Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Május 15. 21:48, szerda | Helyi
Forrás: Cselovszki Katalin Lions soros elnök

Ismerni és megérteni - Lions békevilágnapok Olaszországban

Ismerni és megérteni - Lions békevilágnapok Olaszországban

A 23. Béke Világnap keretében a mintegy száz résztvevő a bemutatkozás, konzultáció és tapasztalatcsere mellett látogatást tett Cormons, Gradisca d’Isonzo, Aquileia, Grado, Corno di Rosazzo, Medea és Gorizia városában.

Több mint 100 évvel ezelőtt, az I. Világháború máig rossz emlékű, borzalmakkal terhes helyszíne volt Észak-Olaszország. Ez év május 10-12-én viszont a hajdan érintett nemzetek mai képviselőinek békevágyát hirdették egy jótékonysági rendezvénysorozat keretében Isonzó és Cormons környékén.

Az újkori történet 23 évre nyúlik vissza, amikor is a Lions Club Gradisca d’Isonzo-Cormons tagjai kezdeményezték, hogy egykor a lövészárok két oldalán egymás ellen harcoló nemzetek leszármazottjai rendszeresen találkozzanak egymással. Mert a múltat ugyan nem lehet megváltoztatni, de a jövő alakulásáért igenis sokat lehet tenni. E szándékhoz hűen adnak egymásnak – váltott helyszínen – rendszeresen randevút Olaszország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Magyarország lionjai.

Hazánkat, mint mindig, ezúttal is a Mosonmagyaróvári Lions Club képviselte. Követeink mentek egyrészt baráti szándékkal, másrészt azért, mert a jószolgálati munka eredményesebbé tételéhez, a békevágy kifejezéséhez fontos, hogy folyamatos és személyes kapcsolatot tartsanak a különböző szervezetek. Az egymás kultúráját, történelmét ismerő emberek ugyanis nyitottabbak, és ezerszer meggondolják, hogy valaha is ellenséges érzülettel viszonyuljanak a másikhoz.

A 23. Béke Világnap keretében a mintegy száz résztvevő a bemutatkozás, konzultáció és tapasztalatcsere mellett látogatást tett Cormons, Gradisca d’Isonzo, Aquileia, Grado, Corno di Rosazzo, Medea és Gorizia városában, sőt a szlovén Nova Goriziában is. Támogatásképp – a többiekhez hasonlóan – a magyarok is 200 eurót adományoztak a tartományban közismert isonzói Solidea Körnek, ami a súlyos betegségben szenvedőkön hivatott segíteni. Mindannyiuk számára szívbemarkoló élmény volt Medeában az I. Világháború áldozatai tiszteletére épített emlékműnél tett séta. A hat ország delegációinak vezetői koszorúzás keretében hajtottak fejet a hősök áldozata előtt. Amint a helyszínen elhangzott, a monumentális épület elkészültekor az ötletgazdák az alapzatban elhelyezték a harcokban elesett katonák sírjairól összegyűjtött anyaföldet. A kegyeleti hely közelében pedig az olasz lionok állítottak fel a közelmúltban egy totemoszlopot, melyen Gradisca d’Isonzo Cormons, Friesach Burgenstadt, Ljubljana Tivoli, Ostuni, Rijeka és Mosonmagyaróvár városának nevei mellett a legfontosabb misszió, a lions aktivitásnak is köszönhető nemzetközi megértés és béketörekvés szándéka olvasható.

Az idei találkozó külön érdekességét adta, hogy a békevilágnapokat életre hívó nemzetek után Törökországgal is bővült a szervezők köre. A rendezvénnyel egy időben zajlott a szlovén lions kormányzósági tisztségviselő választás is, melynek résztvevői lelkesen üdvözölték az alkalomra ellátogató nemzetközi békeküldöttséget.
A delegációk megállapodtak abban, hogy jövőre az ausztriai Friesach lesz a találkozó helyszíne, ahová szintén számos liont várnak, mert az osztrákok alapításuk 40 éves évfordulóját kapcsolják majd össze a nemzetközi béke világnapi ünnepséggel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.