Ezek mellett sok-sok nevetés, jókedv, zene és kemény, izzasztó fizikai munka vár az ide látogatókra!

Holoda Péter díjai és elismerései
2007 Madach Musical Dance School Course
2008 Czeh, Prague Dance Centre International Dance Course
2009 Hungarian Dance Academy International Summer Dance Cour

D Í J A K
2008-2009-A legjobb végzős növendék

2014 -Mr.PoleDAnceHungary -1. hely
2015 -PoleArtisticHungary -1. hely
2016 -PoleArtHungary -1.hely


M U N K A T A P A S Z T A L A T


2009 - Compagnie Pal Frenak (Hungary - France)
 Canada, Kitchener. Impact Theatre Festival: Fiúk
 Serbia, Subotica. Desire Central Station
 Italy, Intime
 Hungary, Budapest. Palace of Arts: Seven

2010

 France, Lille: Seven
 Germany, Düsseldorf: Twins
 Romania, Intime
 Hungary, Budapest. Trafó: Fiúk

2011

 Lithuanian, Vilnius. National Drama Theatre
 Poland, Bytom: Fiúk
 Italy, Mittelfest
 Denmark, Baltoppen
 Slovakia, Bratislava: Intime

2012

 Hungary, Budapest. Trafó: Hymen
 United States of America, Houston. Dance Salad Festival: Seven
 France, Evreux La Cadran. Hymen
 France, Fécamp: Intime
 France, Evreux: Twins
 Romania, Timisoara: Switch

2013

 Romania, Timisoara: Hymen
 France, Gisors: Twins
 Poland, Warsaw. Zawirowania Dance Theatre Festival
 France, Paris. CND: K.Rush
 Hungary, Budapest. Trafó: X&Y
 Italy, Mittelfest: X&Y
 Cuba, Havanna: Intime
 Hungary, Budapest. Trafó: Fiúk

2014

 Hungary, Budapest. Lisz Ferenc Zeneakadémia
 Hungary, Budapest. Trafó: Tricks&Tracks
 Hungary, Pécs. X&Y
 Germany, Aachen. Schrittmacher Dance Festival: Fiúk
 France, Fécamp: Trace
 Slovakia, Bratislava: X&Y
 Hungary, Győr. Győr Festival: X&Y
 Germany, Bielefeld. Tanzfestival Bielefeld: Fiúk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.