Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. December 21. 15:53, hétfő | Helyi
Forrás: TrombitaGuru

Mosonmagyaróvári cég egyedi terméke a fúvós zene piacán – interjú

Mosonmagyaróvári cég egyedi terméke a fúvós zene piacán – interjú

Nemrég robbant a piacra egy olyan termék, amelyet előtte még sehol, senki nem gyártott. Pedig egy teljesen kézenfekvő problémára ad egyszerű megoldást…

Interjú Tóth Lászlóval, a TrombitaGuru tulajdonosával

A fúvós zenei piac – mondhatni – zárt közösség. Tagjai elkötelezett zenészek, akik számára a trombita, a szárnykürt, a harsona vagy a kornett hangja egy életen át végigkíséri pályájukat. Sok-sok zenei stílus és hangzásvilág bizonyítja tudásukat és szakértelmüket.

Most választ kaphatunk arra, hogyan lehet egy hangszert több évtizeden át úgy használni, mintha tegnap került volna le a boltok polcairól…
Nekünk, kívülállóknak a rezes bandák zenéje gyermekkorunk szép élményeit idézi. A felvonulások, a városi- vagy falu-napok nyitó műsorainak elmaradhatatlan szereplői. Aztán ott vannak a majorettek is, akik még látványosabbá teszik ezt a műfajt. És már hallom is ahogy felharsannak az ütemes trombitaszólók…

De nem csak erre kell itt gondolni. A középkorban például vadászatokon, hadi eseményeken is fontos feladat jutott a fúvós együtteseknek. A templomi szonáták, melyeket fúvós hangszeren játszottak pedig megihlette Carl Philipp Emanuel Bach, Schubert, vagy akár Haydn, Mozart, Beethoven munkásságát is.
Ugye, máris milyen felbecsülhetetlen értéket képviselnek ezek a hangszerek?

Mint minden értékes dolgot pedig, ezeket is óvni, ápolni kell a külső hatások ellen. Milyen károsodások érhetnek egy rézfúvós hangszert?
Kérdéseimre Tóth László, a TrombitaGuru weboldal szerkesztője és tulajdonosa válaszolt.

László – most már nagyon kíváncsi vagyok, milyen egyedi termékről van szó?

Mire és hogyan használható a Trombitafólia?

A trombitafólia egy speciálisan kialakított védőfólia, melyet kifejezetten trombita lakkozásának megvédésére fejlesztettünk ki.
Gyermekkorom óta játszom trombitán. Nem túl gyakran igaz, de nekem is szükségem volt már arra, hogy lecseréljem a régi hangszereimet és újat vásároljak. A hangszerváltások egyik fő oka a használtság miatt kialakult hangszínváltozás, melyek egy idő után visszafordíthatatlanok a fúvós hangszereknél.

Szakértői blogunkon – trombitaguru.hu – több bejegyzésen keresztül foglalkozunk azzal, hogyan kezeljük szakszerűen rézfúvós hangszerünket. Ha ezeket betartjuk – már az első, ún. tanuló trombitánknál is –, akkor annak élettartamát sok-sok évvel tudjuk meghosszabbítani.

A Trombitafólia is ezt a célt szolgálja
Arról is sokat írtunk már, hogy a rézfúvós zenészek keze által kialakított súrlódás és az izzadt tenyér okozta nedvesség is egyértelműen negatív hatással van a hangszerre. A lakkozásra egyébként egyetlen gyártó sem vállal garanciát. Juhász Zoltán szavait idézve: „..nincs olyan trombita vagy bármilyen rézfúvós hangszer, melyen a kopás jeleit egy idő után ne lehetne felfedezni.”

De térjünk vissza egy kicsit az elejére…
Be kell vallanom, hogy a termék megálmodója nem én vagyok, hanem egy olyan nemzetközi szintű hangszerkészítő- és javító mester, akinek telefonszámát kézről-kézre adják a külföldi művészek is. Ő Juhász Zoltán, akivel idén tavasszal találkoztam először. Akkor volt alkalmunk egy kicsit hosszabban beszélgetni arról az áruházról is, mely kizárólagos forgalmazással értékesít Magyarországon megfizethető, ugyanakkor prémium minőségű rézfúvós hangszereket.


Ez alatt a beszélgetés alatt vetődött fel a gondolat, mi lenne, ha lenne egy ilyen termék a piacon? Zoltán elmondása szerint már régóta megfogalmazódott a fejében a gondolat, de sosem tudott vele eljutni a megvalósítás szintjére. Én, az ő szakmai útmutatásával viszont bevállaltam a védőfólia megtervezését és legyártását.
Eltelt néhány hónap és most már kapható a trombita védőfólia!

Igen, értem, hogy a súrlódás károsítja ezeket az értékes hangszereket, de mégis hogyan „működik” a védőfólia?
A védőfóliát – meglepő módon – rá kell ragasztani a rézfúvós hangszerre. A ragasztandó fóliák kialakítása és mérete attól speciális, hogy csak az igazán „koptatott” felületeken ajánlott használni. A rézfúvós hangszer egy nagyon érzékeny hangszer. Hangzása hamar megváltozhat bármilyen apró behatástól. Ezért kellett a kialakításnál a speciális tudás és szakértelem. Csak a legkisebb és legfrekventáltabb helyekre ragasztunk, pontosan figyelve, hogy a hangszer hangját ez semmiképpen ne befolyásolja!

