Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. November 11. 16:55, vasárnap | Helyi

Megemlékezés Tallós Prohászka István festőművészről

Megemlékezés Tallós Prohászka István festőművészről

Megemlékezés a somorjai születésű, 1947-től Mosonmagyaróváron alkotó Tallós Prohászka István festőművészről.

2018. november 12-én, hétfőn 10 órai kezdettel a Magyaróvári temetőben emlékezik meg a Tallós-Prohászka István Művészeti Egyesület, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és Somorja Önkormányzata Tallós-Prohászka István sírjánál a festőművészről, akinek életművét méltatja Székely Zoltán múzeumigazgató.

Tallós Prohászka István (Somorja, 1896. nov. 8. – Újrónafő, 1974. nov. 10.): festő. Apja Somorján asztalos volt. Tallós Prohászka István maga választotta a Tallós előnevet. 1919-ben tűnt fel rajztehetségével, amikor a 13. vörös honvéd gyalogezredben harcolt a Tanácsköztársaság védelmében. Több mint kétszáz rajzot és vízfestményt készített a harcokról mint ezredrajzoló.

Az I. világháborúban mint hadifestő teljesített szolgálatot. 1920-1924 között a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanult, majd Berlinben folytatta tanulmányait. 1946-ig Somorján élt, és aktívan részt vett a szlovákiai magyar kulturális életben (többek közt alapító tagja volt a Csehszlovákiai Magyar Tudományos, Irodalmi és Művészeti Társaságnak), bekapcsolódott a Sarló mozgalomba. Expresszív figurális kompozíciói szatirikusan és kritikusan szemlélik a társadalmat. Legjobb képei társadalmi freskók a visszásságokról (Idegenek, A céda, Nyúzzák a földet, Piac). Rendszeresen kiállított, munkásságát a műkritika elismerőleg figyelte. Pain álnéven művészeti, ill. politikai cikkeket, valamint karcolatokat publikált csehszlovákiai magyar lapokban (A Reggel, Az Út, Magyar Újság, Magyar Nap, Csehszlovákiai Népszava). Regénye és rövidebb prózai írásainak nagy része kéziratban maradt. 1928–1937 között több könyvet illusztrált. 1935-ben elnyerte a CSMTIMT aranyérmét. 1947-ben Mosonmagyaróvárra telepítették.

Sírja az óvári temetőben található. Halála után Somorja városa a Helytörténeti Múzeumban Tallós Prohászka István-emlékszobát rendezett be képeiből a művészre emlékezve. Legtöbb műve itt található, viszont további alkotásai megtalálhatóak még a pozsonyi és prágai galériában, valamint a Hansági Múzeumban. Jéghordás című festménye a prágai Modern Galéria tulajdonában van. Mosonmagyaróváron utcát is elneveztek róla. A somorjai Városi Művelődési Házban róla nevezték el a képtárat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.