Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Május 07. 00:00, szombat | Helyi

Május 7. – dupla benzinszagú ünnep Mosonmagyaróváron

Május 7. – dupla benzinszagú ünnep Mosonmagyaróváron

Idén először kerül egy időpontban megrendezésre a Mosonmagyaróvári Veteránjármű Találkozó és Alkatrészbörze valamint az autócsodákat felvonultató Vredestein Pannonia Carnuntum Rallye, ami szombaton vonul át városunkon.

A két esemény egy hét múlva érkezik a városba. A szervezők már izgatottan várják ennek a különös találkozásnak az eredményességét.

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár Város polgármestere sajtótájékoztatón elmondta: Nem véletlen a két esemény egybevonása, s ebből a lehetőségből jövőre még nagyobb rendezvényt szeretnének létrehozni. A város turisztikai szempontjából eddig is nagy jelentőséggel bírt a Pannonia Carnuntum Rally, mely hetedik éve tiszteli meg Mosonmagyaróvárt a rallye-útvonal megtervezésekor.

A Mosonmagyaróvári Veteránjármű Találkozó ötödik alkalommal kerül megrendezésre, s látogatottságában talán most éri el azt a kritikus tömeget, hogy a két rendezvény egymást tovább erősítve adjon alkalmat a veterán jármű-rajongóknak a kikapcsolódásra, nézelődésre, további eszme-cserére.


Hannes Reichetzeder, a 3 napos nemzetközi rallye szervezője is nagy lelkesedéssel számolt be az idei futam újdonságairól. Mint mondta: a veterán, szinte történelmi járművek felvonulása 14 éve kerül megrendezésre. Mosonmagyaróvár 7 évvel ezelőtt találkozott először a futammal. Azóta minden évben fontos állomásként szerepel az útvonal megszervezésében.
Az autókról: az idei lesz a legnagyobb felvonulás.

A hónapokon át tartó szervezés során különösen figyelnek az indulók számára. A limit nem véletlenül van szabályozva, hiszen az ezzel járó logisztikai feladatok összeállítása is csak meghatározott keretek között történhet. Idén mégis átlépték az eddigi bűvös számokat, teret adva az újításra, a közönség legnagyobb örömére. Így az eddigi 180 autó helyett jelenleg 237 regisztrációval számolnak.
Az idei évben is, mint eddig mindig, jelen lesz 3 autó az AUDI múzeumból, az Audi Q7 főmérnöke valamint számos motorsportból ismert sztár, autóversenyző és márka-képviselet Németország, Ausztria és Olaszország színeiben.

Ezen kívül május 6-án 57 különböző autómárka fog kigurulni féltve őrzött garázsok rejtekhelyéről, hogy teljesítsék az összesen 600 km hosszú utat. Egyesek - veterán jellegükből adódóan - talán idén utoljára.

Milyen márkákat láthatunk?
Audi, Bentley, Alvis, Lagonda, Sunbeam, Talbot Darracq, Morgan, Lotus, De Lorean, Riley, MG, NG, Austin, Triumph, Austin Healey, Mini, Jaguar, Marcos, Mercury, Hudson, Dodge, Chevrolet, Corvette, Oldsmobile, Pontiac, Willys Jeep, Land Rover, Citroen, Peugeot, Renault, Simca, Ford, Porsche, BMW, Mecedes, Volvo, Saab, Borgward, Wartburg, DKW, NSU, Fiat, Pininfarina, Innoventi, Toyota, Mazda, Opel, Karmann Ghia, Skoda, VW, Steyr Puch, Lamboghini, Ferrari, Maserati és Alfa Romeo.

Az idei felvonulás legnagyobb különlegessége az eddigi legidősebb gépjármű, amely 1912-ben gurult le a gyártósorról, azaz immár 104 éve! Ez az autó egy Chenard & Walcker. Bízzunk benne, hogy Mosonmagyaróvárra is megérkezik, bár a szervező szerint ez – az életkorából kiindulva – sajnos teljesen kiszámíthatatlan.

További újdonság a tavalyi szervezéshez képest: idén két „korcsoport” vonul fel. A fiatalabbak érkeznek először, míg az idősebbek a sor végén kapnak helyet. A csoportbontáshoz az is hozzátartozik, hogy ez nemcsak a járművek, hanem a tulajdonosok életkorára is vonatkozik. A generációs különbségekből adódóan ugyanis a veterán autó gyűjtők, tulajdonosok, rajongók nehezen válnak meg féltett kincseiktől. Mindez pedig azzal jár, hogy nemcsak a vezetők, hanem az autók is lassabban ér(het)nek célba…

A rallye résztvevői május 7-én, körülbelül 14.30-kor érkeznek Mosonmagyaróvárra.

A nemzetközi verseny bemutatója után Molnár Kálmán, a Mosonmagyaróvári Veteránjármű Egyesület elnöke vette át a szót.
Idén új helyszínen, a Széchenyi István Egyetem Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar udvarán, a Várkertben kerül megrendezésre a Veteránjármű Találkozó és Alkatrészbörze.

Program:
7.00 Kapunyitás, regisztráció
10.00 Rendezvény megnyitó
13.00 Eredményhirdetés
14.00 Vredestein Pannonia Carnuntum Rallye – Magyar utca

A délelőtti program alatt folyamatosan látogatható:
• gyermek gokart
• stabilmotor bemutató
• autó, motor és tűzoltójármű szépségverseny
Idei különlegesség a veterán tűzoltóautók felvonulása, amely második alkalommal emeli a rendezvény szinvonalát.

Mire számíthat, aki kilátogat a találkozóra?
Elsősorban idős korú autók és motorok szemlézgetésére – közel 150 veterán -, de lesznek gyerekprogramok, étel-ital és jármű szépségverseny is.

Végül, de nem utolsó sorban a Belvárosi Üzletkör Klaszter Egyesület munkásságát sem lehet kihagyni a sorból, hiszen az ő elkötelezett munkájuk is hozzájárul ezekhez a sikerekhez. Az egyesület nevében Csalló Gábor Gaben számolt be az előkészületekről. Már kikerült a helyi óvodákba, iskolákba az a felhívás, mely egy eredeti rajz elkészítésére kéri a kicsiket „Nagyapám autója” címmel.

Az elkészült rajzokat május 7-én a Magyar utcai üzletek kirakataiban csodálhatjuk meg. A rajzverseny eredményhirdetése 13.00 órakor kezdődik a Magyar utcán, további gyerekműsorok bemutatkozása mellett.


A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a helyszínen!
2016. május 7. Agrártudományi Egyetem, Várkert és Magyar utca

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.