Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 21. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Kulturális Egyesület Mosonmagyaróvár

Tudásod a jövőd! - képzési program indul

Tudásod a jövőd! - képzési program indul

Elindult a nagy országos képzési program. A mosonmagyaróvári kistérségben a program gondozója a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület által működtetett eMagyarország Pont.

A TÁMOP-2.1.2/12-1 „Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése” című kiemelt projekt abból a felismerésből indult ki, hogy a munkaképes korú magyar lakosság körében mind az idegen nyelvi, mind pedig az informatikai tudás szintje számottevően elmarad az uni­ós átlagtól: kevesebben beszélnek idegen nyelveket, mint más uniós tagországokban, akik pedig beszélnek, azok alacsonyabb szinten bírják az adott nyelvet és/vagy nehezebben szánják rá magukat a használatára. Hasonlóképpen, az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások terén is jelentős a lemaradás nemzetközi összevetésben: a digitálisan írástudatlanok száma jóval meghaladja az uniós átlagot, a számítógépet és internetet többé-kevésbé rendszeresen használók körében pedig a nemzetközi szintnél alacsonyabb az elektronikus szolgáltatásokat (e-kereskedelem, e-bankolás, e-közigazgatás, stb.) igénybe vevők aránya.

A foglalkoztathatóság szempontjából ugyanakkor mind az idegen nyelvi, mind az infokommunikációs készségek megléte egyre fontosabbá válik, nyelvtudás és digitális írástudás nélkül napról napra nehezebb elhelyezkedni, vagy megtartani az állásunkat.

A program célja, hogy országosan legalább 100.000 felnőtt számára lehetővé tegye, hogy szinte ingyen idegen nyelvi (bármely élő idegen nyelv tanulható) és informatikai képzéseken vegyen részt. Kiemelt figyelmet kapnak a hátrányos helyzetű térségekben élők, az alacsony iskolai végzettségűek, a kistelepüléseken élők, a 45 év felettiek, a kismamák, az aktív nyugdíjasok és mindazok, akik részvétele csekély más felnőttképzési programokban.

Számukra egyedülálló mentori szolgáltatást is nyújt a program, melyben az eTanácsadók a jelentkezéstől kezdve mindvégig rendelkezésre állnak, hogy a szakmai vagy egyéb kérdésekben segítséget nyújtsanak.

A program a hagyományos szakképesítés helyett a kulcskompetenciák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, így használható, gyakorlati ismeretekkel gazdagodhatnak a résztvevők. A képzés a képző intézmény házivizsgájával zárul. A sikeresen vizsgázók tanúsítványt kapnak.

Egyénenként maximum bruttó 90.000 Ft képzési támogatás nyújtható, melyet a program résztvevői szabadon használhatnak fel különböző típusú/szintű képzéseken való részvételre.

Győr-Moson-Sopron megyében a résztvevőknek az adott képzés költségének 5%-át kell önrész formájában megfizetniük. A teljes keret felhasználása esetén ez mindössze 4.500 Ft. Az önrész minden költséget (tanfolyamdíj, vizsga, tananyag) fedez.

A képzések várhatóan 2012. decembere és 2014. augusztus 31-e között kerülnek megszervezésre. Elegendő jelentkező után a csoportok folyamatosan indulnak.

A programban való részvétellel lehetőség nyílik az alábbiakra: hatékonyabb álláskeresés, gyorsabb elhelyezkedés a munkaerőpiacon, távmunka végzés lehetősége, hatékonyabb kommunikáció, internet használat kiaknázása, önbizalom növekedése.

A programról érdeklődni, arra jelentkezni a mosonmagyaróvári eMagyarország Ponton lehet személyesen (9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta u. 14.), telefonon (96/217-388), vagy e-mailban (info@mokult.hu). Bővebb tájékoztató a www.mocisz.hu honlapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.