Városlista
2018. október 24, szerda - Salamon

Hírek

2018. Október 15. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Kerekasztal a közétkeztetésről - képgalériával

Kerekasztal a közétkeztetésről - képgalériával

A közétkeztetésben érintett szakemberek találkoztak a napokban a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karán az akadémia, a Példa Egyesület a Szigetköz Szatyor szervezésében.


A NÉBIH, OGYÉI, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakemberei, magatartás kutató és az NAK vezetője, egyetem professzorai tartottak előadásokat azon a konferencián, melyet dr. Porpáczy Krisztina háziorvos, a PÉLDA Egyesület a Szigetközi Gyermekekért tagja kezdeményezett.


Polgármesterek, védőnők, gyermekorvosok, élelmezés vezetők, bölcsőde, óvoda és iskola vezetők, őstermelők, kistermelők és nagyobb gazdaságok képviselői látogattak el a rendezvényre.

A megjelentek célja a meglévő törvényi kereteket felhasználva egyre jobb minőségű élelmet biztosítani az oktatási intézményeinkben.
Burkhali Bernadett szociológus, epidemiológus a legfőbb gyermekkori egészségterhekről, főként az elhízásról beszélt. Dr. Somhegyi Annamária PhD. prevenciós igazgató reumatológia és fizioterápia szakorvosa A kirakó-játék egészben: teljeskörű iskolai egészségfejlesztés (TIE) címmel foglalta össze a TIE lényegét és akció tervét.


Dr. Soós Mihály, a Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelmi Intézet adjunktusa Egészségtudatos magatartás a 14-25 év közötti fiatalok körében című előadásában rávilágított, hogy a 14 – 18 év közötti gyermekek az egészséges életmód elemeinek tartják a rendszeres testmozgást és a megfelelő táplálkozást. Rizikó tényezőnek a stresszt és az időhiányt, egészség károsító szokásnak az alkoholt, dohányzást és a sok édességet említik.

  • Az egészséges életmód ösztönzői között a vonzó külső elérése, a testsúly csökkentése, a családi motiváció és a betegségektől való félelem jelenik meg. A gyerekekre befolyással legfőképp a szüleik vannak, gátként a megfelelést a társadalmi csoportnak, az időhiányt és az anyagiakat találták.

Zoltai Anna ellenőrzési osztályvezető kitért arra, hogy mennyire fontosnak tartja, hogy a konyhai dolgozók is és a pedagógusok megkóstolják a gyerekekkel együtt az ételeket, hiszen így tudják hitelesen kínálni a gyermekeket. Szükségesnek látta a konyhai dolgozók és az őstermelők, illetve a kistermelők élelmiszer biztonsághoz kapcsolódó képzését. Miháldy Kinga dietetikus az Iskolai Menzakörkép során bemutatta az egészséges iskolai étkeztetés előnyeit.


A résztvevők és a szervezők is várják a folytatást, hiszen ez csak az egyik első lépés volt a témában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 23. 10:14, kedd | Helyi

In Memoriam 1956

Városi megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadság harc emlékére.

2018. Október 22. 00:00, hétfő | Helyi

Hulladékszállítás a hosszú hétvégéken

Az elkövetkező időszakban két pihenőnapos hétvége is követi egymást.

2018. Október 22. 00:00, hétfő | Helyi

Meghívó: Obeliszk-avatás

A SZIE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara tisztelettel meghívja Mosonmagyaróvár érdeklődő és a Kar életét figyelemmel kísérő polgárait az Akadémia épülete előtti obeliszk avatására.

2018. Október 21. 21:00, vasárnap | Helyi

WHC Kft. munkatársakat keres

A WHC Kft. munkatársakat keres kiemelt bérezéssel, könnyű és nehéz fizikai munkára, több műszakos munkarendbe, hosszútávra! Pályakezdők jelentkezését is várják!