Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2018. Március 08. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: www.facebook.com/magyarovaritemplom

Jubileumi év - rajzpályázattal

Jubileumi év - rajzpályázattal

A Magyaróvári Plébánia a plébániatemplom felszentelésének 350 évfordulója tiszteletére meghirdetett Jubileumi éve keretében \"Az én templomom\" címmel hirdet rajzpályázatot 5-14 év közötti fiataloknak

Idén ünnepeljük az országos műemlékek között nyilvántartott magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-plébániatemplom felszentelésének 350. évfordulóját. Ebből az alkalomból hirdettük meg a 2018. február 11-től november 25-ig tartó Jubileumi évünket.

Célunk a közösségépítés és a családi kötelékek megerősítése. Szeretetmissziós munkánk nagyon fontos része a gyerekek bevonása, és ennek szándékával hirdetjük meg

„Az én templomom”
elnevezésű rajzpályázatunkat.

A pályázaton minden mosonmagyaróvári óvodás, általános iskolás, középiskolás gyermek egyénileg, egy munkával indulhat az alábbi kategóriáknak megfelelően:

  • I. nagycsoportos óvodás
  • II. 1-2.osztályos
  • III. 3-4. osztályos
  • IV 5-6. osztályos
  • V. 7-8. osztályos
  • VI. középiskolás
  • VII. Sajátos nevelési igényű gyermekek

Választható témakörök


1. Illusztráció az alábbi bibliai történethez

Lukács Evangéliumában (15,11-24) olvashatjuk a Tékozló fiú történetét, aki bűneit megbánva visszatalál az atyai házba és ott megbocsátásra lel:

„Egy embernek volt két fia. A fiatalabbik egyszer így szólt apjához: Apám, add ki nekem az örökség rám eső részét. Erre szétosztotta köztük vagyonát. Nem sokkal ezután a fiatalabbik összeszedte mindenét, és elment egy távoli országba. Ott léha életet élve eltékozolta vagyonát. Amikor már mindenét elpazarolta, az országban nagy éhínség támadt, s nélkülözni kezdett. Erre elment és elszegődött egy ottani gazdához. Az kiküldte a tanyájára a sertéseket őrizni. Örült volna, ha éhségét azzal az eledellel csillapíthatta volna, amit a sertések ettek, de még abból sem adtak neki. Ekkor magába szállt: — Apám házában a sok napszámos bővelkedik kenyérben – mondta –, én meg éhen halok itt. Útra kelek, hazamegyek apámhoz és megvallom: Apám, vétkeztem az ég ellen és teellened. Arra, hogy fiadnak nevezz, már nem vagyok méltó, csak béreseid közé fogadj be! Csakugyan útra kelt és visszatért apjához. Apja már messziről meglátta és megesett rajta a szíve. Eléje sietett, a nyakába borult és megcsókolta. Erre a fiú megszólalt: — Apám vétkeztem az ég ellen és teellened. Arra, hogy fiadnak nevezz, már nem vagyok méltó. Az apa odaszólt a szolgáknak: — Hozzátok hamar a legdrágább ruhát és adjátok rá. Az ujjára húzzatok gyűrűt és a lábára sarut. Vezessétek elő a hizlalt borjút és vágjátok le. Együnk és vigadjunk, hisz fiam halott volt és életre kelt, elveszett és megkerült. Erre vigadozni kezdtek.”

A történet bármely mozzanata kiragadható és rajzban megjeleníthető.

2. „Az én templomom”


Egy valós vagy egy elképzelt templomnak, mint az egyházi közösség helyszínének ábrázolása. A rajzhoz való lelki felkészülést segítendő adunk meg két idézetet.
„... a templom a mindenség megtestesülése, inkarnációja, a megfoghatatlan univerzum csodával határos megjelenése és önátadása közöttünk, s ily értelemben rokona a másik sokkalta nagyobb titoknak, mit emberi történetünkben Isten megtestesülése jelentett.” (Pilinszky János)

„A templom falai nem önmaguktól szentek, hanem csak miattunk, akik létünk mélyén a Szenthez, a Háromszor Szent Istenhez tartozunk.” (Barsi Balázs)

3. „Az én keresztem”


Mindenki saját egyéniségére szabva rajzoljon keresztet. Senkit se vezessen a megfelelni akarás, ne korlátozzák az alkotót az ismert megjelenések. A kereszt tetszés szerint díszíthető, csak magányosan álljon, s ne legyenek mellette alakok, kiegészítő kellékek.

4. Az alábbi Szent Gotthárd legenda illusztrálása


Templomunk egyik védőszentjének életéből vett történetek rajzban való megjelenítése. Hildesheimi Szent Gotthard püspök 960-ban született, 993-ban szentelték pappá, 996-ban a niederaltaichi kolostor apátjává választják. 1022-ben a német város, Hildesheim püspöke lett. Életmódja mindvégig szerény, alázatos, minden gondja a rábízottak vezetése, lelki, szellemi és gazdasági jólétének emelése volt. Rendszeresen prédikált, betegeket, szegényeket látogatott meg otthonaikban, ápolta és támogatta őket minden elképzelhető módon.

Lelki és földi szükségleteikről gondoskodott. Kórházakat, zarándokházakat emelt, templomokat építtetett. 1038-ban halt meg Hildesheimben. Nevéhez fűződik egy magyar vonatkozású csoda, mikor is egy magyar édesapa siratta fiatalon elhunyt gyermekét, és annak egyik jó barátja Szent Gotthárdhoz fohászkodott, hogy segítsen a meghalt kisfiún. Az imádság hatására a kisfiú feltámadt a halálból.

