Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Szeptember 18. 13:00, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Mi a teendő az őszi zöldhulladékkal?

Mi a teendő az őszi zöldhulladékkal?

Lakossági tájékoztatás

Az ősz beköszöntét jelzik a fák sárguló, lehulló levelei, a kerti teendők közül előtérbe kerül a betakarítás, a növények visszavágása, falevelek összegyűjtése. Sok zöldhulladék keletkezik ilyenkor, melyeknek kezelési módja többféle lehet.

  • A szakemberek elsősorban a komposztálást javasolják, gyűjthető barna hulladékgyűjtő edényben ill. lebomló barna zsákban, melyet a közszolgáltatónál lehet beszerezni.
  • A zöldhulladék. a hulladékudvarba is kivihető.
  • Nem ajánlott, de bizonyos esetekben alkalmazható az égetés.


Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2016.(V.30.) önkormányzati rendelete a köztisztaságról és a közterületek védelméről 7.§-a rendelkezik a zöldhulladék kezeléséről. A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a kerti zöldhulladékot (növényi eredetű száraz hulladék ) elsősorban komposztálni kell, égetéssel a nem komposztálható (nem lebomló) illetve a komposztálásra alkalmatlan kerti zöldhulladék (növényi eredetű száraz hulladék) ártalmatlanítható. A száraz ágak, falevelek égetése október 1-től november 30-ig terjedő időszakban 9-18 óra között végezhető. Zöldhulladékot égetni a vonatkozó más jogszabályi és az alábbi rendelkezések betartásával lehet, a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, csak nagykorú cselekvőképes személy felügyelete alatt. A kerti zöldhulladék csak száraz állapotban kerülhet szélcsendes időben kerülhet égetésre, s nem keverhető egyéb hulladékokkal, nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb.). A zöldhulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, hő terhelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a személyi biztonságot és az emberi egészséget ne veszélyeztesse, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon.
Amennyiben a égetéssel járó kedvezőtlen hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést be kell fejezni. Az az égetés folyamatának gyorsítására segédanyag (pl. olaj) nem alkalmazható.

Az Önkormányzat kéri, fentiek figyelembe vételével, környezetet kímélve végezzék a zöldhulladék kezelését, égetését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: