Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Február 05. 07:44, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Iszapömlés - Az elsőfokú ítélet miatt tüntettek Veszprémben

Iszapömlés - Az elsőfokú ítélet miatt tüntettek Veszprémben

A vörösiszap-katasztrófa felelőseinek megnevezését sürgette a 2010-es tragédiában leginkább érintett Kolontár polgármestere csütörtökön

a Veszprémi Törvényszék előtt a vörösiszapperben hozott elsőfokú bírósági ítélet miatt tartott tüntetésen.

"Ha nem fogunk össze, nem lesz meg a katasztrófa felelőse" - jelentette ki Tili Károly, hangsúlyozva: a térség lakói nem tudják elfogadni a törvényszék január 28-án hozott felmentő ítéletét és csak az összefogás erejében bíznak.

A demonstráción - amelyen mintegy ötven ember vett részt, főként az érintett Veszprém megyei települések lakói - Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere azt emelte ki, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság álláspontja szerint a Mal Zrt. vezetése a felelős a katasztrófáért. Hozzátette: az ítélet nincs arányban a tragédiával.

Nem elfogadható, hogy nincsenek felelősök, de az is elfogadhatatlan lenne, ha "a kisemberek vinnék el a balhét", hiszen nem a gátőr vagy a szivattyúkezelő hibája okozta a katasztrófát - szögezte le Devecser polgármestere. Ha a Mal Zrt. teljesítette volna környezetvédelmi vállalását, folyamatosan végzett volna ellenőrzéseket, akkor nem következett volna be a tragédia - tette hozzá.

Reményét fejezte ki, hogy a másodfokú eljárásban "a valódi felelősök ülnek majd a vádlottak padján", és olyan büntetés születik, amely arányban áll a katasztrófával.



Marton Zsolt, Somlóvásárhely független polgármestere is a katasztrófa "valódi okozóinak" mielőbbi megtalálását sürgette.

Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő, aki a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottságot vezette, azt mondta: csak letöltendő börtönbüntetést tart elfogadhatónak az ügyben.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar állam térítette meg a károkat az adófizetők pénzéből, nem pedig a katasztrófa felelősei.

A Veszprémi Törvényszék első fokon mind a tizenöt vádlottat felmentette a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól. A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.

Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy a perben a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. "nem ül a vádlottak padján". Hozzátette: a cég ellen indított polgári, közigazgatási és egyéb ügyek nem azonosak a büntetőeljárásban vizsgált objektív felelősséggel. A törvényszék személyek büntetőjogi felelősségét vizsgálta, így született meg a felmentő ítélet.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófáját okozva. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A demonstráció napján Veszprém belvárosában több ponton is a törvényszék büntető kollégiumvezetője, Varga Gábor fotójával ellátott plakátokat ragasztottak ki, melyekre trágár kifejezéseket írtak.

A Veszprémi Rendőrkapitányságon zaklatás és becsületsértés miatt csütörtökön eljárás indult - közölte Orosz Katalin, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére