Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 25. 12:23, hétfő | Helyi
Forrás: saját

Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Kör alakult Jánossomorján

Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Kör alakult Jánossomorján

Jótékonysági túra valamint fergeteges és szuper látványos programok szórakoztatták az érdeklődőket Jánossomorján, Pünkösd vasárnap. Mindez az Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Kör szervezett előkészületeinek köszönhető.

Ma még elmondható, hogy Magyarország legfiatalabb Motoros Baráti Körének szervezésében bonyolódott le vasárnap az a nívós „fesztivál”, melynek legnevezetesebb fellépői között találjuk Szöllősi PEPE stuntridert, de ide sorolható Deák Bill Gyula is! Minden motoros szerveződés hátterében azonban egy-egy jótékony cél áll.
Majthényi Péterrel, az Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Kör elnökével beszélgettem a programokról és a tervekről.


Kb. egy hónapja vehettétek kézbe először – pontosan 2015. április 29.-én - az Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Kör Civil Szervezet hivatalos dokumentumait. Milyen előzménye van a megalakulásotoknak?
Több éves előzménye és számos célja van. Első az, hogy több éve együtt motorozunk, mint barátok. Egy idő után úgy gondoltuk, hogy ennek hivatalosabb kereteket kellene adni és ezért úgy döntöttük, hogy megalapítjuk ezt a motoros baráti kört.


Miért pont most?
A csapat döntő része már elhagyta a negyedik X-et. Ennyi idősen már érettebben gondolkodunk és felelősségteljesebben tudjuk vállalni feladatainkat. Most éreztük azt, hogy komolyabban is tudnánk tenni valamit a városunkért, az emberekért, magunkért..


Ha ez volt az előzmény, mi a cél?
Elsősorban helyben vannak terveink: motorosok összefogása, közös baráti motorozások szervezése, jótékonykodások, a városunkért való aktív közreműködés.


Ritkán lehet szembesülni a város közepén a benzingőz ennyire meghatározó illatával, háttérben a rockzene dübörgő dobtaktusaival. Az interjúhoz is eléggé félre kellett vonulnunk, hogy halljuk egymás hangját. Nincs mese, ez a feeling az igazi rockrajongók álma.

Mit kell tudni a mai napról? Mi a legnagyobb jelentősége?
A mai napnak nemes célkitűzése volt. Egy születési rendellenességgel született fertőszentmiklósi kisfiúnak, Vámosi Petikének gyűjtött felajánlások és összegyűlt adományok átadását valósítottuk meg! Annak a kissrácnak, akivel már számos médiában is találkozhattunk. Sajnos elég súlyos elváltozásai vannak, melyek mozgásfejlődését hátráltatják, szülei pedig nem élnek olyan anyagi kürülmények között, hogy az ezzel járó többletterheket gond nélkül viselni tudják.
Igazából egy jótékony dolog miatt jött létre maga a Motoros Baráti Kör is. Pénzt gyűjteni, hogy segítsük őket a könnyebb élet reményében.


Ezek szerint a későbbiekben is szeretnétek őt támogatni?
A későbbiekben is, igen! Minden alkalmat megragadunk, hogy Petike, vagy ahogy szülei hívják Kispeti teljes életet éljen. Nagyon drukkolunk neki és igyekszünk mindent megtenni, hogy segítsünk!


Közben előkerültek a telefonon elmentett fotók s a beszélgetés alatt arra is fény derült, hogy Kispeti egy karral született, több bordája is hiányzik, ebből kifolyólag súlyos gerincproblémái is vannak. Szülei minden hónapban 1000 km-eket tesznek meg, hogy korai fejlesztő kezeléseit megkapja, ami a további gyógyuláshoz feltétlenül szükséges.
Miért pont őt választottátok?

Nagyon megdobbantotta a szívünket az, amit olvastunk róla. Barátaink is vannak abban a városban. Név szerint az Acélkerék Motoros Baráti Kör, akikkel nagyon jó barátságot ápolunk.


A másik ok: a mi településünkön, Mosonszentjánoson a plébános úr személye, aki előző ciklusa alatt plébánosként Fertőszentmiklóson szolgált. Kettőjük segítségével kaptuk azt a megerősítést, hogy őket támogassuk.


Mindettől függetlenül egész napos programok várják az ide látogatókat…
Valóban! Ez volt a másik fontos célja megalakulásunknak. Úgy érezzük, hogy az utóbbi időben itt, Jánossomorján kevesebb olyan lehetőség van, ahol igazán nívós, tartalmas és látványos programokban részesülhetünk. A hivatalos ceremónia délben a motorszenteléssel kezdődött, amit Kótai László Plébános Úr celebrált.

Ezt ajánlottuk mindenkinek, aki szereti a gépeket, a technikát, a látványos felvonulást. Ezt követte a már említett jótékonysági túra Fertőszentmiklósra, ahová közel 60 motorossal indultunk. A délutánt Szőllősi PEPE és csapatának látványos stuntrider műsora tette színvonalassá, ami abszolút izgalmas és szórakoztató volt.


És kik lesznek az este sztárfellépői?
Többnyire amatőr zenekarokat hívtunk: jánossomorjai bandák és mások. A sort a Royal Flush nyitja a legnagyobb hazai rock slágerekkel, de köszönthetjük például az újra teljes erőből dübörgő Villont is. Ezután a RizikóFaktor következik. A koncertek közötti jó hangulatról Gesztenye barátunk gondoskodik. Az este levezetését pedig a Black Jack és a The Cactuars zenekarokra bíztuk.


És hogy kerül ide Deák Bill Gyula?
Őt nem titkolt céllal hívtuk: egyértelműen ez a célja, hogy minél több embert ide vonzzunk és felhívjuk magunkra a figyelmet! Ő egy olyan név a magyar rockzenében, aki még mindig tömegeket képes megmozgatni. Véleményünk szerint minden jó bulihoz kell egy sztárelőadó. Idén rá esett a választásunk.


Ahhoz képest, hogy ez az első szervezése az Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Körnek, nagyon profi a felhozatal. Ez kiknek köszönhető?
Ez mindannyiunk összecsiszolt munkája. Nem vagyunk profi szervezők, sem rendezvényszervezők. Sőt vannak kisebb hiányosságok is biztos, de hol nincsenek?
Nem akarnék kiemelni senkit, hogy kinek az érdeme ez, mert ez mindannyiunk közös munkája és a minket segítő embereké. Ezért mindenkinek nagy köszönet jár!

Fantasztikus hangulat, önzetlen segítség, jó baráti társaság, jótékonykodás és szerénység – nagyjából ez az összkép vonható le a pünkösdvasárnapi jánossomorjai programról. Hogy ez valóban a 4 X-nek köszönhető-e vagy egy olyan összeszokott baráti társaság produktuma, akik lassan fél szavakból is értik egymást, nem tudni. Talán mindkettő! Az azonban bizonyos, hogy ezek a rockerek (is) azt a vonalat képviselik, akik családos emberekként, felelősségteljes munkával és vasakarattal viszik véghez azokat a terveket, melyekkel közösségüket és környezetüket méltón építik.


Hányan vagytok most tagok, s ha valaki kedvet érezne, hogyan tud csatlakozni hozzátok?
Jelenleg 6 bejegyzett és 3 tiszteletbeli tagunk van. Egy csehországi barátunk, Boris Foszlányi, a másik egy katonatiszt Pápáról, Kaprinai Károlynak hívják és persze Kótai László Plébános Úr. Ők egyéb dolgaik miatt nem tudják vállalni, hogy teljes jogú képviselői legyenek a csapatnak.
Célkitűzéseinkben az szerepel, első körben azt szeretnénk elérni, hogy minél többen ismerjenek meg bennünket! Keressenek minket a Facebook-on! Barátkozzanak velünk! Jöjjenek velünk motorozni! Látogassanak el a különböző programjainkra, rendezvényeinkre! Segítsenek jótékonykodni, dolgozni a városért!


Támogatók?
Mindenkinek köszönjük, aki támogatott bennünket! Köszönjük a Jánossomorjai Önkormányzatnak, a Pozsgai Hidraulika Kft.-nek, a Flex-Fény Kft.-nek, a Pez Production Europe Hungary Kft.-nek és azoknak a névtelen embereknek is, akik egy, kettő vagy ötezer forinttal támogatták a program megvalósulását.


Távolabbi tervek?
Egy évvel ezelőtt kezdtük el szervezni ezt a programot. Ma a bulinak vége, és kezdődik a következő évi program tervezése. A hagyományokat tisztelve szintén Pünkösd lesz. Ez egy kicsit rizikó is, mert ilyenkor az időjárás nem mindig kedvező, de mivel ez egy hagyományőrző baráti kör is, ezért ezen az időponton nem változtatunk.

Gratulálunk az Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Kör tagjainak, a szervezőknek, a támogatóknak, hogy ez a színvonalas program létrejöhetett. Sok sikert, további eredményes munkát és lelkes segítőket kívánunk a csapatnak!

szerk: Nemes Claudia

fotók: Lévai józsef

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll, annak másolása, megosztása, továbbítása csak a szerző és a link feltüntetésével engedélyezett!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.