Képzeld, csak el!

Egy művész évekig, évtizedekig játszik egy hangszeren. Úgy érzi, már kellőképpen befújta ahhoz, hogy stabil és megbízható hangokat tudjon vele elérni. Erre jön valaki és azt mondja, hogy ragassza le – ezzel mintegy kockáztatva az eddigi munkáját. Ez egyáltalán nem cél, sőt!
Ennek is köszönhető, hogy mások eddig még nem fejlesztettek le hasonlót?
Ha bárki fejlesztett is hasonlót, arról nem tudok. Több kutatást is végeztünk, de ilyet, vagy más hasonlót sem találtunk a piacon. Számunkra is egyszerűbb lett volna csak úgy átvenni valakitől és terjeszteni, ám ez nem így alakult.
Saját trombitádon tapasztaltál változást a védőfólia használata után?
Lehet, hogy igazán meglepő információt mondok, de számomra nem okozott semmilyen változást sem hangban, sem érzetben a védőfólia használata. Azzal gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy az én trombitám volt végig a ’teszt-termék’.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy elsőre sikerült eltalálni a méreteket és a kialakítási felületeket. A fólia minőségében is többször változtattunk, hiszen csak a tökéletessel lehetünk megelégedve!
Napi szinten használom a trombitám, mert rengeteg fellépés vár ránk még idén. Sokat kockáztatnék, ha az együttes munkáját olyan tényezővel befolyásolnám, ami nem a tökéletesség felé viszi a közös célunkat!


Említetted a Trombitafólia minőségét. Mit lehet erről tudni?

A termék technikai adatairól sokat tudnék mesélni. A lényege azonban az, hogy sokadik verzióként sikerült megtalálni azt a speciális minőségű, vastagságú és nyomásérzékeny fóliát, mely teljesen ideális a rézfúvós hangszer ragasztásához.

További tulajdonságai és előnyei:

  • A nagy teljesítményű felületvédő fólia ideális a festett vagy festetlen anyagokon, zselés bevonaton, üvegszöveten vagy egyéb sima felületen történő használatra;
  • Könnyen vágható és telepíthető;
  • Megőrzi áttetszőségét, UV vagy sópermet hatására garantáltan nem sárgul és nem törik;
  • Nagyon meleg és nedves környezetben is kiválóan teljesít.

Milyen útmutatóval készültök a termékhez? Rajz, ábra vagy akár megtekinthető ez egy oktató-videón is?
A szakszerű felragasztást mindenképpen a hangszer tisztításával kell kezdeni. Portalanítani és minden nedvességtől mentessé kell tenni. Rajz vagy ábra természetesen van mellékelve a csomagban. A videón jelenleg is dolgozunk.

Több forgalmazott hangszerhez is készítettünk már videó-anyagot, így nem maradhat el ennek a terméknek a megosztása és népszerűsítése sem a YouTube csatornánkon. Fontosnak tartjuk vevőink minél szélesebb körű tájékoztatását, mert az ő pozitív visszajelzésük segít a további fejlesztéseinkben is.


Bár nem tűnik bonyolult műveletnek ezeket a kis fólia-részeket felragasztani a hangszerre.Mi történik, ha valakinek nem sikerül elsőre? Leszedhető és újra ragasztható?

Így van! Bármit is ragasztunk, mindig megvan az esélye, hogy levegő kerül a ragasztás alá. Más esetben ilyenkor az ember egyből előveszi a tűt és megpróbálja kiszurkálni a légbuborékokat. Ezt itt szigorúan TILOS!

  • Egyrészt azért, mert a fólia kilyukasztásával az egész védő-rendszer érvényét veszíti, hiszen ugyanúgy érintkezik a nedvesség a hangszer felületével.
  • Másrészt a hangszeren is kárt okozhatunk. A rézfúvós hangszerek nem a kimondottan olcsó kategóriába tartoznak. Minőséget és szakértői múltat hordoznak magukban. Tűvel még csak közelíteni sem közelítünk hozzá!

Ilyen esetben a megoldás az, ha lassan lehúzzuk a hangszerről a nem megfelelően felragasztott fóliát és újra ráhelyezzük. Ettől igazán nem kell megijedni, sokkal egyszerűbb az egész művelet, mint amennyit már beszéltünk annak fontosságáról.

Sok tulajdonságot soroltunk most fel, részleteztük is azok fontosságát. Arról viszont még nem esett szó, hol lehet beszerezni?

Igen, valóban hangsúlyos kérdés! Jelenleg csak webshopon keresztül értékesítjük. Megrendelés esetén pedig ajánlott levélben küldjük!

Webáruház címe: www.carolshop.hu

Tisztelt Rézfúvósok! Ez a fejlesztés az Önök számára készült! Tessék mindenkinek kipróbálni, használni és véleményezni!
Mi pedig – akik csak hallgatjuk majd a muzsikát -, büszkén húzzuk ki vállunkat, hogy egy újabb magyar ’találmány’-t mondhatunk magunkénak!

Interjút készítette: Nemes Claudia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.