Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Szeptember 14. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Lóci játszik zenekar Mosonmagyaróváron

Lóci játszik zenekar Mosonmagyaróváron

2016. szeptember 9-én a Szigetköz ízei, Vármegye borai Fesztivál színpadán bűvölte Hadd legyek arról híres c. album dalaival és tánctudásával a nagyérdeműt Csorba Lóci és bandája.

Nem volt egyszerű dolgom a beszélgetésre való felkészülésben, mert nagyon kevés ’bibliográfia’ található még ma is a zenekarról az online térben. Médiaszakemberként azonban fontos számomra a megfelelő ismeret. ’Nem gond!’ - gondoltam magamban, most legalább helyére rakjuk a hiányos infókat és pótolhatunk belőle valamennyit! De már az első üdvözlés után tudtam, hogy ez nem így lesz…

Közvetlen bemutatkozás egy pohár fröccs kíséretében, 30 Celsiusfok egy szeptemberi délután – árnyékban és Lóci híres, két méteres mosolya engem is meggyőzött, hogy ez az interjú nem a megszokott forgatókönyv szerint fog muzsikálni…

A rajongókat sem ez érdekli – és most abszolút fejet kell hajtanom előttük, mert tökéletesen igazuk van!

Csorba Loránt játszik egyszálgitáron, duóban és grand band-ban is – ez a Lóci játszik zenekar (a szerk.) - és minden verzióban megállja a helyét!

Sorra gyűjti(k) az elismeréseket és díjakat – Cseh Tamás Program ösztöndíjas, Ki Mit Tube 2014 döntős produkció, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan filmzene szövegírás 2014, Veszprémi Utcazene Fesztivál 2016 közönségdíjas ésmégsorolhatnám – de nem teszem!

Akkor mit is kell tudni a Lóci játszik zenekarról? Mit vihetünk haza egy koncertjükről?
Elsősorban az életérzést! A humort, és azt az életigenlő szeretetet, amitől szebb lesz a napod!

Csorba Lóci egyszálgitáros szövegírói és zeneszerzői múltjával nemcsak szociálisan érzékeny mondanivalót közöl az általa megalkotott görbe tükörrel, hanem olyan megfogalmazásokat is használ, melyet talán nem is lehetne lefordítani más nyelvre. Ezt nem is értheti más, csak mi, magyarok. Szókincse és egyedi megfogalmazásai így nagyobb értéket és hangsúlyt adnak a szavaknak. Őszintén, de sallangmentesen vall az érzésekről, belecsempészve minden lehetséges pozitív attitűdöt.

A beszélgetés közben egy fura kifejezésre lettem figyelmes: ’Ez már lócizmus!’ – hangzott el Lócitól két nagy vigyor kíséretében.. – ’De ezt ne írd bele! Nehogy azt higgyék már, hogy én ekkora fan vagyok!’

Hát, kedves Lóci, mégis belekerült, méghozzá csakis a tiszteletem jeléül! :D

Ha lócizmus, akkor magyaros bájjal fűszerezett, amolyan XXI. századi sírvavígadós - pont nekünk való! :D

De térjünk vissza a beszélgetéshez, és ahogy ígértem, nem maradhat el a hamarjában összerakott történeti áttekintés sem.

LÓCI: 18 éves korom óta gitározok és azóta írom a dalokat is. Eleinte csak magamnak, mert így könnyebb volt zenét is szerezni. Aztán egy baráti felkérésre (Fábián Tibor) sikerült egy kisebb helyszínen is fellépnem. Nagyon élveztem és onnantól kezdve szinte nem is volt megállás. A mai kor szellemében Szeder-Szabó Krisztivel elkezdtük a dalokat duóban is feldolgozni és homevideószerű stílusban feltöltögetni ezeket a videócsatornákra. Néha ma is jót derülünk rajtuk, de nem töröljük le! Ebből egy különleges megoldású „klippünk”, ahol autóban ülünk, Szeder vezet, én pedig mellette gitározom és úgy adjuk elő a Szociálisan érzékeny dalt, jelenleg 138.053 letöltésnél tart. Ez volt a 2014-es Ki Mit Tube versenyvideónk:

Szerkesztői megjegyzés: a letöltésszámokról Lócinak fogalma sincs! Nem is érdeklődik utánuk. Nem számít és nem is fontos az életében.

