Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Augusztus 07. 18:42, péntek | Helyi
Forrás: Saját

MSZP sajtótájékoztató a Karolina Kórházról

MSZP sajtótájékoztató a Karolina Kórházról

Sajtótájékoztatót tartott augusztus 7-én Dr. Kovács Tamás, az MSZP helyi elnöke.

A sajtótájékoztató témája a Karolina Kórház és Rendelőintézet adósságának fokozatos újratermelődése volt.
Mint ismeretes, az állam kifizette a Kórház 527 millió forintos adósságát, de az elmúlt hónapban Dr. Bertalan István, a Kórház igazgatója azt nyilatkozta, hogy a kórház finanszírozása semmit sem változott, így újra fizetési nehézségeik adódtak.

„A teljesítmény volumen korlát a mosonmagyaróvári kórház esetében kb. 65 ezer ember ellátására nyújt elegendő pénzt, ugyanakkor a járás kb. 75 ezer lakosból áll. Hogyha hozzászámítjuk még a több ezer munkavégzés miatt betelepült embert is, láthatjuk, hogy 80-85 ezer fő lehetséges ebben a körzetben. Tehát kb. 15-20 ezer főnek hiányzik a teljesítmény volumen korlát támogatása” – mondta el Dr. Kovács Tamás.

Beszéde közben megköszönte a kórház dolgozóinak és igazgatójának a munkáját, hiszen – mint mondta – ha nehézségek árán is, de gondoskodnak a betegek ellátásáról.

„Nagy gond, hogy a Fidesz által ígért bérfejlesztés nem valósult meg – folytatta -, az átlagbér az egészségügyben nem éri el a 100 ezer Ft-ot. Magyarországot az elmúlt évben közel ezer orvos és több ezer szakápoló hagyta el.”

Az elmúlt 25 évben számos egészségügyi reformelképzelés látott napvilágot, de nem sikerült egy széles társadalmi konszenzuson alapuló koncepciót elfogadni. Dr. Kovács Tamás szerint az egészségpolitikának négy alapvető célkitűzésnek kell megfelelnie, ezek pedig a hatásosság, a hatékonyság, a megvalósíthatóság és az igazságosság. Szerinte az egészségügyet és az oktatást politikamentesen kellene kezelni.

Konkrét javaslatai a következők:

- ösztönözni kell a háziorvosokat a lakossági egészségmegőrző szűrések elvégzésére, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba
- meg kell állítani az egészségügyi szakemberek külföldre vándorlását azonnali, 50 %-os béremeléssel, be kell vezetni az egészségügyi életpályamodellt
- növelni kell az orvostanhallgatók létszámát, helyreállítani a szakdolgozók középfokú képzését
- magánvállalkozók bevonásával le kell rövidíteni a várakozási időket
- át kell alakítani a kórházi finanszírozást

Dr. Kovács Tamás szerint az is elhibázott döntés volt, hogy a kórházak állami kézbe kerültek. Mint mondta; „ne az állam, hanem a város legyen a kórház gazdája!”, így könnyebben, gyorsabban észrevehetők lennének az akut problémák.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.