Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 24. 12:46, kedd | Bulvár
Forrás: Új Ász Online

Kutya hideget jósolnak idén télre a meteorológusok

Kutya hideget jósolnak idén télre a meteorológusok

Kijut a jóból Európának és Amerikának egyaránt.

Hat oroszországi meteorológiai állomás előrejelzése arra figyelmeztet, hogy zord szibériai télre kell felkészülnünk.

Az idei télen olyan hideg időjárás köszönthet be, amilyet az emberiség az utóbbi száz évben nem tapasztalt meg – figyelmeztetnek az orosz meteorológusok.

Az Izvestija Noviye napilap már a múlt héten arról számolt be, hogy abnormálisan alacsony hőmérséklettel kell számolni. A lap szerint Európa lakosságának van mitől tartania.

Az orosz meteorológusok előrejelzései a sarkvidéki levegő áramlásával kapcsolatos számításokon alapulnak. Szerintük olyan jelentős hőmérséklet-csökkenéshez vezet ez a jéghideg áramlat, amit az emberiség az utóbbi évszázadban nem élt át. Ám ez - mint mondják - nem az egyetlen oka a lehűlésnek. Csökken a nap aktivitása is, és az Észak-atlanti Oszcilláció (NAO) is érezteti hatását.

Egy olyan rendszerről van szó, amely a téli időszakban jelentős hatást gyakorol az euroatlanti térség légmozgására-keringésére. A NAO az észak-atlanti térségben tapasztalt hőmérséklet ingadozás és csapadékváltozás mintegy harmadára ad magyarázatot. A felfedezett távkapcsolatok száma egyre nő, a légnyomási anomáliák mellett például az indiai nyári monszun lefolyása, a sarki jég-, vagy az eurázsiai hóborítottság mértéke, változása is szerepet játszik az egymástól távoli vidékek havi és évszakos kilengéseiben.

Oroszországban azonban megszokott hőmérséklet várható az ottani meteorológusok szerint. A Gismeteo szolgálat tájékoztatása alapján 70 százalékos annak a valószínűsége, hogy az oroszokat elkerüli az Európa nagy részét sújtó szokatlanul kemény tél.

Augusztusban a német meteorológusok is az elkövetkező zord téllel riogattak. Az extrém kánikulát szerintük hamarosan hosszú és kemény tél követi. Számításaik szerint már novemberben beállhatnak a fagyok Közép-Európában ,és februárban is esedékes lesz egy újabb erős fagyhullám.

Az 1812 óta megjelenő amerikai Farmers' Almanach előrejelzése szerint kegyetlen, kemény tél elé néz az Egyesült Államok is. A szokatlan hideg mellett hatalmas mennyiségű hó hull majd Észak-Amerika jelentős részén - jósolja a közkedvelt kiadvány, amely szerint különösen nagy hidegekkel kell számolni február elején.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.