Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 27. 13:43, hétfő | Sport
Forrás: MTI | nymc.eu

Ralikrossz Eb Nyirádon

Ralikrossz Eb Nyirádon

Timmy Hansen nyerte a 2013-as nyirádi rallycross Eb-t, minden magyar pontot szerzett

A Supercar kategóriában versenyző belga Michael De Keersmaecker Peugeot 208-as autója - miután többször megpördült a levegőben - a korlátnak csapódik a ralikrossz Európa-bajnokság Nyirádon rendezett harmadik állomásán 2013. május 26-án.

A 2013-as nyirádi rallycross Európa-bajnoki futam méltó volt a tavalyi versenyhez, hiszen az elődöntőkben és a döntőkben elképesztően izgalmas, fordulatokban bővelkedő futamokat, látványos előzéseket, defekteket, drámákat, ütközéseket, egyszóval: minden olyat láthattak a nézők, ami miatt mindannyian imádjuk az autósportokat.

Új lebonyolítási rendszer, a régi izgalmak. Új generáció, a régi nevek! 2008 után újra Hansen nyerte a nyirádi rallycross Eb-t, ezúttal viszont nem a 14-szeres Európa-bajnok legenda, Kenneth Hansen, hanem fia, a rallycross Eb-n idén debütáló, és értelemszerűen első nyirádi versenyét teljesítő Timmy Hansen.

Az előfutamok után vasárnap délután az elődöntőkkel folytatódott a verseny. A SuperCars mindkét elődöntőjében szoríthatott magyar versenyzőért a helyszínen szép számban összegyűlt publikum. Az elsőben Harsányi Zoltán és Vass Zoltán próbálta meg felvenni a versenyt Timmy Hansen és társai ellen, ám a csoda ezúttal csak részben sikerült. Hansen, Jeanney és Borseth jutottak tovább a döntőbe, Marklund lett a 4., míg Harsányi és Vass Zoli az 5-6. helyen értek célba. Az elődöntőben tehát a magyarok már nem tudtak dacolni a technikai különbségekkel és a papírformával, de így is megsüvegelendő a teljesítményük, hiszen mind Harsányi abszolút 10., mind Mózer 11. és Vass 14. helye egészen bravúros teljesítménynek számít ebben a rali-világbajnokkal és Európa-bajnokokkal teletűzdelt mezőnyben.

Az elődöntők folyamán egyébként Mózer Attila is legyőzte Solberget, igaz, a norvégot az utolsó körökben egy defekt hátráltatta, ami miatt teljesen visszalassult. A döntő így már nemcsak magyar versenyző, de Solberg nélkül is zajlott, ennek ellenére nyugodtan állíthatjuk, hogy ezúttal is a SuperCars végső fináléja jelentette a hétvége abszolút csúcspontját.

A döntőnek Timerzyanov, Hansen, Jeanney, Hvaal, Borseth, Hedström sorrendben vágtak neki a versenyzők, de a top3 tekintetében csak az első körön belül négyszer változott a sorrend! A rajt pillanatát Timmy Hansen kapta el a legjobban, így az első métereken ő vezetett, ám az első kanyarban Timerzyanov befékezett mellé a belső ívre, így ott már az orosz címvédő fordult el elsőként, míg őt a belső íven lekövetve Jeanney is megelőzte Hansent, és feljött 2.-nak.

A francia pilóta nem érte be ennyivel, a fenti nyújtott visszafordítóban bebújt belülről Timerzyanov mellé és az orosz Európa-bajnokot is maga mögé gyűrte. A lenti szűk visszafordítóban viszont Timerzyanov visszaadta a kölcsönt, és a féktávon a belső ívre bevetődve visszaelőzte Jeanney-t, aki kicsit ki is sodródott emiatt a külső ívre, így Timerzyanov Hansen Motorsportos csapattársát, Hansent is húzta magával a 2. helyre. És ekkor még csak a döntő első körén voltunk túl!

