Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Március 13. 07:48, kedd | Helyi
Forrás: NPR / Hír24

Receptet változtat a Coca-Cola

Receptet változtat a Coca-Cola

Az amerikai üdítőgyártó új összetételű színezék alkalmazásával kerüli el, hogy rákkeltő anyagot jelző címke kerüljön a palackjaira.

Megváltoztatja a kóla jellegzetes barnás színét adó „karamellszínezékét” a Coca-Cola, miután annak egyik összetevőjét a rákkeltő anyagok közé sorolta Kalifornia állam – közölte a cég szóvivője az amerikai közszolgálati adóval (NPR). Az italgyártó cég annak ellenére csökkenti a 4-metil-imidazol (4-MI) nevű anyag arányát üdítőjében, hogy álláspontja szerint az egyáltalán nem jelent veszélyt az egészségre.

A receptváltoztatásra azért volt szükség, mert a kaliforniai hatóságok döntése után kötelező lenne a jelenlegi színezékkel készített kólák palackjait rákveszélyre figyelmeztető címkével ellátni. Ez pedig értelemszerűen rossz hatással lenne az eladásokra.

Február közepén egy amerikai civilszervezet a színezékekben alkalmazott 4-metil-imidazol rákkeltő hatása miatt kérte az üdítő betiltását az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóságtól (FDA). A hatóság szóvivője az NPR-nak elmondta, hogy az FDA még vizsgálja a szervezet beadványát. Douglas Karas ugyanakkor hozzátette: a rák kialakulásának csak akkor van esélye a kérdéses anyag miatt, ha valaki több mint ezer palack kólát iszik meg naponta.

Hogy valóban 1000 palack kell naponta vagy kevesebb az egészségtelen hatásokhoz, nem tisztünk eldönteni. Abból azonban még senkinek sem származott baja, ha csökkentette a kólafogyasztását!
Forrás: NPR / Hír24

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.