Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. November 10. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Moson Megyei Nők Egyesülete

Női Szűrőnapok Mosonmagyaróváron a kórházban a Moson Megyei Nők Egyesülete szervezésében

Női Szűrőnapok Mosonmagyaróváron a kórházban a Moson Megyei Nők Egyesülete szervezésében

A mosonmagyaróvári középiskolás lányokat is megszólította idén a Moson Megyei Nők Egyesülete az emlőrák és a méhnyak-rák megelőzésével, az egyszerű szűrővizsgálatokért

Az elmúlt három év emelkedő tendenciát mutatott a résztvevők tekintetében a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézetben hagyományosan novemberben megrendezett Női Szűrőnapokon. 2010-ben már rekordszámú (152 fő) volt a hölgyek részvétele. Idén negyedik alkalommal lesz Női Szűrőnapok a mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet I. emeletén a Moson Megyei Nők Egyesülete szervezésében.

2011. november 10-11-én 14 órától 18 óráig lesznek Női Szűrőnapok Mosonmagyaróváron a Karolina Kórház Rendelőintézetének I. emeletén. A program célja továbbra is az emlőrák és a méhnyak-rák megelőzése, szűrése. Fontos, hogy az az üzenet is eljusson a hölgyekhez, évente meg kell ismételni ezeket az egyszerű szűrővizsgálatokat.

Idén bővítette az Egyesület a megszólítottak körét, október folyamán az öt mosonmagyaróvári középiskolában szervezett előadásokat a 17-18 éves lányok számára. Az előadásokat nőgyógyászok, szülésznő és védőnő tartották. A program célja volt, hogy ők is hiteles tájékoztatást kapjanak a megelőzésről és a rájuk leselkedő veszélyekről.


Okt. 11.-én a Dr. Bali Attila volt a Hunyadiban, 19.-én a Dr. Péntek Róbert a Hallerban és 27-én a Piaristába is, 20.-án Dr. Barcza István volt a Kossuthban Pausch Ildikó szülésznővel, és 26.-án Dr. Balogh Elek a Bolyaiban.

Az előadásokat Katzer Edit védőnő koordinálta és segítette, aki a Moson Megyei Nők Egyesülete elnökhelyettese. A szakemberek tapasztalatai szerint a program hasznos volt, mert a lányok ott helyben és egyből a szakembertől tudtak kérdezni, a napi gyakorlati kérdéseiket tehették fel, így nem csak az elméletet hallhatták. Jó, hogy élőben találkozhattak egy nőgyógyásszal, aki megnyugtatta őket, hogy ne féljenek a nőgyógyászati vizsgálattól. A rákszűrés fontosságát mind kihangsúlyozták és azt is, hogy bár ők még fiatalok és egészségesek, de a baj jöhet bármikor és az lenne a fontos, hogy az anyukájukat vagy a nagymamájukat ösztönözzék arra, ne hanyagolják el a szűréseket.

A 2011-es IV. Női Szűrőnapok programja előzetesen:
- Méhnyakrák-szűrés és nőgyógyászati tanácsadás
- Beszélgetés a szülésznőkkel a várandósságról, a szülésről, a változókori problémákról és a fogamzásgátlásról
- Nőgyógyászati ultrahang
- Tapintásos emlővizsgálat, tanácsadás
- Anyajegyszűrés, bőrgyógyászati tanácsadás (Dr. Házi Gabriella csütörtökön 14:30-18:00, Dr. Vesztergom Hedvig pénteken 14:00-18:00)
- Dietetikai tanácsadás
- Urológiai tanácsadás Dr. Kerényi Gábor csütörtökön
- Ismerkedés az intimtornával (Kiss Ildikó intimtorna tréner csütörtökön 14:30-17:30)
- Reumatológiai tanácsadás (Dr. Bródy Edit)
- Gerinciskola (Babosné Kovács Zsuzsa gyógytornásszal 14:00-16:00)

Az előadássorozatot és a szűrőnap programjait támogatta Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, az UFM Egyesült Habanyaggyártó Bt, a Karolina Kórház-Rendelőintézet és a Flesch Nonprofit Kft.


A szűrésekre csoportosan is várják a hölgyeket, ha előre bejelentkeznek a 06/20/329-2794-es, vagy a 06/30/288-4486-os telefonszámon. Kérjük, adják meg, mikor tudnak jönni és hányan.
További információ: Katzer Edit, elnökhelyettestől 06/30/288-4486


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.