Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Szeptember 04. 08:17, péntek | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Overtone énekek fesztiválja

Overtone énekek fesztiválja

Mosonmagyaróváron is fellép a prágai Spektrum Énekkar!

2015. szeptember 5-én kezdődik testvérvárosunkban, Somorján a Nemzetközi Overtone Fesztivál nulladik évfolyama. A Szlovákiában példa nélkül álló rendezvényre a felújított zsinagógában kerül sor nemzetközi részvétellel. A fesztivál határon átnyúló egyik eseményének, a Csehországból érkező SPEKTRUM Énekegyüttes koncertjének ad otthont a mosonmagyaróvári Evangélikus Templom szeptember 6-án, vasárnap15 órai kezdettel. A Spektrum az egyik legkiválóbb nemzetközileg is elismert kórus, amely overtone darabokat is beiktat a műsorába. Jan Staňko karvezető így jellemzi ezt az éneklési stílust: „Történelmileg az overtone ének (torokhang-éneklés, gégézés néven is ismerik) hazája Közép-Ázsia – Mongólia, Tuva és a tibeti kolostorok. Az éneklésnek különleges technikája van: az énekes úgy alakítja szájüregét, hogy egyszerre két hangot ad ki, egy mély, zümmögő hangot és egy magasat, amely a fuvola hangjához hasonlítható, miközben mind a két hang kristályosan tiszta, soha nem hamis.” Európában a múlt század hetvenes éveiben kezdett divatba jönni ez az éneklési stílus, és elbűvölte mind az énekeseket, mind a közönséget. Az utóbbi években a reneszánszát éli.
Az overtone ének fesztiválja hasznos tapasztalatokat nyújt a hangpedagógusoknak, énektanároknak, a világzene kedvelőinek és mindazoknak, akik az életben a szeretetet és a csendet keresik.

A fesztivál Somorja város polgármestere, Bárdos Gábor védnöksége alatt áll, és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának támogatásával valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.

2024. Február 20. 11:51, kedd | Helyi

Mit kezdjünk veszteségeinkkel?

Igazi Barbara személyiségfejlesztő, Gyászfeldolgozás Módszer specialista, integrál tanácsadó \"Mit kezdjünk veszteségeinkkel?\" című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban.