Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. November 22. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvári Civil Szövetség

Red Sludge - országos és nemzetközi Rotaract összefogás a vörösiszap katasztrófa által sújtott kolontári lakosok megsegítésére

Red Sludge - országos és nemzetközi Rotaract összefogás a vörösiszap katasztrófa által sújtott kolontári lakosok megsegítésére

2010. október 4. Ez a nap Kolontár és Devecser, valamint a környék lakosainak örökre emlékezetébe vésődött…

Hazánk egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját élték át a térség lakói. Az emberi felelőtlenség és figyelmetlenség által okozott vörösiszap katasztrófa híre nemcsak itthon, hanem külföldön is futótűzként terjedt. Külföldi Rotaractos barátaink aggódó levelei érkeztek nap mint nap, amelyben érdeklődtek, hogyan tudnának segíteni. A hazai és a nemzetközi összefogás, a tenni akarás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2011. november 5-én - pontosan 1 évvel, 1 hónappal és 1 nappal a katasztrófát követően - átadhattuk Kolontár lakosainak az általunk megálmodott játszóteret. Mindez egy nemzetközi jótékonysági ifjúsági szervezet, a Rotaractnak köszönhető, amelynek tagjai olyan diákok és fiatalok, akik aktívan rész kívánnak venni az őket körülvevő közösség megsegítésében és támogatásában. Ezek a nagybetűs életüket éppen csak megkezdő fiatalok a gazdasági válság ellenére is képesek voltak számos vállalkozást megkeresni, hogy előteremtsék a játszótér megvalósulásához szükséges anyagi fedezetet.

Hogyan is kezdődött? – a Red Sludge projekt kezdete

A Mosonmagyaróvárról (Rotaract Club Mosonmagyaróvár) induló, nemzetközi projektként befejeződő kezdeményezés egy jótékonysági est megszervezésével indult. 2010. november 6-án Mosonmagyaróváron a San Siro Klubban a helyi rotary klub (Rotary Club Mosonmagyaróvár), valamint helyi vállalkozók és cégtulajdonosok támogatásával, egy jótékonysági buli keretén belül, tombolasorsolást szervezetek az óvári rotaractosok. A felajánlott nyereménytárgyak kisorsolásával és a szórakozóhely működtetőjének segítségével, valamint a segítőkész fiataloknak köszönhetően, megközelítőleg 300 ezer forint gyűlt össze. A mosonmagyaróvári klubon kívül a győri Rotaract Club is rendezett hasonló jótékonysági estet, amely szintén nagy sikert aratott a győri fiatalok körében. A kezdeti sikerek arra ösztönözték a mosonmagyaróvári klubtagokat, hogy országos kezdeményezést indítsanak. A Red Sludge néven útjára indított projekthez valamennyi hazai rotaract club csatlakozhatott. A program főszervezői, a résztvevő klubokkal egyetértve, meghatározták a jótékonysági gyűjtés végső célját, amit a kolontári főpolgármesterrel is ismertettek. A községvezető akkori elmondása alapján egy játszótérre volt szüksége a településnek. Miután szándéknyilatkozatban erősítettük meg az együttműködést, továbbá egymás kölcsönös tájékoztatásában is megegyeztünk, a projektben résztvevő klubok nekiállhattak a megvalósításhoz szükséges anyagi források előteremtéséhez. A hazai klubok is örömmel fogadták az országos - és idővel nemzetközivé váló - projekt hírét, amely növelni tudta a klubok közötti összetartás erejét és öregbítette a Rotaract hírnevét.

A Rotaract Club Mosonmagyaróvár mellett a kezdeményezéshez csatlakozott klubok a Rotaract Club Margitsziget, a Rotaract Club City, a Rotaract Club Budavár, a Rotaract Club Duna és a Rotaract Club Győr voltak.

Emellett az Országos elnökség is egy jelentős összeggel támogatta a projektet.

Ezek mellett büszkék lehetünk arra, hogy a Nemzetközi Rotaract Board megszavazta és támogatta, hogy a Belgrádban megrendezésre került REM (Rotaract European Meeting) rendezvény minden résztvevője után 1 euróval támogassák Red Sludge projektünket. A jótékonysági programsorozat annak ellenére is megkapta a támogatást (561euro), hogy számos más projekt is lobbizott ezért az összegért.

A játszótér tervezésénél, kivitelezésénél, illetve a kedvezményes árubeszerzésénél nyújtott segítségért hálával tartozunk a Szombathelyi Rotary Clubnak. Ezenkívül szeretnénk köszönetünket kifejezni egyéb támogatóinknak is, akik közvetve vagy közvetlen módon nyújtottak önzetlen segítséget elképzeléseink megvalósításához.

Reméljük sok örömet fog okozni a Kolontáron élő családoknak a hazai és nemzetközi összefogás eredményeként megépült játszótér, és részben feledtetni tudja a katasztrófa szörnyűségeit.


Nagy Katalin

Rotaract Club Mosonmagyaróvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.