Városlista
2019. március 19, kedd - József

Hírek

2019. Január 08. 19:23, kedd | Helyi
Forrás: GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG

Korcsolyázás, csúszkálás - csak óvatosan!

Korcsolyázás, csúszkálás - csak óvatosan!

Az időjárási előrejelzések alapján a következő napokban már tartósan fagypont alá süllyed a hőmérséklet az országban.

Az egyre hidegebbre forduló idő csábítja a téli sportokat, a korcsolyázást kedvelőket a lassan befagyó vízfelületekre.

Fontos tudni azonban, hogy csak a több napon át tartó, folyamatosan mínusz 10-15 fokos, tartós hideg hizlalja majd a szabad vizek jegét megfelelő vastagságúra, 12-15 centiméteresre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy szabad vizeken a korcsolyázásra szánt területet minden esetben az adott tó üzemeltetője jelöli ki. Ha nincs ilyen kijelölt terület, akkor tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni!

A kijelölt helyen sem árt az óvatosság, így csak akkor menjünk a jégre, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. A 12-15 cm-es jégvastagságnál már biztonságban érezhetjük magunkat. Azonban a jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

Fontos tanácsok:

Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.

Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán) ruhákat válasszunk. (Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk, nem nagy súllyal húznak le és lassabban hűl ki a testünk. )

A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, könnyebben beszakad a jég. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát. A jég beszakadását rendszerint előre jelzi a ropogás és recsegés, rianások megjelenése, vagy a jégfelület süllyedése. Ekkor még a beszakadás elkerülhető.

Ha beszakad a jég alattunk, akkor azonnal feküdjünk hasra minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal - mindig a lehető legnagyobb testfelülettel - a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé. Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe. Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és segítséget kérni. Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni.

A segítségnyújtásnál tartsuk szem előtt az alábbiakat:

A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajba jutottat. Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a bajba jutottnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek.

Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni. A közismert segélykérő telefonszámon - 112 - kérjenek segítséget.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 18. 22:23, hétfő | Helyi

Tavaszváró tippek kertbarátoknak és balkonkertészeknek

A hosszú téli hónapok után a szikrázó napsütés nemcsak az utcákra, terekre és a természetbe csalja ki az embereket, de a kertek is egyre inkább megelevenednek.

2019. Március 18. 21:20, hétfő | Helyi

Mire jó a NEM JÓ?

Inkább vagyok pesszimista, mint optimista, hiszen így vagy igazam lesz, vagy kellemesen csalódok.

2019. Március 17. 09:05, vasárnap | Helyi

Civil szervezetek 1848-as megemlékezése és koszorúzásai

Mosonmagyaróváron, a helyi civil szervezetek képviselői és Dr. Ivancsics János a város alpolgármestere és Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző is elhelyezték a megemlékezés koszorúit az 1848-as emlékhelyeknél.

2019. Március 17. 08:41, vasárnap | Helyi

Elkészültek az adóbevallási tervezetek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz.