Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Január 18. 12:55, szerda | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvári Civil Szövetség

Jubileumi évet zárt a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület

Jubileumi évet zárt a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület

Az 1991-ben alakult Mosonmagyaróvári \'56-os Egyesület megalakulásuk huszadik évfordulója alkalmából egész évben igyekeztek a város ötvenhatjára méltó módon emlékezni. Az írás a legjelentősebb eseményeket mutatja be.


Az 1991-ben alakult Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elsődleges célja az 1956. október 26-ai sortűz áldozatai, mártírjai emlékének őrzése és az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi igazságának, szellemiségének átörökítése az utókor számára.

Húszéves a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület

2011. január 12-én, az évkezdő közgyűlésen Gábor Józsefné elnök köszöntötte a nagyszámban megjelent tagságot, a korábbi elnököket, dr. Székelyhidi Lászlót, Takács Istvánt és emlékezett Schwendtner Ferencre, Németh Boldizsárra, Kardos Jenőnére. Beszámolt az előző év tevékenységeiről: a nyári marispusztai '56-os múzeum meglátogatásáról, a Városi Kollégiumban rendezett emlékkiállításról, a mosoni áldozatokról szóló tanulmányról, a városi megemlékezések szervezésének tapasztalatairól, valamint a szervezet pénzügyi helyzetéről. Ezt követően javaslatot tett új vezetőségi tagok megválasztására. A tagság nyílt szavazással egyöntetűen az egyesület titkárává Simon Zsuzsannát, a Városi Kollégium igazgatóját, a vezetőség további tagjává Fehér Jánost, a POFOSZ tagját, Beregszászi Balázst, helyi levéltárost és Varga Bálintot, történelem szakos bölcsészt, kollégiumi nevelőtanárt választotta. A közgyűlés határozott még egy új tag felvételéről illetve javaslatokat tett az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 55. évfordulójára való méltó megemlékezés programjaira. 2011 nemcsak az egyesület életében jubileumi év. Idén lesz húsz éve, hogy felavatták a Gyásztéren Rieger Tibor: Golgota című monumentális emlékművét is. A szervezet kezdeményezte egy kiállítás megrendezését a szobrászművész alkotásaiból, illetve ünnepélyes jubileumi közgyűlést tart és emlékkiadványt is tervez megjelentetni. Az éves tagdíjak befizetése után kötetlen beszélgetéssel zárult a húszéves egyesület idei, első találkozója.

Elismerés az 56-os Szövetség megalapításának évfordulóján

Az 56-os Szövetség Országos Elnöksége, az 56-os Szövetség alapításának huszadik évfordulója alkalmából, a haza szolgálatában, a volt magyar politikai foglyok érdekében végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként, Gábor Józsefnét, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnökét, a Szövetség 1999-2010 jubileumi emlékérem kitüntetésben részesítette. Az elismerést 2011. február 16-án, a Szövetség budapesti székházában rendezett ünnepi közgyűlésen, Fazekas János László Országos Elnök nyújtotta át.

Kitüntetések az 1956-os Mártírok Emléknapján

A mosonmagyaróvári emléknapon, június 16-án Dr. Székelyhidi Lászlónak, volt országgyűlési képviselőnek, a város '56-os tragédiájának kivizsgálásában, a sortűz ártatlan áldozatai emlékének őrzésében, a kivégzett mártírok rehabilitációja érdekében, a megtorlások elszenvedőinek védelmében végzett több évtizedes kimagasló tevékenysége elismeréseként az 56-os Szövetség Kósa Pál, 56-os mártírról elnevezett emlékplakettet adományozott. Simon Zsuzsanna kollégiumi igazgatónak, egyesületi titkárnak a forradalom eszméinek, hagyományainak ápolása érdekében végzett kimagasló munkájáért pedig a Szövetség jubileumi emlékéremben részesítette. A kitüntetéseket Styop Ferencné alelnök és Kósa Katalin elnökségi tag adta át.
Dr. Székelyhidi László az orvosi egyetemen szerzett diplomája megszerzése után, 1953-ban került a mosonmagyaróvári katonai, műszaki alakulathoz, mint honvédorvos.


Az 1956. október 26-án, délelőtt tizenegy óra tájban eldördült sortűz után, a csak egy kilométerre lévő műszaki laktanyából a szolgálatban lévő fiatal orvos egy katonai mentőkocsival, többedmagával a tetthelyre hajtott, ahol a leírhatatlan, iszonyú sortűz pusztítása fogadta őket. Azonnal nekiláttak a sebesültek ellátásának, majd a kocsiba helyezett sérültekkel a kórházba hajtottak. A kórház orvosaival és dolgozóival hajnalig operáltak, műtöttek, készítették elő továbbszállításra a legsúlyosabb sebesülteket.
Dr. Székelyhidi László ma is azon kevesek egyike,aki biztosan tudja, hogy több, mint száz halottja és akár kettőszáz-kettőszázötven sebesültje volt akkor Mosonmagyaróvárnak. A súlyosan sérültek közül vannak, akik életben maradásukat az Ő helytállásának is köszönhetik.


Dr. Székelyhidi László leszerelése után a városban maradt és hosszú évtizedekig a Karolina Kórház belgyógyászaként majd a járó beteg ellátásért felelős kórház igazgatóhelyettesként szolgálta városunk egészségügyét.
Az 1990.évi országgyűlési választásokon dr. Székelyhidi Lá

szlót, a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeként, a Győr-Moson-Sopron megyei 4. számú választókörzet országgyűlési képviselőjének választották. A megalakult Antall-kormány idején, az országgyűlés plenáris ülésein elhangzott felszólalásaiban több alkalommal a Tisztelt Ház előtt beszélt az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről, sürgetve annak kivizsgálását, a felelősök megnevezését, egy parlamenti ad hoc bizottság felállítását. Képviselői tevékenységének köszönhető az is, hogy a helyi kórházban, - folyamatos akadályoztatása ellenére- elkezdődhetett - az addig még el nem tüntetett- kórlapok felkutatása.


