Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. December 02. 00:00, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját

Magánkézben a Panta Aqua

Magánkézben a Panta Aqua

Sajtótájékoztatón jelentették be a Panta Aqua Zrt. önkormányzati tulajdonlásának megszűnését ma a Városházán.

Dr. Árvay István polgármester elmondta, hogy a képviselőtestület a tegnapi napon úgy döntött, az egyetlen ajánlattevő befektető javaslatát megtárgyalja, majd az ajánlat elfogadásra került. Így a csődeljárás alatt álló Panta Aqua Zrt. részvényeit a vevőre ruházzák át, aki a munkahelyek megtartásával, illetve egy jövőbeli fejlesztést kilátásba helyezve vállalja a cég további működtetését.

„A részvények átruházása 100 000 Ft fejében történik, elismerve ezzel, hogy a Panta Aqua Zrt. működése az önkormányzati tulajdonlás alatt ellehetetlenült. – mondta Dr. Árvay István polgármester – Nem áll rendelkezésre olyan önkormányzati forrás, mellyel a Panta Aqua növekvő tőkeigényét biztosítani lehetne, külső banki forráshoz pedig a cég önkormányzati tulajdonban nem tud hozzájutni.”

Hogyan tovább?

A vízkivétel és területhasználat kérdése úgy került rendezésre, hogy a közszolgáltatás elsődlegessége biztosított marad. A kutak tulajdonosa az Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, üzemeltetőjük az AQUA Szolgáltató Kft. és órán mért vízmennyiséget adnak át vízpalackozás céljára a vevő Panta Invest Kft.-nek.
A területek használatára egy méltányos területhasználati díj fejében jogosult az új tulajdonos – így használja a feketeerdei telephely egy részét, illetve a Barátság úti önkormányzati ingatlant, mely jelenleg is mosó üzemegységként működik. Továbbá azzal a lehetőséggel is élhet a Panta Invest Kft., hogy az Önkormányzat által korábban e célra vásárolt területen 5 éven belül vízpalackozó üzemet létesít.

Dr. Árvay István bízik a hosszú távú együttműködésben, hiszen az Önkormányzat a vízkivételért a jelenlegi vezetéken szolgáltatott víz árának 15-20-szorosát szedi be díjként a vevőtől, ami azzal kecsegtet, hogy a Város eddigi befektetései megtérülnek.

„Fontos volt továbbá a munkahelyek megtartása, a hitelezővédelem, illetve, hogy a folyó működésbe nem kell további közpénzeket tennünk.” – tette hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a Panta Aqua eladását nem kudarcként éli meg, hiszen soha nem gondolta, hogy a termék rossz. Egyedül a tőkehiány az, amit az önkormányzat nem tudott megoldani. Az eladással a működő üzem megtarthatja a brandet, amire sok pénzt fordítottak és viheti a Szigetköz, illetve Mosonmagyaróvár jó hírét a világban.
„A szerződés tehát él, ameddig a cég létezik és termékpalettáján szerepel a Szigetközi Friss Víz!” – zárta mondandóját Dr. Árvay István.

A Panta Invest Kft. menedzsmentjéhez tartozó Leitner László (az AQUA Szolgáltató Kft. korábbi ügyvezetője, a Panta Aqua Zrt. ügyvezetője), illetve Klauser Róbert (az ajánlatot tevő Panta Invest Kft. ügyvezetője) is részt vett a sajtótájékoztatón. Megtudtuk, hogy a kezdetektől az volt a cél, hogy a Szigetközi Friss Víz vigye a térség jó hírét.

„Mindenki tudta, ahhoz hogy az önkormányzat által befektetett összeg megtérüljön és ez gazdaságilag is megérje, ahhoz 8-10 év kell! – mondta Leitner – Az elképzelés nem volt rossz, de a megváltozott gazdasági környezet megnehezítette a helyzetet. A cég jelenlegi tartozása 255 millió forint, de sikerült olyan megoldást találni, mely a térség számára megnyugtató.”

Mint az AQUA Szolgáltató Kft. korábbi vezetője, Leitner László szakmailag is alátámasztotta azt, hogy a vízkivétel a közszolgáltatást nem fogja negatívan befolyásolni a továbbiakban sem. Mint mondta: „A mostani palackozott víz mennyisége három csöpögő csap vízmennyiségének felel meg.”

Klauser Róbert elmondta: a cél továbbra is a prémium szegmensben maradni és nagyon szeretnének további komoly eredményeket elérni külföldön. „Nincsenek kétségeink a növekedést illetően!” – mondta.

De ki a befektető?

A sajtó kérdésére Leitner László megnevezte a befektetőt, aki a továbbiakban finanszírozza a Panta Invest Kft-t. Ő Dr. Orosz Tibor ügyvéd, de hogy mit lehet tudni róla és milyen pénzügyi csatornákkal rendelkezik, arról nem kaptunk érdemi információt.

Megkérdeztük Leitner Lászlót, hogyan cáfolná azt a felvetést, hogy a csődeljárás célja esetleg az volt, hogy a céget önkormányzati pénzből futtassák fel, majd magánkézbe vegyék?

Erre azt a választ kaptuk, hogy a menedzsment mindig arra törekedett, hogy a Panta Aquát felfuttassák, de nem azért, hogy magánkézbe kerüljön, hanem hogy önkormányzati kereteken belül felépítsenek valamit a térség örömére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.