Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 28. 16:50, péntek | Helyi
Forrás: saját

Mutass Utat! 2014 - Ismerd meg Te is a Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesület munkásságát!

Mutass Utat! 2014 - Ismerd meg Te is a Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesület munkásságát!

Tavaly indult egy kezdeményezés Mosonmagyaróváron, Belvárosi Üzletkör néven. „Na jó!”- gondoltuk talán egy kicsit szkeptikusan, s kíváncsian vártuk, mi fog kikerekedni ebből a történetből. Aztán csak azt vettük észre ..

... hogy kapkodtuk a fejünket a szerkesztőségben, a 3 hónapon át tartó programsorozat feltöltése és fotózása során. S mire a záróeseményhez ért a 2013. évi KultUtca, addigra már mindenki a csodájára járt. A decemberi ünnepi közgyűlésen pedig nem véletlenül szóltak már az alapító tagok olyan büszkén és néhol elérzékenyülve, sikerük bemutatása és értékelése közben.


E heti riportunk tehát a Belvárosi Üzletkör sikerének mikéntjeire és hogyanjaira keresi a választ. Olvasói levelekből is tudjuk, milyen sok embert érdekel, hogy mi is történt tavaly és mire számíthatunk idén?
Beszélgetőpartnereim: Dr. Kovács Éva, a Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesület elnöke és Varga Csabáné Klári alelnöke.


Tudomásom szerint eddig is voltak kezdeményezések valamilyen módú összefogásra, azok mégsem jöttek létre. Mi változott most?
Igen, voltak korábbi kezdeményezések a boltosok között - szám szerint három -, de ezek nem működtek. 18 éve vagyunk a Magyar utcán. Ám valahogy most kezdtünk el igazán odafigyelni egymásra. Így jöhetett létre az a meghatározó irányvonal, hogy közösen tegyünk a belvárosért. Egyenként külön-külön már mindenki nagyon sokat tett a boltjáért, de most jött el az idő, hogy együtt komolyan megcsináljuk.
Természetesen a városvezetéstől is vártunk segítséget, ám az összes eddigi megkereséseink során, mindig azt a választ kaptuk, hogy amíg mi nem beszélünk egy nyelvet, addig ők sem tudnak segíteni. Akkor ezt talán még nem is értettük, pedig igazuk volt.

A tagok azt ismerték fel, hogy nekünk – boltosoknak, kereskedőknek, vendéglátósoknak - kell először tennünk, hogy mások felfigyeljenek ránk. Így már a segítség is könnyebben jön. Nekünk kell tovább nyitva lenni, eseményeket, programokat felmutatni. Valami olyan különlegeset, ami a kínálatunkon és vásárlási kedvezményeinken kívül azt célozza, hogy az emberek töltsenek el itt egy kellemes napot vagy délutánt.
Így jött először az ötlet, hogy egy régi szokást elevenítsünk fel: csütörtökön legyenek tovább nyitva a boltok. Aztán meg jött a többi ezer… :)
Erre már a városvezetés is azt mondta: ha tényleg ennyien akarnak valamit, akkor e mellé már oda tudnak állni!
A Belvárosi Üzletkör pontosan egy éve alakult, 2013. március 25-én írtuk alá az írásos okiratokat, így most jubilálunk!

Ki találta ki a programokat? Hogyan született ilyen sokrétű szórakoztató esemény?
Gyakorlatilag ötletelésekből születtek a programok. Alapvető célunk az volt, hogy megteremtsük annak feltételét, hogy szívesen jöjjön ide mindenki, hogy jól érezzék magukat mind a fellépők, mind a turisták, mind pedig a városlakók.
A városvezetésnek köszönhetően ez alatt az egy év alatt a belváros arculata is rengeteget változott - megújultak például a padok. Igyekeztünk a helyi lokálpatriotizmust feléleszteni, így elértük, hogy legyen több szemetes, legyen több biciklitároló, legyen árnyék, legyen több virág, stb. :)

