Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Július 24. 10:08, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Ipari körülmények között készült kábítószer Felsődobszán

Ipari körülmények között készült kábítószer Felsődobszán

Ipari körülmények között, ipari mennyiségben állított elő kábítószert több magyar és ukrán férfi Felsődobszán.

Ellenük jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség - közölte a vádhatóság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Martossy György főügyészhelyettes tájékoztatása szerint a vádlottak ipari mennyiségben szereztek be mákszalmát, amelyből "cola" fantázianevű kábítószer gyártásába kezdtek.

A fő szervező magyar férfi és ukrán társa a kábítószer előállítására Felsődobszán nézett ki egy üresen álló raktárépületet. Egy céget is alapítottak, amely megvásárolta az ingatlant. Ezt követően több embert bevontak az előkészületekbe, a gyártásba. Egyiküktől - akinek a cége legálisan kereskedik mákszalmával, amely a jogszabályok szerint kábítószernek minősül - beszereztek négy tonna növényi anyagot.

A mákszalma a mák növény valamennyi része a magok kivételével, az ebből kivonható hatóanyag a morfium, amely szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható - ismertette a szóvivő.

Martossy György hozzátette: a két férfi társai segítségével beszerezte a gyártáshoz szükséges eszközöket, betonkeverőket, présgépet, gázpalackokat, hordókat, zsákokat és vegyi anyagokat.

A gyártást 2016 májusában kezdték meg, ahhoz szintén ukrán és magyar állampolgárságú férfiakat fogadtak fel. A munkások tudták azt, hogy miben vesznek részt, munkájukért naponta 100 dollár kaptak.

A gyártás egy hónapon keresztül tartott, akkor a rendőrség rajtaütött az illegális droglaboron. A helyszínen különböző készültségi fokú kábítószert foglaltak le, annak mennyisége ezerszeresen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. Mintegy 28 kilogramm volt a tiszta hatóanyag-tartalom.

A férfiakat őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba kerültek.

Az ügyészség a kilenc vádlottra fegyházbüntetés kiszabását és vagyonelkobzást indítványozott - közölte a főügyészhelyettes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő