Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Augusztus 15. 09:38, kedd | Életmód
Forrás: mti.hu

Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH

Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH

Kínából származó potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mert a vizsgálatok során gyógyszerhatóanyagot találtak bennük.

A NÉBIH által az MTI-hez kedden eljutatott közlemény szerint az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, amelyekben szigorúan tilos a gyógyszerhatóanyagok jelenléte. A nem engedélyezett összetevők miatt a hatóság azonnali hatállyal elrendelte - minőségmegőrzési időtől és mennyiségtől függetlenül - a termékek forgalomból való kivonását, valamint a vásárlóhoz már kiszállított termékek visszahívását.
A hatályos jogszabályok értelmében a gyógyszerhatóanyagok jelenléte kizárólag gyógyszerekben engedhető meg, melyeket ellenőrzött körülmények között állítanak elő. Ezen anyagok élelmiszerben történő felhasználása - ideértve az étrend-kiegészítőket is - szigorúan tilos - hangsúlyozza közleményében a hatóság.
Mint írják, az orvosi szakértelem és felügyelet hiányában az emberi szervezetbe kerülő gyógyszerhatóanyagok keringési vagy idegrendszeri problémákat okozhatnak.
Az eljárás folyamatban van, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a NÉBIH - jegyezték meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.