Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Szeptember 27. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: saját

NIA - a női gyengédség ereje Mosonmagyaróváron

NIA - a női gyengédség ereje Mosonmagyaróváron

Egy torna, melyet sokan örömtáncnak hívnak. A hivatalos fordítás szerint azonban ideg és izomrendszerre ható integratív mozgássorozatot jelent.

A mai nők számára rengeteg lehetőség adódik a különböző mozgásformák kipróbálására. Van, aki az ugrálós, aerobic-os tornákra, van, aki a súlyemelgetősre és van az a korosztály, aki a belső béke által vezérelt, precíz mozgáskoordinációval vezetett órákra esküszik.


A NIA is ezek közé tartozik. A NIA egy olyan tánc-és mozgásrendszer, amely 9 különböző táncművészeti, harcművészeti- és öngyógyító irányzat fúziója.


Hogyan lehetséges ez?
Ez a mozgásforma (is) Amerikából származik. 1983-ban alapította Carlos és Debbie Rosas. Változatos zenék, különböző minőségű és energiájú mozdulatok váltják egymást a teljes kikapcsolódást nyújtó programban - a ráhangolódástól az intenzív mozgáson át egészen a relaxációig.


A NIA Mosonmagyaróváron is elérhető. Mi a Magnóliában találkoztunk vele. Ott is egy olyan személlyel sikerült egy izgalmas beszélgetést folytatni, aki elkötelezett híve és szinte szerelmese ennek a műfajnak. Ő Szerediné Horváth Zsuzsa.


Zsuzsa, ha jól tudom, a Magnóliának Te vagy a megálmodója. Mondhatjuk azt, hogy a NIA nélkül ez nem jöhetett volna létre?

Az én életemben mára minden sportot felülírt a NIA. Van összehasonlítási alapom, hiszen évekig rendszeresen aerobikoztam, futottam, az utóbbi időkben pedig a pilates és a spinning megszállottja voltam. De a NIA-ban érzem azt először, hogy minden benne van, amire szükségem van. Átmozgat a kissujjadtól kezdve, de szó szerint…és még a lelkemre is jó hatással van.


Mi a legfontosabb számodra a NIA-ban. Mivel jelent többet egy edzőnek az egyik tánc vagy mozgásforma a másiknál?

Elsősorban örömöt jelent nekem. Amikor ezt a mozgásformát először kipróbáltam, akkor azt éreztem, hogy ez az, amire szükségem van! Nagyon változatos és nagyon nőies. 52 mozdulat van benne. Ezeket kombináljuk mozdulatsorokká. Lassan indulunk, bemelegítjük a testet, aztán van benne egy robbanás és a végén szépen levezetjük.

Elsősorban táncos, de megtalálhatók benne a jóga nyújtó, kiegyensúlyozó elemei, a harcművészetek precizitása : a tai-chi lassúsága, az aikido hullámzása, a taekwondo harciassága - ütésekkel, rúgásokkal. Valamint felhasználja az Alexander technika és Feldenkrais módszer gyógyító elemeit. Szóval nagyon összetett.

Igen, valóban igazad van, ez nagyon összetett mozgásforma. A beszélgetésünk elején említetted: azért szereted, mert igazán nőies.. Mitől lesz ez nőies?

Attól, hogy táncos. A tánc és a lágy mozdulatok összehangolt munkája teszi igazán azzá. Azt látom, hogy minden nőnek nagyon sok helyen kell megfelelni. Nagyon keménynek kell lennünk, ami mind férfi energiát igényel tőlünk.

A befogadás, a lágyság nagyon hiányzik a mindenapjainkból. Amikor a nők eljönnek a NIA órákra, akkor az elején nagyon nehezen engedik el magukat, viszont a csodás zenék, a jól összerakott mozgássorozatok hatására lassan kinyílnak. Itt valóban szabadok lehetnek, megélhetik ezt a finomságot.


A NIA-n kívül felsorolt mozgásformák mindegyikét ismerem, sőt volt szerencsém ki is próbálni őket. De hogyan néz ki az NIA óra? Milyen tematikára épül?

Egy órán 10-11 zeneszám van és egy számon belül adott koreográfiával dolgozunk. Nem kell semmiféle előképzettség, még ritmusérzék sem! Itt semmit nem lehet rosszul csinálni! A testedre odafigyelve elkezdesz mozogni és átlényegülsz. Ennyi az egész!


A lényeg, hogy tényleg figyelj a testedre és csak annyit engedj neki, amennyire aznap éppen szüksége van. Ha tombolni vágysz, akkor minden erődet beleadhatod, de ha aznap éppen lazítanál, akkor kevesebb energiabeadással is mozoghatsz.

Aki kedvet kapott, hogy kipróbálja a NIA-t, mikor jöhet ide? Mikor tartod az órákat?

Egy héten 4-szer vannak óráink. Hétfőn este, kedd reggel, csütörtökön reggel és este. Lehet akár egy héten 4-szer is jönni, de a lényeg a rendszeresség. Ha már tudod a lépéseket, nem kell arra figyelned, hogy hova lépsz, akkor bele tudod vinni önmagadat, át tudod jobban élni az egészet. Mert magával ragad…

Beszéltünk arról, hogy egy NIA órán felszabadultan és szabadon élhetünk nőies energiáinkkal. Hogy kötetlenül táncolhatunk, mozoghatunk. Mit tud még nyújtani?

Nagyon jó gerincfájdalmakra, jó hatással van az izomzatra. Ebbe a mozgásba nagyon kevés energiát és nagyon sokat is bele lehet adni. Ha valakinek koordinációs problémája van, arra is nagyon jó, mivel bizonyos mozgáskombinációk nagyon jól összehangolják a jobb és bal agyféltekét.Az ízületeket, szalagokat nagyon kíméli. Jótékony hatással van még a koncentrációra, ami kihat a mindennapi életünkre is.

A NIA egy élő megitáció – a testedre, lelkedre, zenére, lényedre figyelsz, és közben nem jut időd gondolkodni.Legtöbbször azt hallom az órámra érkezőktől, hogy kinyitja őket, felszabadultabbá válnak. Előfordult az is, hogy aki az életben görcsös, visszafogott volt, azt a NIA nyitja meg. E mellett nem elhanyagolható természetesen az sem, hogy gyorsan és biztosan formálja a testet.

Mit gondolsz, van kapcsolat a NIA-n részt vevő nők életkora és a mozgásforma kedveltsége között?

Jól látod! Ehhez a mozgásformához meg kell érni. Lehet, hogy ilyet nem szabadna mondanom, de tényleg így gondolom. Tizenévesek nem is járnak hozzám. Inkább 25-30 év felettiek. Nekik is ajánlom szívből, hogy jöjjenek el és próbálják ki a NIA-t!

Elérhetőség:

Magnólia Mozgás és Harmónia

Mosonmagyaróvár,Kálnoki ut 13 (volt Rebo áruház helyén)

Web: www.magnoliamovar.hu

Tel:06-30-638-3309

FB: facebook.com/magnoliamovar

Szerk: Nemes Claudia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.