Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. November 06. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Fiatalos lendület a MOFÉM zenekarban

Fiatalos lendület a MOFÉM zenekarban

Vitéz Péterrel, a MOFÉM Fúvószenekar elnökével beszélgettünk múltról és jövőről.

Minden szervezet életében meghatározó feladat egy új generáció (ki)nevelése. A MOFÉM zenekar ebből jelesre vizsgázott.

Mikor éreztétek először, hogy szükségessé vált az új tagok, azon belül is egyre több fiatal zenész felvétele a zenekarba?

Ez egy több éve tartó projekt a zenekar életében. De úgy gondolom, mostanra már beérik az a munka, amit ebbe fektettünk. Nincs egyszerű dolgunk és nem is mi vagyunk az elsők, akik találkoznak ezzel a problémával a klasszikus fúvószenei élet világában.

Volt egy korosztály, immáron 67 évvel ezelőtt, aki ezt elkezdte és szívvel-lélekkel játszott városi rendezvényeken, falusi búcsúkban, fesztiválokon és egyéb itthoni és nemzetközi fellépéseken. Nos, ez a korosztály már fárad. Egyre többen gondolják úgy, hogy már nem tudnak olyan aktívan részt venni a zenekar életében, mint eddig.
Szóval, egy generáció-váltásra volt szükségünk. Tesszük mindezt azért, hogy tovább öregbítsük városunk nevét, hiszen a MOFÉM Fúvószenekar méltán képviseli Mosonmagyaróvár ’színeit’ bárhol a világban.

Foto:https://www.facebook.com/MofemFuvoszenekar

Generáció-váltás. Ez azt jelenti, hogy az idősebbek átadják a tapasztalataikat a fiatalabb korosztály számára, majd innentől kezdve a színpad másik oldaláról élvezik a koncerteket?

Ideálisan így lenne, de ez korántsem ennyire egyszerű. Ma, amikor a tabletet és a telefonokat alig lehet kivenni a fiatalok kezéből, nehéz tapasztalatátadásról és ihletről beszélgetni. Minden generációnak össze kell csiszolódni. Ez mindenkitől abszolút tiszteletet, fegyelmet és koncentrációt igényel.

Változtatnunk kellett a zenekari repertoárunkon is. Egyre több modernebb, lendületesebb darabot játszunk, hiszen nem csak a zenekar összetétele változik, hanem a közönségé is. Célunk, hogy - ahogy annak idején is –, a zenészek családtagjai, barátai, ismerősei is nyitottak és érdeklődőek legyenek a zenekar munkássága iránt. És újra és újra meg tudjuk tölteni a koncert-termeket a lelkes közönséggel.


Egy szervezet irányításához nem csak munka, hanem közös szórakozás is kell. Ha jól tudom, a zenekar életében ez sem jelent gondot…

Sokat számít a csapat összetartozásában, hogy tényleg ne csak a próbákon találkozzunk. Nagyon sok őszinte barátság alakult ki a társaságban az évek során. De vezetőként odafigyelünk arra is, hogy ne csak a tagokat, hanem családjukat is jól ismerjük. Ezért a családi napok mindig fontos jelentőséggel bírnak. Évente minimum kétszer erre is sort kerítünk. Nyáron egy csapatépítő családi nap keretében, az év végén pedig egy évértékelő esten.


Mikor és hol láthatjuk, hallhatjuk a zenekart?

A MOFÉM Fúvószenekar teljes létszáma jelenleg 36 fő. Amatőr zenekarként évente egy meghatározó fellépésünk van, ez a nagy Tavaszi Hangverseny, melyre már jelenleg is készülünk. Nagy esemény lesz, de erről egyelőre többet nem mondhatok…

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az évben többet nem is találkozhatnak velünk a fúvószene szerelmesei. Évente mintegy 35-40 fellépésünk van szerte az országban és külföldön is.


Két hónap van hátra az idei esztendőből. Mire készültök még ebben az évben?

December 3-án Nyúlon lépünk fel, december 10-én a Fekete István Általános Iskola advent váró családi rendezvényén zenélünk és részt veszünk a városi eseményeken a karácsonyi felkészülő időszakban, 19-én és 24-én is. Januárban pedig a zenészbállal indítjuk az éves repertoárt.


Sok sikert kívánunk a zenekarnak!
Aki pedig nagyon szeretné a fellépésig is látni és hallani az új felállású zenekart, azoknak ajánljuk az idei tavaszi koncert felvételét!
Jó szórakozást kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.