Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Június 07. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Saját

Mesteri torták a BR Cukrászműhelytől

Mesteri torták a BR Cukrászműhelytől

Amikor a BR Cukrászműhelybe érkeztem, hogy interjút készítsek Bernáth Rolanddal, épp befutott egy tortarendelés. Vevő érkezett a megrendelt süteményért, az üzemben pörgött a munka és két percenként csörgött a telefon...

Roland mindent kézben tart. Rendelést vesz fel, fejben már tervezi a tortát, számol és magyarázza, hogy melyik krémmel lehetne minél szebben megformázni a kiválasztott figurát.
Szerencsére azért a beszélgetésre tudott időt szakítani és a tortákon keresztül eljutottunk a gyermeknevelésig, oktatásig...

- Mindig ilyen pörgés van?

- Általában igen. A sütemények mellett egyre nagyobb igény van az egyedi tortákra, legyen az egy mesefigura, autó vagy többemeletes menyasszonyi torta. A munka mellett folyamatosan fejlesztenem kell a tortakészítési technikát, hogy a formák minél élethűbbek legyenek.

- Honnan veszed az inspirációt?

- Elsősorban a vevőktől jön, hiszen a televízióban, az interneten ma már elérhető minden. Így aztán egyre inkább a nagyobbat, a különlegesebbet keresik. Innentől már csak igény és pénztárcafüggő, hogy mit kérnek tőlünk. Nehéz dolog ez, mert ha valaki jobban megnézi mondjuk a Tortakirály (magyar nézők számára is elérhető amerikai dokumentumfilm sorozat, melyben a Carlo's Cukrászda látványos és egyedi torta és süteménycsodáinak elkészítését követhetjük nyomon – a szerk.) vagy a Csodacsokicukrászda (magyar nézők számára is elérhető angol dokumentumfilm sorozat, melyben bepillanthatunk az "ehető műalkotások" készítésének világába, egy-egy remekművük ára elérheti a 3 millió forintot is – a szerk.) árait és összehasonlítja az itthoni árakkal, nagyon messze vagyunk egymástól. Tisztában vagyok vele, hogy az ottani életszínvonal magasabb, illetve a keresetek is, de azért akkor sem vagyunk arányban.

- Előfordult már olyan, hogy emiatt meghiúsult egy megrendelés?

Az már előfordult, hogy egy kérésre olyan árat voltam kénytelen mondani, amitől a vevő majdnem elájult. Van olyan torta, amivel akár napokig is lehetne dolgozni. Azt is kevesen tudják, hogy ezekben a híres külföldi cukrászatokban az egyedi tortákat általában vajkrémmel készítik, mivel ez tartja össze legjobban a tésztát. Tehát mondhatjuk, hogy a külcsín a minőség rovására megy. Itthon egy vajkrémes tortát már nem vesz meg senki...
Nem mindenki képes arra sem, hogy az egyedi figurákat elkészítse. Egy emberi arcot megformázni, az szinte már szobrászat és rendkívül időigényes.

- Itt a BR Cukrászműhelyben ezeket kizárólag Te készíted?

- Igen. Nagyon jó lenne, ha átadhatnám valakinek ezt a tudást, hiszen állandóan foglalkoztatok tanulókat a műhelyben. Viszont sok esetben sajnos azt érzem, hogy a gyerekekből hiányzik a lelkesedés, a tanulni vágyás. Kevesen vannak azok, akik valóban "szerelemből" választják ezt a szakmát. Hibáztathatnám a szülőket vagy az iskolát, de legtöbbször olyan alapokkal kell kezdenünk az oktatást, mint a mértékegységek átváltása. Pedig két év alatt tortát készíteni kell megtanulni, nem számolni!

- Hogy működik a szakképzés?

- Itt Mosonmagyaróváron a Haller János Általános, Szakképző, Idegenforgalmi- és Vendéglátóipari Szakközépiskolában folyik cukrász képzés. Maga az oktatás három év, ebből az első évben a tanműhelyben dolgoznak a gyerekek, majd a második és harmadik évben külső gyakorlati helyen kell teljesíteniük.

- Mire elég ez az idő?

- Ha valaki tényleg akarja és szereti ezt csinálni, elég arra, hogy a napi termékeket, süteményeket el tudja készíteni. De ha mondjuk egyedi tortákkal szeretne foglalkozni, ahhoz kell egy jó mester és minél több szakmai tapasztalat.

Tehát ha valaki érez magában kellő lelkesedést a szakma iránt, tanulni és fejlődni szeretne, itt megtalálhatja számításait és egy jó mestert is Bernáth Roland személyében.
Ha pedig különleges süteményeket vagy gyönyörű tortát szeretne bármilyen alkalomra, látogasson el a BR Cukrászműhelybe - nem fog csalódni!

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Kossuth Lajos utca 97
Telefon: +36 20 355 1005
E-mail: bernath@brcukraszmuhely.hu

Honlap: http://brcukraszmuhely.hu/

Nyitva tartás:

Hétfőtől szombatig: 8-17-ig
Vasárnap: 8-9-ig

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.