Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2018. Szeptember 19. 00:00, szerda | Helyi

Fedezd fel a Kis-Duna és Mosoni-Duna értékeit kerékpáron és csónakkal

Fedezd fel a Kis-Duna és Mosoni-Duna értékeit kerékpáron és csónakkal

Szeptember 18-án a vízi infrastrukturális beruházások építési helyszíneinek sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes terület átadására került sor a FUTURA épületében.

Az eseményen Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár Város polgármestere ésVissi András, Scardobona Consulting Kft (külső projektmenedzsment) tartott beszédet és előadást a projekt folyamatairól.

Miről szól a projekt?

Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország program támogatásával megvalósuló „Danube Bike & Boat - Fedezd fel a Kis-Duna és Mosoni-Duna értékeit kerékpáron és csónakkal” c. projektben 8 szlovák és egy magyar partner vesz részt. A kezdeményezés és határon átnyúló projekt célja, hogy a Kis- és Mosoni-Duna által határolt Csallóköz és Szigetköz egy ökoturisztikai térséggé (desztinációvá) váljon.

Az együttműködés keretében Pozsony-, Nagyszombat- és Nyitra-megyék önkormányzatai, továbbá települési önkormányzatok, civil- és vízisport egyesületek vesznek részt a határ túloldaláról. A Csallóközben többek között felújításra kerül a jókai falumúzeum és vízimalom, Somorján víziturisztikai központ épül, Tőkésiszigeten vízparti korzó kerül kialakításra.

A Szigetközben Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának gesztorságával 18 településen, Rajkától Ácsig 27 vízi infrastrukturális elem épül. A vízre szállást, a vízfelület megközelítését segíti 18 úszómű, illetve 9 ki-beszálló hely. A folyószakaszokon a mentési feladatok ellátására 4 sója került megtervezésre, amelyek megépítésére nem ezen projekt keretében kerül sor.
Az építési feladatok ellátására közbeszerzési eljárás keretében a kivitelező kiválasztása megtörtént, a 23 építési terület jelképes ünnepélyes átadására szeptember 17-én a FUTURÁBAN kerül sor.

Az építési elemeken túl a projektpartnerek közös turisztikai és marketing stratégiát dolgoznak ki, amelynek fontos eleme a határon átnyúló térség közös neve, márkája (brand) és szlogenje, amellyel a térségbe kívánja csábítani a szlovák, magyar, osztrák és nemzetközi kerékpáros és víziturista közönséget. A térségbe érkező csoportokat úgynevezett ökomobil flották fogadják. Az utánfutón szállított kerékpárok és kenuk, kajakok lehetőséget biztosítanak a természet kombinált-, szárazföldön és vízen történő felfedezésére.

A projektbe a helyi lakosságot-, új generációt is bevonják a partnerek. Testnevelő tanárok és a vízisport iránt elkötelezett pedagógusok megismerik a biztonságos vízi túravezetés alapjait, hogy önállóan is vízre tudják vinni diákjaikat. Ezen kívül határon átnyúló tömegsport- és természet felfedezési rendezvényen pozícionálják a Duna legnagyobb szárazföldi deltájának több száz kilométeres vízi útvonalait.

A projekt 2019 októberében zárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.