Március végén már jó idő van, az emberek is sokat sétálnak a városban. Mikor kezdődnek az idei programok?
Az idei első hétvégi forgatagunk április 11-12.-én lesz (péntek, szombat) a Makett-kiállítás idején lesz, melyre elég sokszínű és változatos programot szerveztünk.
A hagyományos KultUtca pedig május 29-én, egy igazi gyereknapi programmal kezdődik majd.
Idén is minden nyári csütörtökön lesz program, egészen az iskolakezdésig. Tavaly egy nap volt, amit elmosott az eső. Nem akarunk telhetetlenek lenni, de reméljük, hogy idén még azt az egyet is be tudjuk pótolni. Reméljük, hogy még többen lesznek, még nagyobb tömeget tudunk vonzani. :)

Akkor ezek szerint a Moson Modell Show és a KultUtca programja egymást fogja erősíteni? Honnan jött az ötlet, hogy egy rendhagyó hétvégét szervezzetek?
Polgármester úr felhívásának tettünk eleget, hogy a makett-kiállítás ideje alatt szervezzünk programot a belvárosba. A modell show idején 35 országból érkeznek látogatók családostól, akik több napot, akár egy hetet is eltöltenek a városban. E mellett sok a biciklis turista is. Ha idén jól érzik magukat és jó élményekkel távoznak, feltehetően jövőre is visszatérnek Mosonmagyaróvárra.
Így lett egy városi nagy rendezvény a Moson Modell Show-ból. Mi péntektől indulunk a programjainkkal, a kiállítás szombaton és vasárnap kerül megrendezésre.

Mik lesznek a konkrét programok?
Nyilvánvaló, hogy nagyon sok pontosítás van még hátra, de amit már biztosan tudunk, azt szívesen közzé tesszük:
A Belvárosi Üzletkör szervezésében: pénteken 16-21 óráig, szombaton 10-21 óráig várunk minden érdeklődőt a belvárosba. Ebben az idősávban nagyon sok zenei fellépő, kiállítások, veterán autók stb. lesznek több helyszínen. Például:
• szombati napon bababörze lesz a Magyar utcán
bolhapiac
vásári kavalkád - kézműves termékek
• festők, grafikusok vonulnak ki – helyben készített grafikákkal
a Bahia Teaházban – Kátai Zoltán énekmondó előadó koncertje lesz - így kapcsolódva a költészet napi programhoz is
a Mosonmagyaróvári Fotós Egyesület – kirakat-kiállítást szervez végig a Magyar utcán
vizitúra a Lajtán – egy kicsit ezt is mutassuk be, hiszen ez már egy attrakció: amennyiben víz lesz a Lajtában a rendezvény ideje alatt, akkor 20 vízi vezető fog kivonulni a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesülettől, hogy a vár felső részétől a vízi csúszda tetejéről, a malom aljáig körbeevezzék a várost, majd a hajókat kiemelve egy körforgásban tudják levezényelni ugyanezt újra és újra. Ez a különleges program mind a külföldiek, mind az itt lakók részére érdekes lesz. Ha nem sikerülnének a vízi munkálatok (iszapkiemelés stb.), akkor pedig a vártónál lehet majd csónakázni.


Ha jól értesültem, akkor még egy különlegesség várja az ide érkezőket. Mit lehet erről tudni? Mikorra várható az új közösségi tér átadása?
Ígéretet kaptunk arra, hogy a Magyar utca elején lévő „foghíjtelek” erre az időpontra megújul és bekapcsolódik a Magyar utca forgatagába. Itt kell megemlíteni, hogy mindez nem jöhetne létre a helyi vállalkozók, a városfejlesztési osztály, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., valamint a városvezetés megfeszített munkája nélkül. Ennek a helynek a humanizálása egy nagyon nagy jelentőségű lépés. Gyakorlatilag egy kerékpáros pihenőhely, egy felnőtt és gyerek szabadtéri edző-eszközökkel felszerelt játszótér lesz.


A kulturált időtöltéshez pedig még egy fontos eszköz érkezik: a wifi, ami a Magyar utcát teljesen lefedi. Így válik a Szent László tér és környéke egy igazi megpihenő és megálló hellyé, a KultUtcai programok törzshelyévé.

Beszéljünk még egy kicsit a Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesület létrejöttéről. Miért van olyan nagy jelentősége az egyesületi formának?
A Belvárosi Üzletkör kezdeményezés nagyon jó, rengeteg ötletünk is van és teszünk is érte nap, mint nap. Ám ha még mindig csak hárman vagy négyen akarnánk ezt a fejlődést, akkor nem jutottunk volna el sem a városvezetéshez, sem az emberekhez.
És itt kell megemlítenünk Török Katalin alelnököt is, aki olyan hihetetlen aktivitással, energiával és olyan jó szívvel tudja csinálni, azt, amit csinál. Ilyen lendülettel tudunk előre lépni, így születik sok eredmény.

A legnagyobb pozitivum, hogy már ennyien vagyunk és hogy végre közös irányba megyünk. Egy év alatt elért eredményeink miatt úgy gondoltuk, sokkal jobban tudunk érvényesülni, és még tovább előre lépni, ha egy hivatalos egyesületi formává alakulunk át. Így együtt lehet képviseltetni igazán a Belvárosi Üzletkört, ami 2014. márciusától működik egyesületként.
Idei évi célkitűzéseink közé tehát felvettük az aktív tagtoborzást is.

De lehetőség van most már ún. támogató tagságra is. Ez azt jelenti, hogy ők aktív munkát nem vállalnak, szavazati joggal nem bírnak, de az elvvel egyetértenek. Tőlük is bármilyen támogatást szívesen veszünk.
Nagy előrelépés még, hogy egyesületként pályázni is tudunk, sőt ezt már el is kezdtük.

Hány tagja van most a Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesületnek?
40 tagunk van, ebből 12 alapító tag. Március 3-án vált jogerőssé a bejegyzés, most indítottuk el a támogatási szerződéseket és a támogatói tagtoborozást. Nagyon jó érzés, hogy mindenféle hirdetmény nélkül is bejönnek az emberek az utcáról, hogy szeretnének segíteni, hotelek keresnek meg, hogy mikor milyen programot tudnak ajánlani a szállóvendégeknek, stb.
A 40-ből talán egy-két tagunk van, aki nem aktív. Az aktivitás viszont nem feltétlenül folyamatos készülést jelent, inkább azt, hogy a tagok megfelelő helyen és időben segítik, támogatják a munkát – az ilyen felajánlásokból tavaly nagyon sok műsort tudtunk megszervezni olyan minőségben, amilyet szerettünk volna.
Attól működik igazán jól a Belvárosi Üzletkör, mert most mindenki a maga személyiségét is hozzáadja!

Hogy képzeljük ezt el? A feladatok személyekre le vannak leosztva?
Nem. Egyszer mindenkire sor kerül, mert mindig van olyan feladat, ami valakinek testhez állóbb. Alapjában véve azt mondhatjuk, hogy mindenki teszi a dolgát.
Egy év után nagyon sok dolog önjáróvá vált. Most már automatikusabban mennek a visszatérő feladatok szervezései, mint például plakátszerkesztés, nyomtatás, divatbemutató szervezés, kézműves utca, nyári locsolás, stb …
Ennyi embernek már olyan kapcsolatrendszere van, hogy ezt ki is tudjuk használni, s melyekből olyan hosszútávra mutató kapcsolatok alakultak ki, ami mindenki számára pozitív.

El lehet mondani, hogy a Belvárosi Üzletkör kinőtte a Magyar utcát?
Nem, s nem is biztos, hogy ki akarjuk nőni, de nem csak a Magyar utcáról van itt szó, hanem a belvárosról. Ám az egész világot nem akarjuk megváltani. :)

Születésnap alkalmából, amikor az ünnepelt elfújja a gyertyát, mindig kívánhat valamit. Most mit kívánnátok?
Mindenképpen azt, hogy ez a dolog ne szakadjon meg. Legyen energiánk, legyen meg ez az összetartást, mert ha ez a fajta összetartás és aktivitás megmarad, akkor pár éven belül a csodájára járhat mindenki a belvárosnak.


Ez cél? Mindenképpen.


Mit üzennétek az InfoMóvár Olvasóinak? Várunk mindenkit szeretettel, várjuk a pártfogókat, várjuk a tagokat és mindenkit, aki itt jól akarja érezni magát. Szeretettel várjuk, már az első rendezvényünkre, a Makett kiállításra.


szerk: Nemes Claudia

Ha van olyan személy vagy történet, akiről vagy amiről Mutass Utat! 2014 cikksorozatunkban szívesen olvasnál, írd meg nekünk!
E-mail címünk: info@infomovar.hu

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.