Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. November 14. 09:07, hétfő | Helyi
Forrás: Moson Megyei Nők Egyesülete

Rekordszámú résztvevővel zárta a 4. Női Szűrőnapokat a Moson Megyei Nők Egyesülete

Rekordszámú résztvevővel zárta a 4. Női Szűrőnapokat a Moson Megyei Nők Egyesülete

Az eltelt négy év folyamatosan emelkedő tendenciát mutat a résztvevők tekintetében a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézetben hagyományosan novemberben megrendezett Női Szűrőnapok.

A Moson Megyei Nők Egyesülete idén november 10-11-én is méhnyak-rákszűrésre hívta a kistérség hölgyeit.


Idén már októberben megkezdődtek a programok, mert az öt mosonmagyaróvári középiskolában egy-egy nőgyógyász, védőnő és szülésznő tartott előadást, majd kötetlenül beszélgettek a diákokkal.

A programban részt vett: Pausch Ildikó, Katzer Edit, Dr. Bali Attila, Dr. Péntek Róbert, Dr. Barcza István és Dr. Balogh Elek. A szakemberek tapasztalatai szerint a program hasznos volt, mert a lányok ott helyben és egyből a szakembertől tudtak kérdezni, a napi gyakorlati kérdéseiket tehették fel, így nem csak az elméletet hallhatták.

Jó, hogy élőben találkozhattak egy nőgyógyásszal, aki megnyugtatta őket, hogy ne féljenek a nőgyógyászati vizsgálattól. A rákszűrés fontosságát mind kihangsúlyozták, és azt is, hogy bár ők még fiatalok és egészségesek, de a baj jöhet bármikor, és az lenne a fontos, hogy az anyukájukat, vagy a nagymamájukat ösztönözzék arra, ne hanyagolják el a szűréseket.

2011-ben mind a két napon volt a rákszűrés mellett, tapintásos emlővizsgálat és nőgyógyászati ultrahang is. Idén feltűnő volt azok száma, akik csak bőrgyógyászati szűrésre érkeztek, mely szintén fontos a megelőzésben.
A szakemberek által vezetett statisztikák szerint több mint kétszáz fő vett részt a kétnapos programon. Többségében tudatosan érkeztek és visszatérően, mely azt mutatja, hogy a rendezvény elérte a célját. Sokan mosolyogva, megkönnyebbülve köszönték meg a lehetőséget távozáskor.


Tavaly 152 nő vett részt a méhnyak-rákszűrésen, idén már 162. Voltak olyanok is, akik rákszűrést nem vettek igénybe, de az ultrahangot (84 fő) igen. Valamint ilyen volt a bőrgyógyászati szűrés is (111 fő).
A méhnyak-rák megelőzése mellett a két nap az emlőrák megelőzéséről és korai felismeréséről is szólt. Éppen ezért kiemelkedő eredmény a 69 tapintásos emlővizsgálat és a 69 mammographiai beutaló.


A programok között szerepelt még urológiai tanácsadás, reumatológiai tanácsadás, gerinciskola, dietetikai tanácsadás, intimtorna tájékoztató és beszélgetés a PCOS szindrómáról. Mind a két nap kérdezhettek szülésznőktől a résztvevő hölgyek a várandósságról, szülésről, fogamzásgátlásról és változókori problémákról.


A program sikeréért tisztelet és köszönet illeti azokat a szakembereket, akik estébe nyúlóan igyekeztek mindenki kérdésére körültekintően válaszolni. Külön köszönetet mondunk a négy nőgyógyásznak, akik többsége már negyedik éve vállalja ezt a feladatot: Dr. Barcza Istvánnak, Dr. Marton Péternek, Dr. Bali Attilának és Dr. Péntek Róbertnek.
Továbbá köszönet a kétnapnyi ultrahangért Kelemen Zsuzsának, és a tapintásos emlővizsgálatért Hofbauerné Winkler Ilonának.


Köszönjük minden szakembernek, aki tanácsadást és szűrést vállalt a programban, valamint mindenkinek, aki segített a rendezvény sikerében: Dr. Bródy Edit, Babosné Kovács Zsuzsa, Dr. Kerényi Gábor, Dr. Kacz Károlyné, Dr. Házi Gabriella, Dr. Vesztergom Hedvig, Kiss Ildikó, Pausch ildikó, Roll Ildikó, Tölts Ildikó és Bieber Miklósné.


Az előadássorozatot és a szűrőnap programjait támogatta Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, az UFM Egyesült Habanyaggyártó Bt, a Karolina Kórház-Rendelőintézet és a Flesch Nonprofit Kft.

További információ: Katzer Edit 06/30/288-4486


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.