Városlista
2019. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Július 17. 11:41, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Felavatták a mozdonyszobrot Hegyeshalomban

Felavatták a mozdonyszobrot Hegyeshalomban

2017. július 16-án 11 órakor kezdődött az az ünnepség, mely hivatalosan is a község jelképévé tette a 411-358 pályaszámú Truman-t.

A hivatalos megemlékezésre több százan is kilátogattak: vasutasok, falubeliek és elszármazottak. Nagy ünnep volt ez a település számára.


Szőke László polgármester az összefogás jelképeként is emlegeti. Köszöntő beszédében nem csak az ő, hanem Pusztai István hangja is többször elcsuklott. Nem véletlenül.


Hegyeshalom vasutas falu. Sok helybeli ma is a vasútnál dolgozik. Aki nem, azok családjában is fellelhető legalább egy olyan személy, aki annak idején mozdonyfüttyre ébredt.


1979 óta nem vagyok vasutas. – kezdte az InfoMosonmagyaróvár számára adott nyilatkozatát a polgármester. - Ez a közösség azonban mind a mai napig olyan számomra, mint a családom. Bármikor számíthatok rájuk. Így elmondhatom, hogy ennek az összetartó erőnek is a jelképe a ma felavatott szobor mozdony. Sok utánajárás, engedélyeztetés és komoly munka van abban, hogy ez a Truman, ilyen állapotában itt állhat ma Hegyeshalomban. A kezdeményezés legfőbb koordinátora és tulajdonképpen a kitalálója is, Pusztai István. Az ő állhatatos munkája és elkötelezettsége nélkül nem jöhetett volna létre, hogy ma itt álljunk és ünnepeljük. Köszönjük neki az egész község nevében!

Hegyeshalom idén a júliusi falunapok keretében ünnepli első írásos megjelenésének 800. évfordulóját. A vasút azonban ugyanúgy meghatározó jelképe a településnek. Elmondható, hogy ezzel az avatással lett igazán teljes az ünnep?

A történelmi évfordulót több részben ünnepeljük, nem csak a falunap keretében. A megemlékezésnek vannak protokoll részei is, de a hétvégén a szórakozásé volt a főszerep. A mozdony szobor avatás pedig, úgy gondolom, csak emelte az ünnepségi sorozat fényét.

Az avató ünnepséget tovább emelte Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója és dr. Nagy István FM államtitkár és országgyűlési képviselő megtisztelő jelenléte és köszöntő beszédeik is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 23. 12:54, kedd | Helyi

Mosonshow 2019 - Kilátásban a 2020-as makettező olimpia rendezési joga?

Április 18-án tartottak sajtótájékoztatót a XXIII. Mosonmagyaróvári Makett Kiállítás és Verseny szervezői, ahol az idei verseny aktualitásaira hívták fel a figyelmet.

2019. Április 23. 05:09, kedd | Helyi

Ismételt pályázati felhívás a 2019. évi Köznevelési Alap pályázati eljárásban

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 2019. évben is meghirdette a Közművelődési, Sport, Egészségvédelmi és a Köznevelési Alapokat.

2019. Április 23. 04:00, kedd | Helyi

Munkaruházat, csapatpóló - helyi igényekre szabva

Minden vállalkozás igényes megjelenéshez ma már elengedhetetlen a cég nevének és logójának megjelenítése a dolgozók munkaruházatán.

2019. Április 20. 13:49, szombat | Helyi

Gépkocsija kerekében rejtette el a kábítószert

A rendőrök elfogtak egy 31 éves férfit, akinél kábítószergyanús anyagokat találtak Mosonmagyaróváron.