Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 19. 09:49, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu, MTI Fotó: Illyés Tibor

Kossuth díjat kapott Rieger Tibor szobrászművész - Gratulálunk!

Kossuth díjat kapott Rieger Tibor szobrászművész - Gratulálunk!

Valójában már beletörődött, hogy nem kapja meg ezt az elismerést, ezért meglepetésként érte a kitüntetés híre – mondta el Rieger Tibor szobrászművész, aki március 15-én a Parlamentben vehette át a Kossuth-díjat.

Mint az indoklás fogalmaz, Rieger Tibor az igazság, a jóság és a szépség megformálására, a népet nemzetté nemesítő lelkiség kifejezésére törekvő alkotóművészete, a kereszténység értékeit különleges művészi látásmóddal ábrázoló műalkotásai elismeréseként kapta meg a Kossuth-díjat.

Rieger Tibor szerint természetesen csak örülni lehet a Kossuth-díjnak, az indoklás pedig különösen jól esik, bár a saját művészetével sosem elégedett. „De az, hogy az ember művészetében keresztény és magyar, az a legtermészetesebb dolog, hiszen itt élünk Európában, Magyarországon” – fogalmazott.

Számtalan munkája közül Rieger Tibor érzelmileg nagyon fontosnak érezte például az 1991-ben Mosonmagyaróváron felállított 1956-os emlékművet, amely a forradalom idején ott eldördült sortűz áldozatai előtt tiszteleg. Mint felidézte, akkoriban egy közeli faluban, Levélen lakott és Győrben tanult, így szinte közvetlen élményként élte meg a sortüzet, hiszen sok ismerőse is a vérengzés szemtanúja vagy áldozata volt.

Egykori győri bencés diákként fontos volt számára, hogy az ő tervét választották ki a gimnázium épülete elé tervezett Jedlik Ányos-Czuczor Gergely-emlékmű pályázatán. A pannonhalmi bencés apátság bazilikájának millenniumi kapujára szóló megbízást szintén egy olyan pályázaton nyerte el, ahol csak egy szempont volt: minél jobb legyen a mű, függetlenül attól, hogy hol tanult a készítője – szólt a szobrászművész egy másik fontos alkotásáról.


Rieger Tibor emlékeztetett arra, hogy a Teleki Pálról készített szobra felállítása körül hatalmas „hercehurca” alakult ki, az egykori miniszterelnök emlékművét ezért végül a budai Vár helyett Balatonbogláron avatták fel. Nem a szobrot támadták azonban az ellenzők, hanem Teleki Pál történelmi szerepét vitatták, még olyan kritikus is volt, aki megjegyezte, hogy „a szobor jó – sajnos” – idézte fel.

A művészek gyakran mondják, hogy az a munkájuk áll hozzájuk a legközelebb, amin éppen dolgoznak és ebben van is igazság – ismerte el Rieger Tibor, és hozzátette, jelenleg egy nagyon szép feladaton dolgozik: Brenner János boldoggá avatása kapcsán a kommunista hatalom által 1957-ben brutálisan meggyilkolt fiatal káplán szobrát a Feneketlen-tónál, a ciszterci gimnázium előtt tervezik felállítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.