Dr. Székelyhidi Lászlónak elévülhetetlen szerepe van az 1956-os forradalmat követő megtorlások következtében halálra ítélt mosonmagyaróvári mártírok 1991.március 23-ai újratemetésének megvalósulásában, melyen Antall József néhai Miniszterelnök is részt vett és megemlékező beszédet tartott. A Képviselő Úr az Országházban tartott beszédében név szerint is megemlékezett a forradalom mosonmagyaróvári mártírjairól.
Dr. Székelyhidi László helyi közéleti tevékenységének központjában mindig az '56-os sortűz körülményeinek a feltárása, az áldozatok, mártírok emlékének méltó megőrzése állt. Kezdettől fogva aktív tagja a húsz éves Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületnek, míg korábban a Mosonmagyaróvári '56-os Alapítvány kuratóriumi elnöke is volt. Kezdeményezésére, 2006-tól a kórház épületén emléktábla őrzi a kórház dolgozóinak akkori hősies helytállását.
Publikációiban minden esetben a történelmi igazságtétel szükségességét hangsúlyozta és védte az áldozatok, az ártatlanul meghurcoltak emlékét.

Az év civil szervezete a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség és a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület október 8-án szervezte meg a XII. Mosonmagyaróvári Civil Napot. Itt adták át a civil díjakat is. Idén „Az év civil szervezete" a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület lett.

'56-os emlékfutás

2011-ben emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójára. Mosonmagyaróváron a megemlékezések sorozata október 17-én kezdődött a hagyományos Schirilla György emlékfutással. A csodálatos napsütésben megtartott programon részt vett a POFOSZ Nógrád-megyei szervezete, a salgótarjáni, a magyaróvári '56-osok képviselői valamint a helyi és a tarjáni Bolyai Iskola tagjai. Megemlékező beszédet mondott Bérczesi Mihályné megyei elnök és Gábor Józsefné a helyi 56-os Egyesület elnöke. Sulyok László, alelnök pedig a Velünk történt című legújabb könyvéből adott át ajándékpéldányokat városunknak. Az ünnepi műsorban a két iskola diákjai közösen szerepeltek. A Gyásztérről induló futás előtt Dr. Nagy István polgármester kötötte fel Schirilla György zászlórúdjára az első emlékszalagot. A vendégek délután még megtekintették a városi múzeumban található '56-os kiállítást is.

A mosonmagyaróvári sortűzre emlékeztek Budapesten

A Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének 1956-os Hagyományőrzői a forradalom 55.évfordulója tiszteletére irodalmi-történelmi pályázatot hirdetett középfokú - és felsőfokú nevelési-oktatási intézményekben tanuló diákok számára.
A mosonmagyaróvári Városi Kollégium két tanulójának, Birsel Attilának és Kéveszki Péternek a dolgozatai a bíráló bizottság egyöntetű döntése alapján az első helyezést érte el. A pályaművek helyi ötvenhatosok visszaemlékezéseit, dokumentációit tartalmazzák. A diákok felkészítője Simon Zsuzsanna tanár volt. A díjátadásra nagyszabású ünnepség keretében a budapesti Syma csarnokban került sor október 21-22-én. A díjazottak a két napos meghívás keretében megismerkedtek a hagyományőrzőkkel, részt vettek az 56-os szervezetek közös koszorúzásán, a Műszaki Egyetemnél található emlékműnél, A forradalom bölcsőjénél és megtekintették a Pesti srácok című színielőadást is.

56-os kiállítás Mosonmagyaróváron

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55.évfordulója tiszteletére és a mosonmagyaróvári 1956.október 26-ai sortűz áldozatainak, mártírjainak az emlékére rendezett kiállítást a Flesch Károly Művelődési Központban a megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület. Az összegyűjtött dokumentumok az elmúlt két évtized gyűjtőmunkájából és a legújabb kutatások anyagait mutatta be. A kiállítás november 10-ig volt látogatható.

Hazaszeretettel, odaadással

Október 24-én, a forradalom – és szabadságharc emléknapja alkalmából állami kitüntetések átadására került sor a Köztársasági Elnöki Palotában. Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozott Gábor Józsefnének, az 56-os Szövetség Mosonmagyaróvár városi elnökének. Simon Zsuzsannának, a mosonmagyaróvári Városi Kollégium igazgatójának, a helyi 56-os egyesület titkárának pedig a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetést nyújtotta át.

A mosonmagyaróvári sortűzről a Kossuth Rádióban

A Politikai Foglyok Országos Szövetsége, 56-os Hagyományőrzők tagozatának meghívására Dr. Székelyhidi László volt országgyűlési képviselő, a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület tagja 2011. november 16-án , Budapesten, a szervezet ünnepi rendezvényén tartott előadást Mosonmagyaróvár tragédiájáról. A főorvos úr 1956. október 26-án, mint honvédorvos vett részt a sortűz sebesültjeinek mentésében, ellátásában. A hallgatóság érdeklődését jelzi, hogy mind a visszaemlékezés végén, mind az azt követő kötetlen beszélgetés során sok-sok kérdést tettek fel a mosonmagyaróvári sortűzzel kapcsolatban. A találkozó előtt Perjés Klára készített interjút Dr. Székelyhidi Lászlóval. A riport a Kossuth Rádió, Vasárnapi újság című műsorának 2011. november 20-ai adásában hangzott el.

Simon Zsuzsanna, egyesületi titkár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.