Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Július 10. 09:35, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Kevesebb lehet idén a búza, de javulhat a sikértartalma

Kevesebb lehet idén a búza, de javulhat a sikértartalma

A tavalyinál kisebb lehet az idei búzatermés, de javul a sikértartalma - derült ki a Gabona Control előzetes vizsgálatok alapján készített összefoglalójából.

Az MTI-hez hétfőn eljutatott közlemény szerint az aratása legtöbb helyen hátra van még, de az első, jobb minőségű búzaminták már beérkeztek a Concordia Közraktár Zrt.-hez tartozó Gabona Control laboratóriumába.

Az előzetes vizsgálatok azt állapították meg, hogy idén az érés utolsó fázisában a kevés csapadék miatt a szemek nem tudtak mindenhol teljesen kifejlődni, ezért a szemek fajsúlya alacsonyabb lesz a tavalyi, hektoliterenként 81,2 kilogrammos átlagnál.

A fehérje- és sikértartalom viszont idén kicsit magasabb lesz. Eddig nem volt csapadékos az aratás, így nincsenek csírázott szemek, az ezt mutató értékek a korábbiakhoz hasonlóan jól alakulnak.

Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a búza tőzsdei áru, ezért árát nemcsak a hazai termés mennyisége és minősége befolyásolja. A külföldi, akár tengerentúli termés és az egyre növekvő fordulókészletek, de az év végéig vagy a következő aratásig fel nem használt, raktárakban maradt gabona mennyisége is komoly hatással van a piaci árakra.

Címkék: aratás, búza, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.