Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Augusztus 29. 03:00, hétfő | Helyi
Forrás: Eduline/MTI

Rengetegen kapnak ingyen tankönyvet, de ára van

Rengetegen kapnak ingyen tankönyvet, de ára van

A diákok kétharmada - minden alsó tagozatos gyermek és a szociálisan rászoruló felsősök, vagyis összesen 735 ezren - ingyenesen kapja a tankönyvcsomagot a jövő héten kezdődő tanévben - mondta Rétvári Bence államtitkár.

A tavaszi tüntetések hatására és a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére sem engedett a kormány az állami tankönyvpiacból és nem tette szabadabbá a tankönyvpiacot. Ennek legfőbb oka az volt, hogy csak ebben a rendszerben garantálható az ingyenes tankönyv, ami így sokkal inkább tűnik szociális intézkedésnek, mintsem minőségjavítási szándékú szakmai döntésnek. Persze adóforintokból, így az ingyenesség is csak illúzió.

A tanévkezdéshez közeledve Rétvári Bence államtitkár kihangsúlyozta az MTI-nek, hogy az ingyenesség mellett a kormány a piacon elérte, hogy párhuzamosan tovább csökken a tankönyvek ára, és nő a gyermekétkeztetésre fordított összeg is.

2010 óta átlagosan 40 százalékkal csökkent a tankönyvek ára, ez jelentős megtakarítást jelent a szülőknek - tette hozzá az államtitkár. "A baloldal a mai napig támadja az állami tankönyvellátást, a tankönyveket piaci termékként szeretné viszontlátni, de többek között azzal sem számolnak, hogy az azonnali és általános tankönyvár-robbanást okozna" - tette hozzá.

A rendszerváltás óta a legnagyobb összeget, összesen 74 milliárd forintot fordítják gyermekétkeztetésre, a rászorulóknak pedig a szünidőkben is biztosítják az ingyenes étkeztetést - közölte. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a kisgyermekek 90 százaléka ingyen étkezhet, miután a jogosultak száma a korábbi 92 ezerről 318 ezerre nőtt.

Azt mondta: a kormány 2010 óta pótolja a pénzt az oktatásban és mindent megtesz azért, hogy több pénz maradjon a családoknál, csökkenjenek az iskolakezdés terhei is.

A családi adókedvezmény révén átlagosan évente 240 ezer forinttal több marad egy családnál, ennek köszönhetően a jobb minőségű iskolai felszerelésekre is több forrás juthat - tette hozzá, kiemelve, hogy az idei iskolakezdésre a szeptemberi családtámogatási ellátásokat már augusztus 29-ig, hétfőig elutalják.

Megemlítette, hogy jövőre több mint 400 milliárd forinttal több jut az oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben - ami a gazdasági világválság idején készült. Rétvári Bence elmondta: szeptembertől újabb 3,5 százalékkal nő a pedagógusok bére. Béremelésben részesülnek a nevelést, oktatást segítő nem pedagógus végzettségű iskolai dolgozók is, decemberben második alkalommal 35 ezer forint béren kívüli juttatást kapnak, majd januártól további 10 százalékkal nő a bérük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.