Mint ahogy mondja, ha egy fesztiválon 6-an táncolnak a zenéjükre, akkor annak örül, hogy szerzett 6 új rajongót, aki lehet, hogy további koncertjükön is újra velük énekel és táncol majd – természetesen nem jobban, mint ő! :D

Ennek az őszinte boldogélet-vállalásnak köszönhetően vagy sem, de tény, hogy média-megjelenés ide vagy oda, a Lóci játszik zenekar egyre több felkérésnek tesz eleget, ahol egyre nagyobb rajongótábor várja őket! Ez már a siker visszavonhatatlan jele!

7mérföldes csizmával lépegetnek előre, amióta Reisz Gábor filmjének, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című nagy sikerű magyar drámai vígjáték zenei produkciójának létrehozásában debütáltak.

Mi történt volna, ha nincs a VAN? – kérdeztem, bár tudom, hogy erre nem is igazán lehet ésszerűen válaszolni. Vagy igen?

’Akkor valószínűleg csak 2mérföldes csizmával megyünk előre, de akkor is haladunk!’ – jött a pozitív válasz..

Mi a különbség az egyszálgitáros Lóci és a 6 - néhol 7 tagú – Lóci játszik zenekar fellépései között?

Ezt a kérdést gyakran megkapom. Mint ahogy már mondtam, ezek a dalok eredetileg gitárra íródtak, így mindenképpen fejlődés és más hangzás egy zenekari feldolgozás. És amennyire furcsa volt ez számomra az elején, ma annál stabilabbnak érzem, mert így nem egy, hanem egyszerre 6 apukája van egy nótának. Amíg egy gitárral a kezemben saját magamnak kell kitölteni a teret és az időt, a magam által kreált standup-os verzióval is kiegészítve, addig egy-egy dal közben, míg a fiúk játszanak, én akár a lányokhoz is lemehetek táncolni! Ez mindenképp előre lépés! :D

A viccet félretéve tényleg más hangzást és még több érzelmet tudunk a hangszerekkel belecsempészni a dalokba. Gondoljunk csak el a dob ritmust adó ütemeit, vagy a trombita varázslatos, rezes hangját. A dobgitár helyett a basszust, hozzáigazítva a zongora billentyű-hangjaihoz, kiegészítve egy csepp szaxofonnal. Mindez olyan alapot ad a szövegekhez, ami teljesen stabillá teszi ezt, bármekkora színpadon.

A 7. tag nem fiú. Ő a kakukktojás?

Szeder? Ő számunkra olyan, mint az Illésben Koncz Zsuzsa. Budapesti fellépéseinket rendszerint velünk van a színpadon, de egyéb elfoglaltságai miatt a vidéki koncertekre ritkán jut el.

A zenekar tagjai:
Csorba Lóci - basszusgitár, ének
dr. Dobozy Ágoston - zongora
Fülöp Bence - gitár
Fábián Tibor - dob
Seress Bence - szaxofon
Rácz Dániel - trombita

A nyáron felrobbantottátok közösségi oldalatokat egy ’Nem táncolsz jobban’ videóverseny-felhívással. Hány pályamű érkezett?

Ez a nyár egyik legszebb élménye, mert egyáltalán nem számítottunk ekkora visszhangra. Elmondhatatlanul jó érzés, hogy ennyien értik és érzik a zenénket és ezt hogyan dolgozták fel és jelenítették meg saját kisfilmjükben. Rengeteg videó érkezett, amin látszik, mennyi energiát fektettek a rajongók az elkészítésükbe. Szerettük volna ezt a munkát meghálálni, ezért "kategóriagyőzteseket" hirdettünk. Úgy gondoltuk, így lesz igazságos. A kategóriagyőztesek koncert-jegyeket, Lóci játszik pólókat, dedikált CD-ket kaptak ajándékba.

Mit tartogat számotokra még a 2016-os év?
A szeptembert még végigkoncertezzük, majd októberben stúdióba vonulunk, hogy a második albumunkat is rögzítsük. Aztán a november újra a színpadról és a rajongókról szól. Bemutatjuk legújabb dalainkat és teszteljük, melyikből lesz legelőször közönség-kedvenc! Már nagyon várjuk! ;)

2016. novemberi turné időpontok és helyszínek:
November 4. Miskolc
November 5. Debrecen
November 19. Győr
November 24. Szeged
November 25. Pécs


Gyertek el minél többen és csináljunk egy hatalmas táncversenyt! :D

szerk: Nemes Claudia

És még egy kis kedvcsináló - Lóci játszik: Legjobb barátom hivatalos videoklip :D

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.