Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 17. 16:09, szerda | Belföld
Forrás: mti

Harminchat film versenyez az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőri díjért

Harminchat film versenyez az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőri díjért

Harminchat diák nevezte munkáit a Kovács László- és Zsigmond Vilmos-díjra, melynek első díjátadóját január 30-án a Pesti Vigadóban tartják.

A magyar operatőriskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a Novák Emil által 2004-ben alapított Aranyszem operatőrverseny helyét veszi át és annak hagyományait kívánja folytatni - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. Mint hangsúlyozzák, Zsigmond Vilmos nagyon fontosnak tartotta és 2005 óta támogatta a diák kategória győztesét az Aranyszem operatőr versenyeken.

A díjazott alkotók egy 50 ezer dollár értékű Sparks Kft. - Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatását, valamint az NMHH által felajánlott bruttó 500 ezer forintos pénzjutalmat nyerhetik el.

A díj odaítéléséről a Lajos Tamás operatőr-producerből, Nagy András operatőrből, Káel Csaba rendezőből és Novák Emil operatőrből, a Magyar Filmakadémia elnökéből álló zsűri dönt.

A január 30-i ünnepélyes díjátadón a nyertes diák alkotó kihirdetésén túl életműdíjakat adnak át olyan magyar operatőröknek, akik Kovács Lászlóhoz és Zsigmond Vilmoshoz hasonlóan nemzetközi produkciókban is kiemelkedő operatőri munkájukkal felhívták a világ figyelmét a magyar operatori iskolára.

A szervezők reményei szerint a jövőben a Camerimage nemzetközi operatőr rendezvénnyel egyenértékű lesz a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny, melynek támogatói a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sparks Kft. - hangsúlyozzák a szervezők, arra is emlékeztetve, hogy Somkuti István éppen nyolcvan évvel ezelőtt alapította meg az operatőrök első hivatalos szervezetét, a Magyar Filmoperatőrök Társaságát.

Címkék: díj, film, mozi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.