Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Május 29. 16:03, kedd | Bulvár
Forrás: infovárosok

Rubikkal találkoztak a Rubikosok

Rubikkal találkoztak a Rubikosok

Rubik Ernő is a helyszínen drukkolt a Red Bull Rubik-kocka bajnokságon

Őrületes pörgésben volt a hazai kocka közösség vasárnap. A Red Bull Rubik-kocka világbajnokság május 27-i magyarországi fordulóján, ahol mindössze századmásodpercek döntöttek a versenyzők sorsáról, Rubik Ernő is tiszteletét tette. A feltaláló büszkén izgulta végig az első sorból a döntő köröket. A nap végén egy női és egy férfi versenyző is a dobogó legfelső fokára állhatott, számukra kezdetét vette a visszaszámlálás a szeptemberi, bostoni világdöntőre.

Térlátás, logika és sok-sok gyakorlás. A profi kockások szerint mindössze ennyi kell ahhoz, hogy bárki megtanulja másodpercek alatt kirakni az ikonikussá vált magyar játékot, a Rubik-kockát. A vasárnapi Red Bull Rubik-kocka bajnokságon szabad szemmel már követhetetlen sebességgel csaptak össze a hazai kockások, a mérkőzések tétje pedig nem volt más, mint a részvétel a szeptemberi világdöntőn, Bostonban.



„Azt hiszem a klasszikus történet igaz rám is, az iskolában találkoztam először a Rubik-kockával. 15 éves voltam, amikor az egyik osztálytársam behozott egy kockát a suliba, ezzel kezdődött minden. Utána már nem csak az iskolai szünetekben pörgettük a játékot, de kockás találkozókra is eljártunk, ahol rengeteg emberrel megismerkedtem, sok új barátot szereztem, majd egymást biztatva indultunk el komolyabb versenyeken” – mesélte Szakály Anna, aki a leggyorsabb női játékosnak bizonyult a bajnokságon.

Bózsing Hunor, aki a férfiak közül az egykezes és a 3x3-as fordulókban is győzelemig pörgette a kockákat, nagymamájának köszönheti a játék iránti szeretetét. „Körülbelül 4-5 éves lehettem, amikor először találkoztam a kockával. Gyerekként sok időt töltöttem a nagymamámnál, ahol találtam egy forgatható színes kockát. Ezzel nagyon jól elszórakoztam, sőt sikerült kiraknom az egyik oldalát is. Ez volt az első élményem a kockával, ezután eltelt egy kis idő és csak később, 11 éves koromban kezdtem el újra ezzel foglalkozni, akkor már komolyabban. Teljesen belevetettem magam a kockázásba, videókat néztem és nem nyugodtam addig, amíg rendesen ki nem tudtam rakni. Mikor ez már ment, képbe került az idő is, igyekeztem a lehető leggyorsabban helyesen kirakni a bűvös kockát” - árulta el a 21 éves versenyző, aki szerint tévhit, hogy csak jó matekos lehet profi kockás. Anna és Hunor is a gyakorlásban hisz.

Így látja maga a kocka feltalálója, Rubik Ernő is. „Egy ilyen szint eléréséhez, nagyon sok türelem és gyakorlás kell. Ez részben fizikai, a kezek gyorsasága és ügyessége, hiszen nagyon speciális fogások vannak. Ugyanakkor van egy elméleti része is, ami nagyon sok algoritmus és megoldási technika ismeretét jelenti” – árulta el Rubik Ernő.

A Red Bull Rubik-kocka világbajnokság olyan globális mérkőzéseknek otthont adó Red Bull Mind Gamers része, amelyeken világszerte a legnagyobb Mind Gamerek mutathatják meg képességeiket különböző problémamegoldást igénylő játékokban. A vasárnapi selejtezőket követően a két magyar játékos szeptemberben repülhet Bostonba, hogy hazánkat képviseljék a Red Bull Rubik-kocka világbajnokság döntőjén.

Címkék: rubik, rubik-kocka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.