Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Szeptember 16. 09:02, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Flesch Károly Nonprofit Kft.

Napelem beruházás a Kórházban

Napelem beruházás a Kórházban

Elkezdődik az energiahatékony és környezetbarát beruházás a mosonmagyaróvári kórház két épületén Európai Uniós támogatással.

Több mint 150 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól a mosonmagyaróvári Karolina Kórház – Rendelőintézet a „Napelemes rendszer telepítése a Karolina Kórház – Rendelőintézet épületeire” című KEOP-4.10.0/K/14-2014-0017 számú pályázat keretében. A beruházás célja a Kórház energiafelhasználásának környezetbaráttá tétele, és az üzemeltetési költségek csökkentése, tervezhetőbbé tétele. A szerződést a kivitelezővel megkötötték, hamarosan indulnak a munkálatok.

A Karolina Kórház – Rendelőintézet éves áramfogyasztása jelentős, ezért a költségvetés nagy hányadát a villanyszámlák kiegyenlítése tette ki, de ezen beruházás célja a működési költségek csökkentése. Mindezt egy olyan környezetbarát megújuló energia alapú energiatermelést biztosító rendszer alkalmazásával kívánják elérni, mely csökkenti a fosszilis energiahordozókból származó villamos energia felhasználást.

Az intézmény központi telephelyén napelemes kiserőművet létesítenek – figyelembe véve a létesítmény elmúlt három évi villamos energia fogyasztását. A rendszer éves kalkulált energiahozama kb. 196.000 kWh/év, mely az éves villamos energia igény kb.15%-t fedezi.
A napelemeket két telephelyen is felszerelik a Kórházban, az egyik a Vízpart utcában található Rehabilitáció, a másik a Régi Vámház téren lévő komplexum. Az úgynevezett Rehab épület, - E - D - kisfeszültségen vételezi az energiát, ezért ide háztartási méretű kiserőmű telepíthető. A Kórház többi épülete középfeszültségen vételezi, így ide kiserőmű kerül, mely négy épületet jelent: A, C, T, F jelzésűek.



A kiválasztott napelemek polikristályos rendszerűek, amelyek háromfázisú inverterekre csatlakoznak. Az inverterek közvetlenül csatlakoznak majd a főelosztóhoz, illetve a középfeszültségű transzformátorhoz, amely mérőórán keresztül a közösségi elektromos hálózatba táplálja vissza a rendszer által termelt elektromos áramot. Az új rendszer várható élettartama 25 év. A fejlesztés jelentős mértékű üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentést eredményez, éves szinten akár 176 tonnát.

A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretein belül választották ki, a szerződést 2015. szeptember 3-án írták alá. A tervek gondos munkával készültek, az illetékes eljáró hatóságokkal egyeztetve, figyelembe véve a meglévő épületek adottságait, terhelhetőségét, a legoptimálisabb helyzetet a kialakítás szempontjából. Nagy gondot fordítanak arra, hogy a telepített napelemes rendszer használata jelentősen csökkentse az üvegházhatású gáz kibocsátását, ezzel is hozzájárulva a környezet fenntarthatóságához, A kivitelezés során fokozottan figyelmet fordítanak arra, hogy a beruházás ne zavarja a Kórház működésének mindennapjait, a betegutak változatlanok maradnak, a betegek nyugalmát ne zavarják a munkálatok.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.