Egy másik csodálatos eset német földön történt. Egy asszonyt rettenetesen gyötört egy gonosz szellem. A szülei egyik templomból a másikba vitték, hogy a szentek közbenjárását kérjék a gyógyuláshoz. Amikor Gotthárd püspök közelébe értek, az asszony hátborzongatóan viselkedett és egyáltalán nem akart az egyházi vezető szeme elé kerülni, így szülei erőszakkal cipelték oda. A püspök előtt a földre vetették magukat és kérték mutassa meg csodálatos erejét. Akkor az egyházi elöljáró rátette kezét a megkínzottra és megáldotta őt. A nő egy szempillantás alatt megszabadult a szerencsétlenségtől, és megköszönte Istennek a csodálatos segítséget. A szemtanuk azt követően mindenütt hirdették a szent püspök igazi csodáját.

Pályázati információk

A rajzok A/4 méretben, bármilyen manuális technika alkalmazásával (festék, zsírkréta, tus, grafika,filc, pasztellkréta, montázs, kollázs, stb.) elkészíthetők. A számítógép használatát esetünkben kizárjuk. Reméljük, és arra számítunk, hogy minden indulót felnőtt (óvónő, tanító, szaktanár, szülő, nagyszülő, nagyobb testvér) segít felkészülésben, ám mindemel lett a pályázók maguk készítik el a rajzokat. Fontos, hogy a művek jó ízléssel készüljenek, és ne sértsenek senkit sem.

Az anonim értékelhetőség érdekében szükséges, hogy csak a kép hátulján szerepeljenek adatok. Itt kell feltüntetni a kategóriát római számmal (I-VII.), a választott téma számát (1-4.), a kép címét az alkotó nevét, életkorát, iskolájának nevét és osztályát, a felkészítő tanár vagy pl. szülő nevét (csak 1 nevet) és biztos elérhetőségét. Az eredményekről és az értékelés időpontjáról az utóbbi elérhetőségre küldünk értesítést.

A pályázattal kapcsolatos további információ

a 20-548-10-79-es telefonon, illetve a palmeeva@gmail.com e-mail címen kérhető.
A legfontosabb történések a Plébánia Facebook-oldalán is nyomon követhetők.

www.facebook.com/magyarovaritemplom
Pályázat leadási határideje: 2018. április 30.

Kizárólag zárt borítékban és személyesen, azaz postai küldeményként nem!

A kategóriánként csoportosított rajzokat tartalmazó borítékra rá kell írni a „Az én templomom” mellett a kategóriát, az iskola és a felkészítő tanár nevét, a leadott rajzok számát.

Leadási cím: Magyaróvári Plébánia — 9200 Mosonmagyaróvár, Szent László tér 1.
(A leadás időpontjáról célszerű előzetesen a 96+205-050 telefonszámon egyeztetni.)

Pályázatok értékelése

A rajzpályázati zsűri tagjai: Matusz Péter Pál (elnök), Bernáth Judit, Borsos Eszter, Holpár Balázs, Vizsy-Gombosi Lilla. A zsűri a beérkezett pályamunkákat a választott témának való megfelelés, a kreativitás, a térkitöltés, az elrendezés, a méret és arányok, a szerkezet, alakmegjelenítés, egyházi jelképek helyes alkalmazása, igényes kivitelezés, a választott technika alkalmazási szintjének figyelembevételével értékeli.

Pályázatok díjazása és a díjkiosztás

Minden kategóriában a hat legjobb pályamunkát díjazzuk. Közöttük kategóriánként átlagosan 40.000 forint értékű tárgyjutalom kerül felosztásra. A felkészítő tanárokat (az indított tanulók száma és eredményessége alapján) külön értékeljük, az első három helyre rangsoroltakat jutalmazzuk. A pályamunkák ünnepélyes eredményhirdetése a Jubileumi Év alkalmából szervezett „Családi napon” lesz, 2018. május 19-én a Szent László téren. A pontos időpontról plakátokon, a Facebook-oldalon, illetve a díjazottak a felkészítőknek küldött információból értesülhetnek. A 10 órakor kezdődő rendezvényen színes programok várják az érdeklődőket: színpadi produkciók, játszóház, légvár, kavicsfestés, akadálypálya, sakkverseny, Family-kisvonat, az Apnoé zenekar koncertje és sok más érdekesség. A gyermekrajzok értékelése mellett itt kerül sor „A plébánia tortája” elnevezésű süteménysütő verseny legjobbjainak jutalmazására is.

A rajzok utóélete

A pályázók munkájuk leadásával egyidejűleg hozzájárulnak, hogy műveiket a plébánia szabadon felhasználhassa. A legjobb alkotásokat a Facebook-oldalunkon közzétesszük és elárverezzük. Ezekre a művekre a megvásárlás szándékával ott lehet majd licitálni. Az így befolyt összeget a plébánián működő Napraforgó gyermek és ifjúsági csoport használhatja fel. A zsűri által kiválogatott rajzokból 2018. május 19-e és június 3-a között a Cselley-házban kiállítást szervezünk.

Minden kedves pályázónak és segítőjének jó munkát kívánunk!

Sebőkné Palme Éva
szervező

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.