A vezető hármas ezután szépen elnyúlt a többiektől, egy darabig egyikük sem ment ki a Joker-körre, inkább okosan tempót mentek, és együtt lerázták magukról a többi három versenyzőt, bebiztosítva ezzel a dobogós helyezésüket. Az utolsó körökben pedig aztán lejátszhatták egymás között, hogy kié lesz a győzelem. Hansené lett! Több előzés a pályán nem történt, de miután mindenki teljesítette kötelező egy Joker-körét, Timerzyanov már néhány méterrel Hansen mögé tért vissza a rendes nyomvonalra, és innentől a leintésig már nem változott a sorrend. Hansen nyert Timerzyanov, Jeanney, Borseth, Hedström és Hvaal előtt, míg az összetettben továbbra is Timerzyanov vezet három fordulót követően.

A Super1600-ban a lett Reinis Nitis az elejétől a végéig uralta ezt a nyirádi hétvégét, és a döntőben is magabiztosan behúzta a győzelmet. Mögötte viszont annál nagyobb volt a csata Ildar Rakhmatulin és Ulrik Linnemann között a 2. helyért, amit végül előbbi pilótának sikerült megszereznie. Linnemannt utólag kizártak a döntőből, miután autója túl könnyűnek találtatott, így végül Kevn Eriksson lett a 3.

Sajnos magyar versenyzőért ebben a döntőben sem szoríthattunk, mivel az elődöntők során Bánkuti Gábor és Luigi is elvérzett, utóbbi Skodája ismét technikai probléma miatt ragadt a rajtrácson. Összesítésben így is erőn felül teljesítettek mindketten, hiszen a 10-11. hely ebben a bivalyerős nemzetközi mezőnyben nem akármilyen fegyverténynek számít. A kategória másik két magyarja, Gorácz Béla és Ujházi Béla is a pontszerző 14., 16. helyen végeztek, nekik is gratulálunk.

A TouringCars-ban a kevés induló miatt az előfutamok után rögtön a döntő következett a programban. Az első két helyről Derek Tohill és Robin Larsson kezdte meg a döntőt, ám ők az első két kanyarban lerendezték egymást, így nevető harmadikként Daniel Lundh ugrott az élre. A svéd köszönte a lehetőséget, élt vele, és megszerezte élete első Európa-bajnoki futamgyőzelmét. A 2. helyen Roman Castoralt, a 3.-on a megpördülése után szépen feltörő Tohillt intették le. Az előfutamok során balszerencsés Fodor György a 8. helyen zárta a nyirádi versenyhétvégét, ami egyben azt is jelenti, hogy idén mind a nyolc magyar induló pontot szerzett hazai Eb-futamunkon.

Voltak izgalmak bőven, itt volt Petter, itt volt 9 Európa-bajnok, rengeteg szurkoló és az esőfelhők is elkerülték Nyirádot. A nyirádi Eb tehát a tavalyi hatalmas siker után ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, a legnagyobb ínyencek is elismeréssel csettinthettek a végén. Ez aztán igazi autóverseny volt megint!

SuperCars: 1. Timmy Hansen (svéd, Citroen DS3), 2. Timur Timerzsanov (orosz, Citroen DS3), 3. Davy Jeanney (francia, Citroen C4), (…) 9. Petter Solberg (norvég, Citroen DS3), 10. Harsányi Zoltán (magyar, Mitsubishi Lancer), 11. Mózer Attila (magyar, Skoda Fabia), 14. Vass Zoltán (magyar, Mitsubishi Lancer).

Super1600: 1. Reinis Nitis (lett, Renault Clio), 2. Ildar Rakhmatulin (orosz, Renault Twingo), 3. Kevin Eriksson (svéd, Renault Clio), (…) 10. Luigi (magyar, Skoda Fabia), 11. Bánkuti Gábor (magyar, Peugeot 206), 14. Gorácz Béla (magyar, Opel Corsa), 16. Ujházi Béla (magyar, Opel Astra).

TouringCars: 1. Daniel Lundh (svéd, Volvo C30), 2. Roman Castoral (cseh, Opel Astra), 3. Derek Tohill (ír, Ford Fiesta), (…) 8. Fodor György (magyar, Peugeot 206).

JRX: 1. William Nilson, 2. Pasi Pukema, 3. Kevin Hansen

Címkék: Nyirád, Ralikrossz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.