Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 13. 17:36, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Emlékhelyek Napja Mosonmagyaróváron - galériával

Emlékhelyek Napja Mosonmagyaróváron - galériával

2019. május 11-én szombaton történelmi és nemzeti emlékhelyeken idézték fel a múlt történéseit szerte az országban. Mosonmagyaróváron Simon Zsuzsanna várta előadásokkal az érdeklődőket az 56-os Gyásztéren.

Nemzeti Örökség Intézete által szervezett országos emléknap negyedik alkalommal került megrendezésre. Győr-Moson-Sopron megyéből több városban, Győrben. Sopronban, Pannonhalmán, Fertődön és idén először Mosonmagyaróváron is csatlakoztak a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy lehetőséget nyújtsanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is.


„Az élet távol, a halál közel. Miért?” – cseng az idézet még ma is Nády Mária Ipartelepi vérmezők című verséből, melyet a költő saját maga olvasott fel az emlékező közönségnek. Simon Zsuzsanna, az emléknap szervezője 12 évnyi várostörténelmi kutatásaiból elevenített fel részleteket. A rendezvényen L. Burda Zsuzsanna meghitt történeteket mesélt ugyanúgy, ahogy Németh Boldizsár, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület alapítójának és néhai vezetőjének lánya, Kissné Németh Zsuzsanna is. A hiteles levéltári kutatásokról Beregszászi Balázs gondoskodott.


Emberek, megható történetek, gyász, mécses és virágok. Könnyek, melyek megbocsájtják a megbocsáthatatlant, árvák, akik hősi szüleikre emlékezve adnak intő példát a jelennek itt, Mosonmagyaróváron.


„Minden megy tovább, csak nem úgy állnak a fák.” (Nády Mária)

69 megemlékezés az országban, egy napon, egy időpontban – a történelmi zarándokhelyek bemutatásáról 100.000 példányban készült nyomtatott prospektus, többszörös online felhívás, ezen kívül egy összesítő weboldalon is folyamatosan elérhető a kiemelt emlékhelyek leírása, „népszerűsítése” - http://emlekhelyeknapja.hu/.


Köszönet Simon Zsuzsanna munkájának, aki önkéntesen vállalta a nap megszervezését és lebonyolítását a városban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.