Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Július 17. 11:41, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Felavatták a mozdonyszobrot Hegyeshalomban

Felavatták a mozdonyszobrot Hegyeshalomban

2017. július 16-án 11 órakor kezdődött az az ünnepség, mely hivatalosan is a község jelképévé tette a 411-358 pályaszámú Truman-t.

A hivatalos megemlékezésre több százan is kilátogattak: vasutasok, falubeliek és elszármazottak. Nagy ünnep volt ez a település számára.


Szőke László polgármester az összefogás jelképeként is emlegeti. Köszöntő beszédében nem csak az ő, hanem Pusztai István hangja is többször elcsuklott. Nem véletlenül.


Hegyeshalom vasutas falu. Sok helybeli ma is a vasútnál dolgozik. Aki nem, azok családjában is fellelhető legalább egy olyan személy, aki annak idején mozdonyfüttyre ébredt.


1979 óta nem vagyok vasutas. – kezdte az InfoMosonmagyaróvár számára adott nyilatkozatát a polgármester. - Ez a közösség azonban mind a mai napig olyan számomra, mint a családom. Bármikor számíthatok rájuk. Így elmondhatom, hogy ennek az összetartó erőnek is a jelképe a ma felavatott szobor mozdony. Sok utánajárás, engedélyeztetés és komoly munka van abban, hogy ez a Truman, ilyen állapotában itt állhat ma Hegyeshalomban. A kezdeményezés legfőbb koordinátora és tulajdonképpen a kitalálója is, Pusztai István. Az ő állhatatos munkája és elkötelezettsége nélkül nem jöhetett volna létre, hogy ma itt álljunk és ünnepeljük. Köszönjük neki az egész község nevében!

Hegyeshalom idén a júliusi falunapok keretében ünnepli első írásos megjelenésének 800. évfordulóját. A vasút azonban ugyanúgy meghatározó jelképe a településnek. Elmondható, hogy ezzel az avatással lett igazán teljes az ünnep?

A történelmi évfordulót több részben ünnepeljük, nem csak a falunap keretében. A megemlékezésnek vannak protokoll részei is, de a hétvégén a szórakozásé volt a főszerep. A mozdony szobor avatás pedig, úgy gondolom, csak emelte az ünnepségi sorozat fényét.

Az avató ünnepséget tovább emelte Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója és dr. Nagy István FM államtitkár és országgyűlési képviselő megtisztelő jelenléte és köszöntő beszédeik is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.